Så lenge holder maten i fryseren
Fryseren er kjekk å ha for å lagre matvarer eller rester, men maten holder ikke evig her heller.
Det kan være mye penger å spare på å kjøpe inn mat i flerpakninger og fryse ned det man ikke skal bruke umiddelbart. Men selv om holdbarhetstiden blir lengre i fryseren, er det viktig at det ikke går for lang tid før man spiser den. Selv om maten ikke nødvendigvis blir farlig å spise, vil smaken etter hvert forringes.
Ifølge nettstedet The Kitchn er en god tommelfingerregel at mat holder i omtrent tre måneder i fryseren. Dette gjelder både kjøtt, fisk, brød og frukt og grønt, men unntak finnes i de fleste matgruppene. Og husk at rått og stekt kjøtt har ulik holdbarhet i fryseren.
Det er ikke all mat som egner seg til frysing. Sjekk hvilke matvarer du bør holde unna fryseren her.
Vi har trålet nettet etter gode tips og har laget en oversikt over hvor lenge ulike matvarer kan fryses.
Rå kylling: 9 måneder
Stekt/kokt kjøtt av fjærkre: 4 til 6 måneder
Kjøttdeig: 3 til 4 måneder
Biff: 4 til 12 måneder
Stekt/kokt rødt kjøtt: 2-3 måneder
Pølser: 1 til 2 måneder
Bacon: 1 måned
Gryteretter/supper og lignende: 2 til 3 måneder
Kjøttpålegg: 1 til 2 månedner
Buljong: 2 til 3 måneder
Fet fisk (som laks og makrell): 3 måneder
Mager fisk (som torsk og sei): 6 måneder
Ferske reker, scampi, kamskjell: 3 til 6 måneder
Muslinger, østers (levende): 2 til 3 måneder
Frukt/grønnsaker: 8 til 12 måneder
Sitrusfrukt: 3 måneder
Buljong: 2 til 3 måneder
Urter: 12 måneder
Smør: 6 til 9 måneder
Iskrem: 2 måneder
Rå egg: 1 måned
Cottage cheese: 1 måned
Brød/rundstykker: 2 til 3 måneder
Cookies/kjeks: 6 til 8 måneder
Kake med glasur: 1 måned
Kake uten glasur: 2 til 3 måneder
Deig: 1 måned
Ostekake: 2 til 3 måneder
Kokt pasta: 3 måneder
Kokt ris: 3 måneder
1. Har det kommet frostskader på matvarene bør de ikke spises.
2. Merk maten (spesielt kjøtt/fisk) med dato for frysing. Da er det enklere å holde oversikten over når maten bør kastes.
3. Grønnsaker bør forvelles før de fryses ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt. Da vil de holde seg bedre når de tines opp igjen.
4. Skal du fryse rester av buljong er det lurt å merke posene med hvor mye buljong de inneholder. Da slipper du å vente på at de skal tine for å finne ut hvor mye buljong du har til rådighet.
5. Av-is fryseren på høsten/vinteren. Da kan matvarene legges ute mens isen tiner.
6. Fisk holder seg best i fryseren dersom den er ferskt når det fryses, opplyser Godfisk.no. 7. De minner også om at det er lurt å pakke inn varene i luft- og lukttette poser/bokser for å bevare fisken best. Det gjelder forsåvidt for all mat som skal fryses.
Kilder: The Kitchn, Huffington Post, Lifehacker.