Til hovedinnhold

Ingrid Espelid Hovig fyller 90 år: - Lykke for meg er å føle meg frisk

3. juni 2014Aktuelt
GRATULERER MED DAGEN: Ett år eldre, men Ingrid Espelid Hovig er fortsatt like glad. Foto: Nils Bjåland/VG
GRATULERER MED DAGEN: Ett år eldre, men Ingrid Espelid Hovig er fortsatt like glad. Foto: Nils Bjåland/VG
AvFelicia AlvsingogNatalie Ngo Granum

Hele Norges matmor, Ingrid  «Så har me juksa litt» Espelid Hovig, fyller 90 i dag - og dagen feires med familie, venner og helseministeren.

Ingrid Espelid Hovig ble gjennom sine 32 år som programleder for «Fjernsynskjøkkenet» kjent som hele Norges matmor. Hun har hatt et langt liv, og en lang karriere, men at hun nå er blitt ett år eldre, og har rundet 90, føles ikke noe annerledes kan hun fortelle.

– Jeg kjenner ingen forandring fra 80-årene for de har vært ganske like. Men jeg føler at de neste ti årene antageligvis blir annerledes, sier hun til VG.

På selve dagen blir Hovig hedret av regjeringen for sitt lange og utrettelige arbeid for sunt kosthold og ernæring. 90-årsdagen blir dermed feiret med helse- og omsorgsminister Bent Høie og omlag 80 andre gjester i regjeringens representasjonsbolig.

– Det er helt overveldende og ufattelig å bli hedret på denne måten, sier TV-legenden til det oppmøtte pressekorpset før festmiddagen.

HEDRES: Helse- og omsorgsminister Bent Høie ønsket velkommen til feiring av 90-årsjubilanten i regjeringens representasjonsbolig. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
HEDRES: Helse- og omsorgsminister Bent Høie ønsket velkommen til feiring av 90-årsjubilanten i regjeringens representasjonsbolig. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Bursdagen blir også tilbrakt sammen med en gammel kollega, Kaare Norum, som er blant flere på talelisten under dagens feiring. Sammen med ernæringsprofessoren jobbet hun for å bedre det norske kostholdet via TV-skjermen.

Maten står stjernekokk og Bocuse d'Or-vinner Terje Ness fra restaurant Oro for. Menyen er basert på norske råvarer som asparges, seifilet og rabarbra - med en baktanke om at det er noe Ingrid vil like.

Aktuell: TV-profil og forfatter som fyller 90 år tirsdag 3. juni.Født: 3.juni 1924 på Askøy.Familie: Giftet seg med Jan Inge Hovig i juni 1977, men bare en uke etter bryllupet døde han av hjerteinfarkt.Utdannelse: Statens lærerinneskole i husstell på Stabekk i 1950.Karriere: Programsekretær for kosthold, ernæring og forbrukerstoff i NRK tidlig på 1960-tallet. Programleder for «Fjernsynskjøkkenet» fra 1964 til 1996.Forfatterskap: Hun ga ut sin første kokebok, «Ingrid Espelid ber til bords» i 1967. Har skrevet og bidratt til over 50 kokebøker.Priser: Hun har mottatt en rekke priser, blant annet Kringkastingsprisen i 1986. I 1994 ble hun utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden. I anledning hennes 70-års dag begynte Faglig matråd utdelingen av Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris.I fjor høst kom biografien om Hovig, skrevet av Ingar Sletten Kolloen.
Aktuell: TV-profil og forfatter som fyller 90 år tirsdag 3. juni.Født: 3.juni 1924 på Askøy.Familie: Giftet seg med Jan Inge Hovig i juni 1977, men bare en uke etter bryllupet døde han av hjerteinfarkt.Utdannelse: Statens lærerinneskole i husstell på Stabekk i 1950.Karriere: Programsekretær for kosthold, ernæring og forbrukerstoff i NRK tidlig på 1960-tallet. Programleder for «Fjernsynskjøkkenet» fra 1964 til 1996.Forfatterskap: Hun ga ut sin første kokebok, «Ingrid Espelid ber til bords» i 1967. Har skrevet og bidratt til over 50 kokebøker.Priser: Hun har mottatt en rekke priser, blant annet Kringkastingsprisen i 1986. I 1994 ble hun utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden. I anledning hennes 70-års dag begynte Faglig matråd utdelingen av Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris.I fjor høst kom biografien om Hovig, skrevet av Ingar Sletten Kolloen.
Foto: Foto: Jan Dahl/NTB scanpix

– Mer gebrekkelig

Dagen før dagen møter Hovig oss hos Gyldendal i Oslo, og hun hilser forsiktig med en gipset høyrehånd. Den brakk hun da hun snublet i et teppe i en hotellkorridor under Bocuse d’Or tidligere i vår, og selv om kroppen blir litt eldre, setter hun pris på at sinnet fortsatt er det samme.

– Jeg er nok mer «gebrekkelig» nå. Hørselen er ikke som den var, heller ikke stemmen, men jeg er heldig som er frisk i hodet, sier hun.

