Matguide: Slik unngår du turistfellene i Venezia

KANALBYEN: Venezia er hovedsete i regionen Veneto, en av Italias mest produktive landbruksregioner. Foto: Helle Øder Valebrokk
KANALBYEN: Venezia er hovedsete i regionen Veneto, en av Italias mest produktive landbruksregioner. Foto: Helle Øder Valebrokk
Helle Øder Valebrokk
Helle Øder Valebrokk

Her får du tips til hvordan du kan spise og drikke godt til en rimelig penge i den italienske kanalbyen.

Venezia har rykte på seg for å være turistfelle-byen der det kun serveres dårlig mat til astronomiske priser. Slik trenger det ikke være. Men det kan være dyrt å bo på hotell i Venezia. En ting du kan stryke fra reisebudsjettet ditt er frokosten. Den er alltid inkludert. Noen hoteller tilbyr gode frokoster, gjerne med et glass prosecco til.

Skulle du være typen som vil ut i gaten og oppleve en lokal frokost bør du oppsøke Dal nono Colussi (Dorsoduro) – et ekte venetiansk konditori der du kan nyte en kaffe og en søtsak ved disken. Rundt karnivalsesongen i februar får du det som er kåret til Venezias beste fritelle. Dette kan være et bakverk fylt med rosiner og formet som krans, eller en fritert vannbakkelse fylt med lekker krem. Konditoriet er også kjent for sin fugassa veneziana (tradisjonell kake) og Galani (friterte tynnbrød med sukker på).

Artikkelen fortsetter under bildet.

FRISTELSER: Konditorier finner du på annenhvert gatehjørne i Venezia, men noen stikker seg ut, som Dal nono Colussi. Foto: Helle Øder Valebrokk
FRISTELSER: Konditorier finner du på annenhvert gatehjørne i Venezia, men noen stikker seg ut, som Dal nono Colussi. Foto: Helle Øder Valebrokk

Etter frokost kan du ta turen til det flotte matmarkedet Mercati di Rialto. Sesongens frukt og grønnsaker - samt sprellfersk fisk og skalldyr - ligger delikat anrettet i salgsbodene.

Hvis du er heldig er artisjokkene i sesong. Da ligger ferdigrensede artisjokkhjerter og dupper i sitronholdig vann for å unngå oksidering. Den pirkete jobben med å fjerne blader og hår er gjort for kundene som ønsker å tilberede den deilige grønnsaken fort. De små artisjokkene er en spesialitet fra grønnsaksøyen Sant'Erasmo – rett ute i lagunen.

San Marco-plassen er monumental og vakker. Tross forbud mot å mate duene vil du allikevel se turister som ivrer etter å få akkurat det bildet der byduene kravler på hodene sine mens de mater dem fra hånden.

Vær klar over at det ofte er halv pris hvis du nyter mat og drikke inne i kafeene. Italia har et system der det er billigst å drikke og spise stående ved bardisken. Sitter du inne er det en annen pris, og en ny pris igjen hvis du sitter ute. Dette gjelder over hele Italia, så det er ikke noe som er spesielt for Venezia.

Det er mye gøy å se på mens man sitter på en av plassens mange overprisede kaféer. Skal du gå med åpne øyne inn i denne turistfellen bør du i det minste velge riktig kafé. Legendariske Caffé Florian har ligget på samme sted siden 1720 og det sies at dette er Italias eldste kafé. Det er det perfekte sted for en kopp varm sjokolade (pris utendørs: 12,50 euro) eller en aperitivo. En Spritz koster 13 euro utendørs og kun 6,50 innendørs.

Når man går rundt i Venezias gater og matmarker er det ikke utenkelig at det kan rumle i magen. Har du lyst på en liten matstopp er Majer (Santa Croce) et koselig sted for gode skinker, pølser og ost. De serverer også lun porchetta med focaccia fra eget bakeri til. Den serveres på tradisjonell måte med salt, pepper og olivenolje. For 23 euro kan to spise seg mette og nyte et glass nydelig vin hver.

Artikkelen fortsetter under bildet.

LITEN MATBIT: Majer serverer deilig og enkel lunsjmat i form av brød, skinker og ost. Foto: Helle Øder Valebrokk
LITEN MATBIT: Majer serverer deilig og enkel lunsjmat i form av brød, skinker og ost. Foto: Helle Øder Valebrokk

Er det fullt i lokalet sørger betjeningen for å sette frem enda flere bord og stoler. Det er ikke fullt før døren ikke går igjen. Slik er den herlige holdningen på stedet som også har andre avdelinger i Venezia – blant annet i den jødiske bydelen Ghetto.

