Slik lager du makroner på 1-2-3
Makronen er den nye cupcaken. Konditormester Pascal Dupuy viser hvordan du enkelt lager de populære småkakene hjemme.
Vi lar oss stadig inspirere av lekre søtsaker og nye trender, enten de er hentet fra kakebloggere, magasiner, matsider på internett eller kokebøker. Akkurat nå er cupcakes, cakepops og makroner blant kakene som alle vil ha. Det har naturligvis en av Norges beste konditorer Pascal Dupuy (48) fanget opp.
– Makroner er blitt veldig populære, men forskjellen på cupcakes og makroner er at sistnevnte ikke er en trendsak som forsvinner med det første, sier den franske konditoren til Godt.
Hvilken makron er din favorittsmak? Fortell oss i kommentarfeltet under!
Fransk opphav
De fargerike småkakene har eksistert siden 1920-tallet i Frankrike, men det er først de siste årene nordmenn virkelig har fått øyne opp for de franske søtsakene. Det var franskmannen Pierre Hermé som ga makronene internasjonal oppmerksomhet på slutten av 1900-tallet gjennom det store og verdenskjente konditoriet Ladurée.
Helt siden Pascal Dupuy åpnet sitt første konditori i Oslo for 18 år siden har han innført nordmenn i franske kakekunstner. I dag lager konditoriet rundt 26 000 makroner i måneden med fire faste utsalgssteder i hovedstaden. Det har imidlertid ikke alltid vært like populært med makroner i norske ganer.
– Vi har laget makroner her i 13 år. I begynnelsen hadde vi bare to til tre smaker og solgte ikke noe særlig. Da bestemte jeg meg for å utvide sortimentet med flere smaker, og skjønte fort at et større fargeutvalg appellerte mer til gjestene foran disken, forteller konditoren.
– Spis aldri ferske makroner
Denne våren dukket kakemesteren opp på norske TV-skjermer som meddommer i TV3s suksessprogram «Hele Norge baker». En av utfordringene til deltagerne i programserien var å lage makroner. Her var det ikke mange som imponerte den franske makronmesteren. Selv mener han at det kun er noen få triks som skal til.
– Det viktigste er ordentlige varer og riktig teknikk. Våre makroner er basert på eksklusivt mandelmel fra Provence. Trikset for å få det glatte, pene ytterlaget er å finsikte melet, forklarer Dupuy og legger til:
– Aldri spis makronene når de er rykende ferske! Det smaker bare seigt. Plasser dem i kjøleskapet en eller to dager før servering for å oppnå riktig tekstur og smak. Husk å dekke dem til for å unngå matlukt fra andre matvarer i kjøleskapet.
Når Godt besøker bedriftens hjerte i Tollbugata 11 blir vi møtt med brett på brett med små, runde kjeksbiter. En liten dose fyll sprøytes på kjeksene før en ny kjeks legges på. Resultatet er søte og fargerike småkaker som forsvinner i munnen etter to bit.
Kakemesteren mener det er lett å bli avhengig av disse søte fristelsene med den luftige konsistensen.
– Du trenger ikke å være sulten for å spise makroner. Den lille kjeksen med sprø overflate og mykt fyll er perfekt for å dekke søtsuget. Dessuten er makroner et fint alternativ for glutenallergikere.
PASCALS FRANSKE MAKRONER
Dette trenger du:
Oppskriften gir ca. 60 stykker
280 gram lyst mandelmel
370 gram melis
230 gram eggehvite (romtempererte egg)
125 gram sukker
Pulver- eller konditorfarge
Valgfritt fyll (prøv for eksempel sitronkremen eller sjokoladekremen under)
Slik gjør du:
Sjokoladekrem
320 gram mørk sjokolade
100 gram glukose (fås på apotek)
500 gram fløte
100 gram smør (romtemperert)
1. Del sjokoladen i biter og smelt den delvis i varmebad.
2. Kok opp fløte og glukose og hell litt av gangen over sjokoladen. Konsistensen skal være elastisk som majones.
3. Tilsett resten av fløten. For å unngå for mange bobler bør du vispe forsiktig. Tilsett til slutt smør i sjokoladekremen, som holder ca. 40 grader. Bruk en mikser for å gjøre den glatt.
Kremen bør avkjøles i kjøleskap i ca. et døgn før de sprøytes på makronene.
Sitronkrem
4 egg
Revet skall fra 2 sitroner
160 gram sitronsaft
200 gram sukker
125 gram smør (romtemperert)
1. Kok opp egg, sitronskall, sitronsaft og sukker i ca. 1 minutt i en kasserolle mens du rører godt.
2. Avkjøl til ca. 35-40 grader og tilsett romtemperert smør. Bruk en håndmikser for å få sitronkremen glatt.
Kremen bør avkjøles i kjøleskap i ca. et døgn før de sprøytes på makronene.
For flere oppskrifter på kremer, andre søte fristelser eller bare konditormesterens yrkeshemmeligheter, sjekk kakeboken «Pascal; sjokolade, bakverk, kaker & terter».
Publisert: 12.06.2013 kl. 09:45
Oppdatert: 13.07.2015 kl. 13:29
Lag deg en gratis konto