Så lenge holder maten i fryseren

GODT FRYST: Det meste av mat kan fryses, men holdbarheten er ulik for de forskjellige varene. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
GODT FRYST: Det meste av mat kan fryses, men holdbarheten er ulik for de forskjellige varene. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
Isabel Bech

Fryseren er kjekk å ha for å lagre matvarer eller rester, men maten holder ikke evig her heller.

Det kan være mye penger å spare på å kjøpe inn mat i flerpakninger og fryse ned det man ikke skal bruke umiddelbart. Men selv om holdbarhetstiden blir lengre i fryseren, er det viktig at det ikke går for lang tid før man spiser den. Selv om maten ikke nødvendigvis blir farlig å spise, vil smaken etter hvert forringes.

Ifølge nettstedet The Kitchn er en god tommelfingerregel at mat holder i omtrent tre måneder i fryseren. Dette gjelder både kjøtt, fisk, brød og frukt og grønt, men unntak finnes i de fleste matgruppene. Og husk at rått og stekt kjøtt har ulik holdbarhet i fryseren.

Vi har trålet nettet etter gode tips og har laget en oversikt over hvor lenge ulike matvarer kan fryses.

FERSKT ER BEST: Jo ferskere biffen er, jo bedre holder den seg i fryseren. Foto Jan Johannessen/VG.
FERSKT ER BEST: Jo ferskere biffen er, jo bedre holder den seg i fryseren. Foto Jan Johannessen/VG.

Rå kylling: 9 måneder

Stekt/kokt kjøtt av fjærkre: 4 til 6 måneder

Kjøttdeig: 3 til 4 måneder

Biff: 4 til 12 måneder

Stekt/kokt rødt kjøtt: 2-3 måneder

Pølser: 1 til 2 måneder

Bacon: 1 måned

Gryteretter/supper og lignende: 2 til 3 måneder

Kjøttpålegg: 1 til 2 månedner

Buljong: 2 til 3 måneder

GODT PAKKET: Fisk holder seg best dersom den pakkes riktig før frysing - i luft- og lukttett emballasje. Foto: Frode Hansen/VG.
GODT PAKKET: Fisk holder seg best dersom den pakkes riktig før frysing - i luft- og lukttett emballasje. Foto: Frode Hansen/VG.

Fet fisk (som laks og makrell): 3 måneder

Mager fisk (som torsk og sei): 6 måneder

Ferske reker, scampi, kamskjell: 3 til 6 måneder

Muslinger, østers (levende): 2 til 3 måneder

GODT KOKT: Grønnsaker bør helst forvelles før de fryses. Foto: Trond Solberg/VG.
GODT KOKT: Grønnsaker bør helst forvelles før de fryses. Foto: Trond Solberg/VG.

Frukt/grønnsaker: 8 til 12 måneder

Sitrusfrukt: 3 måneder

Buljong: 2 til 3 måneder

Urter: 12 måneder

GODT RÅTT: Egg kan faktisk fryses rå, og holder omtrent én måned. Foto: Cornelius Poppe/NTB Scanpix.
GODT RÅTT: Egg kan faktisk fryses rå, og holder omtrent én måned. Foto: Cornelius Poppe/NTB Scanpix.

Smør: 6 til 9 måneder

Iskrem: 2 måneder

Rå egg: 1 måned

Cottage cheese: 1 måned

GODT FORBEREDT: Pizzadeig kan fint oppbevares i fryseren, for å gjøre middagsforberedelsene enklere.  Foto: Sara Johannessen/VG.
GODT FORBEREDT: Pizzadeig kan fint oppbevares i fryseren, for å gjøre middagsforberedelsene enklere. Foto: Sara Johannessen/VG.

Brød/rundstykker: 2 til 3 måneder

Cookies/kjeks: 6 til 8 måneder

Kake med glasur: 1 måned

Kake uten glasur: 2 til 3 måneder

Deig: 1 måned

Ostekake: 2 til 3 måneder

Kokt pasta: 3 måneder

Kokt ris: 3 måneder

1. Har det kommet frostskader på matvarene bør de ikke spises.

2. Merk maten (spesielt kjøtt/fisk) med dato for frysing. Da er det enklere å holde oversikten over når maten bør kastes.

3. Grønnsaker bør forvelles før de fryses ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt. Da vil de holde seg bedre når de tines opp igjen.

4. Skal du fryse rester av buljong er det lurt å merke posene med hvor mye buljong de inneholder. Da slipper du å vente på at de skal tine for å finne ut hvor mye buljong du har til rådighet.

5. Av-is fryseren på høsten/vinteren. Da kan matvarene legges ute mens isen tiner.

6. Fisk holder seg best i fryseren dersom den er ferskt når det fryses, opplyser Godfisk.no. 7. De minner også om at det er lurt å pakke inn varene i luft- og lukttette poser/bokser for å bevare fisken best. Det gjelder forsåvidt for all mat som skal fryses.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?