Idylliske Venezia er stedet for å nyte fersk sjømat - både til lunsj og middag. Fisk, skjell og krabber finner veien fra marked til kjøkken. I kar ligger ål – en spesialitet fra området. De serveres gjerne røkt med sennep og honning til. Blekksprut og akkar finnes i alle størrelser. De små grilles gjerne hele, mens de større langtidskokes i sitt eget blekk til de er møre og smaker av frisk sjø. Du finner akkar på menyen over hele den italienske kanalbyen: I risotto, spagetti eller grillet og servert med kremet eller stekt polena. Vil du prøve en slik rett bør du oppsøke de som virkelig har peiling på det. Trattoria da Fiore er et slikt sted. De har holdt koken siden 1871 og de lager den mest fantastiske blekk-spagettien du kan tenke deg. Den er innkokt og kullsort. Den blanke sausen svøper seg perfekt rundt pastaen. Skyll gjerne retten ned med et glass avkjølt lokal soave fra Veneto – en av de nærliggende vinområdene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KLASSISK: Blekksprut-spagetti på Trattoria di Fiore. Foto: Helle Øder Valebrokk
KLASSISK: Blekksprut-spagetti på Trattoria di Fiore. Foto: Helle Øder Valebrokk

Et annet godt sjømatsted er Ristorante Lineadombra som ligger ut mot canale della Giudecca i bydelen Dorsoduro. De serverer nydelig fisk og skalldyr i den litt dyrere enden av skalaen.

En annen institusjon og et yndet sted for lunsj er Harry’s Bar (Calle Vallaresso) – Hemingway og andre kjendisers favorittsted i Venezia. Dette er fødestedet for den kjente drinken Bellini som består av ferskenpuré og prosecco. Også retten carpaccio har sitt opphav fra denne legendariske baren. Den lages med tynnskårne skiver av rått kjøtt med en smakfull majones over. Grunnleggeren av Harry’s Bar, Giuseppe Cipriani, er skaperen av både Bellini og Carpaccio. Det er en dyr opplevelse å besøke den ikoniske baren. Du må ut med 22 euro for en Bellini og cirka 50 euro for en porsjon carpaccio. Du får selv avgjøre om du synes det er verdt det. Merk: Du blir nektet inngang hvis du kommer i shorts.

Gode bàcari-adresser:
Still inn GPS’n og naviger deg gjennom Venezias kanaler og smug.
Al Bottegon: Fondamenta Nani, 992, Dorsoduro. Vinbutikk med stort utvalg cicchettiCaffe Rosso: Campo Santa Margherita 2963, Dorsoduro. Studentsted med god stemning.Al marca’: Campo Bella Vienna, San Polo. Glade karer driver dette stedet der de servere små rundstykker med nydelig fyll.Bacaro Ae Bricoe: Fondamenta dei Ormesini, Cannaregio. Strålende sted ved kanalen Rio della Misericordia. Har de nylaget porchetta, så velg gjerne det.Vino Vero: Fondamenta de la Misericordia 2497, Cannaregio. Serverer ikke Spritz, men har et imponerende utvalg naturvin og kreative cicchetti.Bacarando in Corte dell'Orso: S. Marco, 5495, San Marco. Sitteplasser og et stort utvalg nylagde cicchetti. Ungt klientell.Cà D'Oro alla Vedova: Calle Cà d'Oro, 3912, Cannaregio. Populært sted for ombra og cicchetti.Bàcaro da Fiore: Calle de le Boteghe, San Marco. Klassisk sted for cicchetti.
Gode bàcari-adresser: Still inn GPS’n og naviger deg gjennom Venezias kanaler og smug. Al Bottegon: Fondamenta Nani, 992, Dorsoduro. Vinbutikk med stort utvalg cicchettiCaffe Rosso: Campo Santa Margherita 2963, Dorsoduro. Studentsted med god stemning.Al marca’: Campo Bella Vienna, San Polo. Glade karer driver dette stedet der de servere små rundstykker med nydelig fyll.Bacaro Ae Bricoe: Fondamenta dei Ormesini, Cannaregio. Strålende sted ved kanalen Rio della Misericordia. Har de nylaget porchetta, så velg gjerne det.Vino Vero: Fondamenta de la Misericordia 2497, Cannaregio. Serverer ikke Spritz, men har et imponerende utvalg naturvin og kreative cicchetti.Bacarando in Corte dell'Orso: S. Marco, 5495, San Marco. Sitteplasser og et stort utvalg nylagde cicchetti. Ungt klientell.Cà D'Oro alla Vedova: Calle Cà d'Oro, 3912, Cannaregio. Populært sted for ombra og cicchetti.Bàcaro da Fiore: Calle de le Boteghe, San Marco. Klassisk sted for cicchetti.

Du vil se et oransjeskjær gjennom hele Venezia i timene før middag. Da er det tid for aperitivo (aperitiff). Spritz er trenddrikken i Norge for tiden. I Venezia har den vært populær siden 1800-tallet. Den lokale vinen var for sterk og ble derfor tynnet ut med litt vann. Det var slik en Spritz Veneziano ble servert. Fra 1920 ble den servert med Aperol i tillegg til hvitvin. Det vanlige nå er å servere den med prosecco i tillegg til litt sodavann og Aperol.

