Derfor er te bra for deg

10. desember 2013Aktuelt
VARMT OG GODT FOR DEG: Ikke bare kan du varme deg på en god kopp te, men det er faktisk også bra for helsa. Brygg i vei! Foto: Trond Solberg
VARMT OG GODT FOR DEG: Ikke bare kan du varme deg på en god kopp te, men det er faktisk også bra for helsa. Brygg i vei! Foto: Trond Solberg
Mariann Høgli Grøtte
Mariann Høgli Grøtte

Varm deg på en kopp te i høstkulden. Den forebygger kreft, hjerte- og karsykdommer, og gjør deg vakker. 

Gammel kinesisk historie forteller at året var 2737 f.Kr., og den kinesiske keiseren Shen Nung hvilte under et tre. Et stykke bortenfor stod en gryte med varmt vann som han skulle drikke. Nung kastet et blikk på gryten, og så noen blader falle ned i den. Men i stedet for å helle vannet ut, smakte han på det. Slik sies det at den kinesiske keiseren skal ha oppdaget te.

En kopp med te kan bidra til å holde deg frisk. Det er spesielt den grønne teen som er rik på de helsefremmende flavonoidene. Dette er antioksidanter som de aller fleste planter har i seg.

- Forskning viser at flavonoider motvirker høyt blodtrykk, og har en gunstig effekt på hjerte- og karsystemet. Flere av flavonoidene er hittil også funnet å minske risikoen for noen typer av kreft, forteller Gunnar Bengtsson, seniorforsker i matforskningsinstituttet Nofima.

Tebusken, Camellia Sinesis, ble opprinnelig brukt til nettopp medisin i Kina. Den kom ikke til Europa før på 1500-tallet, og da ble den ikke drukket for smakens skyld. Først hundre år senere ble den handelsvare.

- Teen med best kvalitet, er te i løs vekt, forteller Wenche Hovind Gundersen. Hun har arbeidet med te gjennom hele sitt voksne liv, i familiebedriften Black Cat Kaffe og Tehus.

- Dette er fordi du får trukket ut mer av aromaen. La teen trekke i tre til fem minutter, avhengig av hvor grov- eller finkornet den er, råder hun.

Da kan du vanligvis bruke en teskje te per kopp, pluss en ekstra teskje om du brygger i kanne.

Jo høyere en teplantasje ligger, jo sjeldnere kan bladene plukkes. Dermed har tetyper som Darjeeling blitt mer eksklusive enn andre. Den vokser høyt oppe i Himalayafjellene, og kan bare høstes én gang i året.

I likhet med kaffe og øl, inneholder te bitre smaksstoffer. Og teen blir bitrere jo lenger du lar den trekke, forteller Guro Helgesdotter Rognså, som er doktorgradsstudent i molekylær gastronomi ved Gastronomisk Institutt.

- Når vi mennesker blir født, har vi en aversjon mot bitre smaker. Man tror at grunnen til dette kan være at mange giftstoffer i naturen er bitre. Gjennom evolusjonen kan vi ha lært at vi skal være forsiktige med å spise eller drikke noe som er bittert, forteller hun.

Dette er grunnen til at mange ikke liker drikker som kaffe og øl den første gangen de smaker det. Men vi lærer oss til ålike det likevel, gjennom gjentatte forsøk, og fordi samfunnet «forventer» det, sier Rognså.

En britisk studie fra 2011 fant at te også kan være et alternativ for de av oss som jakter på evig ungdom.

Hvit te gir færre rynker, konkluderer studien. Virkestoffer i teen bidrar til å styrke elastinet i huden, som opprett-holder hudens elastisitet og vedlikeholder kollagenet, som er hudens bindevev.

Teen trenger ikke nytes alene. I Japan drikkers te til sushi. I England er «Afternoon Tea» et helt måltid, som består av te, scones, sandwicher og lignende. Men i Norge er ikke dette like vanlig. Her drikker vi for det meste te til brødmat og kaker, sier Rognså.

- Teen står nok mye sterkere i andre land enn i Norge. Her er kanskje te litt som kaffens lillebror. Men det finnes mange tevarianter å velge mellom, så det er gode muligheter for å prøve noe nytt.

Te-effekten

Te smaker like godt varm som kald. Foto: Magnar Kirknes/VG
Te smaker like godt varm som kald. Foto: Magnar Kirknes/VG

Te er verdens andre mest populære drikk. Den er bare slått av vann. Verdens ledende teprodusenter er landene India, Kina og Sri Lanka.

Ekte te er brygget på tørkede blader eller knopper fra tebusken, og kan deles inn i seks forskjellige typer: Sort te, grønn te, hvit te, gul te, pu-erh og oolong. Også tørket frukt eller andre tørkede blader kan kalles te.

Å holde i en varm kopp, fører til hyggeligere tanker om andre. I en amerikansk studie viste det seg at testpersonene hadde lettere for å like personen de snakket med om de fikk holde en kopp med varm kaffe, i stedet for en kopp med iskaffe.

Teselskapet i Boston i 1773 var et opprør mot te-skatten, som kongen i Storbritannia hadde innført. Skattepengene gikk til å dekke krigen mot Frankrike og kongens dyre luksus-vaner, noe som vakte sterke reaksjoner. Opprørere tømte ut 45 tonn te fra et handelsskip de hadde kapret ved havnen i Boston.

Publisert: 10.12.2013 kl. 13:08
Oppdatert: 27.10.2016 kl. 12:52


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?