Her er maten du kan og ikke kan fryse
Lurer du på om du kan fryse restematen? Eller ting som er på vei til å gå ut på dato? Her får du vite hva du kan, og ikke kan, putte i fryseren.
Når vi sitter igjen med rester etter middagen og vi ikke skal spise middag hjemme dagen etter har vi ofte lurt på hva vi kan putte i fryseren, og hva som helst ikke bør fryses. Det samme gjelder når vi står foran et ganske fullt kjøleskap før vi skal på ferie. Kan man fryse resten av det salathodet? Eller de tre eggene vi har igjen? Er det noen matvarer som absolutt ikke tåler å bli fryst? Og hvordan skal man egentlig fryse ned maten?
Vi har sett på hvilke matvarer som tåler å bli fryst ned, og er like fine når vi tar dem opp igjen. Og hvilke som helst ikke skal legges i fryseren. I tillegg får du noen gode tips til hva du skal tenke på når du legger mat i fryseren.
1.Maten skal være kald. Du må sørge for at maten er kald før du fryser den. Varm mat rett i fryseren vil heve temperaturen, og føre til at annen mat i fryseren begynner å tine..
2. Ikke frys noe som har vært tint. Når vi fryser mat danner det seg iskrystaller som utvider seg og gjør små skader på cellene i maten. Gjentar man dette flere ganger kan man ende opp med mat med en helt annen konsistens og kvalitet enn den man først hadde.
3. Pakk matvarene godt inn. Pakk matvarene i lufttette bokser eller poser, dette forhindrer at det kommer bakterier i maten og at den blir misfarget av frostbitt.
4. Frys ting i porsjonsstørrelser. Hvis du deler opp matvarene og fryser du ned ting i porsjonsstørrelser, så er det lettere å ta ut akkurat det du trenger.
5. Fyll fryseren. En full fryser er mer energieffektivt og økonomisk. Jo fullere fryseren er, jo mindre plass er det til luft - luft som blir varmet opp hver gang du åpner fryserdøren. En full fryser vil derfor ha mindre varm luft å kjøle ned, og flere kalde ting som hjelper til med nedkjølingen.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Rå egg - i skallet: Når du fryser egg i skallet vil det mest sannsynlig slå sprekker, dette er fordi eggehviten utvider seg når den fryser. Sprekkene vil gjøre selve egget mer motagelig for bakterier.
Grønnsaker vi vanligvis spiser rå: Agurk, selleri, salat og tomater inneholder mye vann, det er det som holder dem friske og sprø til vanlig. Når vi fryser disse og tiner dem igjen, vil vannet for det meste bare bli skilt ut. Og grønnsakene er hverken sprø eller saftige.
Myke urter: Myke urter er de urtene som har myke stilker, sånn som persille, gressløk og basilikum. Disse urtene kan du ikke fryse som de er. De blir misfargene og mister friskheten i bladene. Det du kan gjøre eventuelt, er å ha bladene fra urtene i en blender sammen med litt olivenolje; kjør dette til bladene er grovt hakket og dekket av olje. Frys i isbitformer eller små plastikkbokser.
Poteter: Rå poteter tåler ikke så godt frost. De får en litt søtere og emmen smak når de tines igjen. Dersom du trenger å fryse poteter, kan du frovelle dem først. Eventuelt lag potetstappe, denne kan du gjerne fryse ned.
Ost: I både harde oster og kremoster forringes konsistensen når de fryses ned. Det betyr ikke nødvendigvis at du absolutt ikke kan fryse dem, men da bør du helst skulle bruke dem i sauser eller andre varme matretter etter opptining.
Det meste som er ferdiglaget: Altså middagsrester kan du godt putte i fryseren, særlig supper, gryter, stapper og puréer og ting som er godt blandet. men også stekt kylling, kjøtt og fisk kan fryses. Og kokte grønnsaker.
Rå deig og brød og kaker
Rå egg - pisket, i små bokser eller poser: Hvis du har egg som du ikke får brukt opp før de blir dårlige kan du faktisk fryse dem. Knekk eggene i en liten bolle og pisk dem lett, pass på at det ikke kommer for mye luft i dem. ha dem i lufttette bokser eller poser og frys dem inntil et år.
Rått kjøtt og kylling: Kjøper du større pakninger med kjøtt eller kylling, som ofte er billigere, kan det være behov for å fryse ned deler av det. Du kan pakke dem om i mindre porsjonspakninger, og så må du sørge for at de pakkes helt tett. Kjøper du kjøtt i ferskvareavdelingen kan det være lurt å spørre om kjøttet har vært frosset tidligere, da skal du ikke fryse det igjen. Når du skal tine kjøtt og kylling bør dette gjøres i kjøleskapet, det kan ta litt lenger tid, så det er lurt å ta opp maten fra fryseren kvelden før du skal bruke den.
Smør: Smør kan også fryses, og aller best resultat får du om du fryser smøret i originalforpakningen. Ferskt smør kan fryses i opptil tolv måneder.
Bønner: Tørre bønner er mye billigere enn hermetiske bønner, men de krever litt mer innsats å gjøre klar. Det kan derfor være lurt å lage mye når du først er i gang, og fryse ned i porsjonspakninger til senere bruk. En annen fordel ved å tilberede bønnene fra tørr tilstand istedenfor hermetisk, er at de gjerne smaker litt bedre. Skyll bønnene godt og plukk ut de som ikke ser fine ut. Legg dem i vann over natten. Kok bønnene dagen etter, med de smakstilsetningene du liker aller best - avkjøl og frys ned i små plastposer.