Italienerne spiser alltid en matbit sammen med alkoholholdig drikke. En av de aller største matopplevelsene du kan ta del i mens du besøker Venezia er å gå på en bàcari. Dette er små serveringsteder – gjerne bare hull i veggen, som tilbyr drikke og venetiansk tapas, kalt cicchetti.

Det vanlige er å drikke en Spritz eller en «ombre» til maten. Ombre er husets vin og den billigste drikken du kan få, men ofte av helt anstendig kvalitet. Et glass vin kan koste så lite som én euro. En cicchetti koster fra én euro og oppover. Italienerne blir ikke på samme plass utover kvelden. De går på en «Giro de ombre» – en vinrunde. På en kveld kan du fint besøke fem-seks plasser hvis du vil, og dermed oppleve byen på en særegen måte.

Det er lurt å kjøpe et dagspass til vaporetto-en, altså vannbussene, slik at du effektivt kan krysse kanalen uten å måtte finne en av de få broene som går over hovedkanalen. Slik kan du legge opp en fin rute for kvelden og oppleve det beste Venezia har å by på av småretter og vin. Hvert sted har sine spesialiteter foruten noen klassikere som polpette (fritterte boller fylt med enten kjøtt, fisk eller grønnsaker), Sarde in saor (sardiner i sur-søt saus med pinjekjerner, løk og rosiner), Baccalà mantecato (nydelig klippfiskkrem servert på en skive baguette) og tramezzino (trekantsandwicher fylt med godsaker).

Du finner disse små stedene over hele byen, og en helaften der du spiser godt og drikker på hvert sted kan komme på noen få hundrelapper. En Spritz koster mellom 2,5 og 3,5 euro – og det kommer ingen overraskelser på toppen av regningen.

En av byens mest sjarmerende bàcaro, altså «bàcari» i entall, finner du inne i en vinbutikk. Hos Al Bottegon, også kalt Cantine del Vino Gia Schiavi, i bydelen Dorsoduro kan du til enhver tid velge mellom 20-30 forskjellige cicchetti til 1,20 euro stykket. Her bæres det ut fat på fat med nylagde småretter til de mange gjestene som hver dag kommer innom for en Spritz, en ombra og en matbit. Deres Baccalà mantecato er en av byens beste. Sørg også for å prøve tunfisksalat med kakao, og eggesalat med spiselige blomster.

Bacarando in Corte dell'Orso har noe så sjelden som sitteplasser. De fleste bàcari tilbyr bare ståplass utenfor eller i baren, noe som er sjarmerende i seg selv. Men ønsker du å bli en stund er dette stedet å velge. Nylagde cicchetti fylles stadig på i disken og her får du en av byens aller beste Spritz. Stedet ligger et steinkast fra det verste tursittråkket i hele Venezia, men i dette smuget er det kun lokale gjester du finner.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FORFRISKENDE: Spritzer og en liten matbit (cicchetti) på Al Bottegon, en av byens sjarmerende bàcari. Foto: Helle Øder Valebrokk
FORFRISKENDE: Spritzer og en liten matbit (cicchetti) på Al Bottegon, en av byens sjarmerende bàcari. Foto: Helle Øder Valebrokk

Venezia kan virke tradisjonell og gammeldags, men det finnes også mer moderne perler i den vakre byen. Estro Vino e Cucina (Dorsoduro) er en moderne bisto med vinfokus.

Covino (Castello) er en rocka restaurant med kun syv bord. Maten er moderne og rettene er laget av de ferskest råvarene fra markedet. De serverer tre-rettersmenyer med valgmuligheter. Vinmenyen er imponerende og består av økologisk og biodynamisk vin. I taket henger Ninja Turtles-dukker og kokkene går med de samme gjenkjennelige skjerfene på hodet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

INNBYDENDE: Moderne venetiansk meny og en imponerende vinliste på Covino. Foto: Helle Øder Valebrokk
INNBYDENDE: Moderne venetiansk meny og en imponerende vinliste på Covino. Foto: Helle Øder Valebrokk

Området ved kanalen Rio della Misericordia er et perfekt sted for å nyte en uformell middag. Il Paradiso Perduto er et bra sted for den som liker live underholdning og god mat.

Campo San Giacometto, rett ved Rialtobroen, finner du flere koselige restauranter og barer.

For å runde av kvelden anbefales en cocktail på Il Mercante (Campo San Polo) der hver cocktail på menyen beskriver eventyrene til store handelsmenn gjennom tidene. Et riktig konsept for en by som Venezia, som gjennom historien har vært en av verdens viktigste handelsbyer.

Time Social Club (Cannaregio) er også et hett tips for en siste drink i Venezia.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?