Hovig ledet NRK-programmet «Fjernsynskjøkkenet» i 32 år, og har skrevet og bidratt i over 50 kokebøker. Foruten krigsårene har hele livet vært en glede, og hun har gjennom sine 90 år levd et spennende liv.

– Når jeg var ferdig med utdannelsen og etter at fjernsynet hadde startet opp, lyste NRK ut en stilling i 1964 som jeg søkte på og fikk. NRK var en fantastisk arbeidsplass. Jeg fikk reise til USA og se at vi gjorde ting ganske likt, og mens jeg var der var jeg heldig som fikk bli kjent med Julia Child, som var den virkelig store innen mat-demonstrasjoner og kokebokforfattere. Så jeg har fått oppleve mange ting, og det er bra for dagen er lang, så når en er ferdig på jobb så er det greit å ha en jobb ved siden av også. Mange kvelder, helger og ferier gikk til å skrive kokebøker – for det er et arbeid jeg er veldig glad i. Og Den rutete kokeboken er hjertebarnet mitt.

25 «adoptivbarn»

Jobben var en viktig del av hennes liv, og det var gjennom, og på grunn av jobben som hun møtte sine 25 «adoptivbarn», blant dem kokkesønnene Eyvind Hellstrøm og Bent Stiansen, som hun setter stor pris på og som gjør henne lykkelig.

– Lykke for meg er å føle meg frisk. Armbrudd og dårlige bein er ting som skjer, men å være frisk i hodet og ha gode venner rundt seg, ikke minst unge venner, det skaper et godt miljø. Og mine venner er veldig flinke til å ta vare på «gamle mor». Det er fantastisk for gamle folk å ha litt yngre venner, for når man blir 90 så er det få av vennene på samme alder som er «still going strong». De forsvinner ofte ut av det pulserende livet. Da er det godt å ha unge mennesker rundt seg som holder det gående.

1994: For 20 år siden ble Ingrid Espelid Hovig utnevnt ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden. Her sammen med daværende kringkastingssjef Einar Førde. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
1994: For 20 år siden ble Ingrid Espelid Hovig utnevnt ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden. Her sammen med daværende kringkastingssjef Einar Førde. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Elsker fortsatt matlaging

Mange år er gått siden Hovig sa takk for seg i fjernsynet og etter hvert ble pensjonist – men matlagingen har hun ikke lagt fra seg.

– Jeg er fortsatt like glad i å lage mat, men det blir mindre av det nå. Jeg lager middag hver dag da, men når en er 90 år og alene, så blir det ikke så mye jeg lager. Men når høsten kommer så blir det nok til at jeg koker fårikål eller lammefrikassé, og lager kjøttkaker. Da inviterer jeg venner til middag.

Hovig har vært kjent for sine hverdagslige oppskrifter, og for å holde det enkelt. Det er slik hun liker det selv.

– Mye av det som blir vist i matprogram på fjernsyn funker ikke i en vanlig hverdag, så jeg holder meg til de enkle tingene. Jeg lager mat på samme måte som jeg gjorde på Fjernsynskjøkkenet.

Får hun velge selv, så blir det fisk.

– Jeg elsker fisk. Alt som kommer i fra havet er det aller beste etter mitt skjønn. Skalldyr, fet fisk og mager fisk. Alt er godt, smiler hun.

2010: For fire år siden fikk Hovig møte den britiske TV-kokken Gordon Ramsay, og han gjorde et stort poeng av henne under sitt show under Gladmatfestivalen i Stavanger.  Foto: Alf Ove Hansen / Scanpix
2010: For fire år siden fikk Hovig møte den britiske TV-kokken Gordon Ramsay, og han gjorde et stort poeng av henne under sitt show under Gladmatfestivalen i Stavanger. Foto: Alf Ove Hansen / Scanpix

– Artig med Kolloen

I fjor høst kom biografien om Hovig, skrevet av Ingar Sletten Kolloen, ut, og det er en beskjeden Hovig som sitter stille i stolen når vi spør om hun har fått noen tilbakemeldinger etter at boken kom.

– Du har fått veldig mange overveldende og koselige tilbakemeldinger da, sier Lars Røtterud i Gyldendal, en av Hovigs «sønner», før hun selv svarer:

– Det var artig å snakke med Kolloen. Jeg savner det faktisk.

Den store dagen tilbringes i Parkveien i Oslo, hvor både familie, venner og gamle kolleger har meldt sin ankomst for å feire «hele Norges matmor». Der blir det mat og underholdning, og flere taler, blant annet skal Helse- og omsorgsminister Bent Høie og helsedirektør Bjørn Guldvog tale. Men noe videre feiring utover kvelden ser det ikke ut til å bli.

– Jeg har fått forbud mot å feire videre etter besøket. Folk tror jeg blir trøtt, og det blir jeg sikkert, ler hun.

Publisert: 03.06.2014 kl. 07:33
Oppdatert: 03.06.2014 kl. 14:53


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?