Tipsene for å lage kjøttfrie middager som smaker
Matentusiast Maj-Britt Aagaard (41) gikk fra å være kjøtthue til grønnskolling. Nå deler hun oppskrifter på kjøttfrie måltider som både kjøttelskere og vegetarianere vil elske.
I tillegg til å drive egen matblogg, jobber Maj-Britt som matskribent, oppskriftsutvikler og matstylist, og i 2015 vant hun den norske versjonen av matkonkurransen «MasterChef». Mat er med andre ord en stor del av Maj-Britts hverdag, men vegetarmat – eller det hun selv tidligere kalte vegetardrøvl – hadde hun aldri drevet med. Og som mange andre følte matentusiasten at det manglet noe hvis det ikke var kjøtt eller fisk på tallerken. Men så skjedde det noe for et års tid siden:
– Det begynte med at jeg fikk flere henvendelser fra lesere og kjente som tipset meg om vegetartrender i utlandet og bemerket at rettene lignet mye på min mat, bare at min mat var med kjøtt (eller fisk). Da begynte jeg rett og slett å gjøre research og falt for konseptet med kjøttfri mandag, forteller matentusiasten til Godt.
Og hun er ikke alene om å få øyne opp for kjøttfrie måltider. Ifølge en undersøkelse gjort av Sentio for Nationen nylig oppgir nesten hver fjerde nordmann at de vil spise mindre kjøtt i 2016.
Å spise kjøttfritt en dag i uken er imidlertid ikke noe nytt. «Meatless Monday» har blitt et begrep verden over, der målet er å oppfordre folk til ikke å spise kjøtt på mandager for å forbedre både miljøet og egen helse. Blant dem som lenge har gått i bresjen for flere kjøttfrie måltider er den britiske kjendiskokken Jamie Oliver, som har dedikert en egen side til «Meat-Free Monday» på hjemmesiden.
– Man gjør en vesentlig innsats for miljøet hvis man kutter ned på kjøttkonsumet. Etter smak, er dette en av hovedgrunnene til at jeg la om ordentlig og ble veldig inspirert og engasjert i kjøttfri mandag-bevegelsen, sier Maj-Britt.
Tall fra Norsk Vegetarforening viser også at det er en klar vekst rundt vegetar- og veganfenomenet. Matentusiasten tror ikke trenden kommer til å gå over med det første.
– Jeg tror et mindre kjøttbasert kosthold er kommet for å bli, og at flere og flere vil ta det til seg som noe helt naturlig etterhvert som de får smake alt det gode som finnes av muligheter.
– Ser vi på miljøaspektet, må vi huske at det tok tid før EL-bilen og kildesortering ble en selvfølge for oss. Det handler om at vi stadig blir mer opplyste og endrer adferd etter dette så godt vi kan. Skulle vi for eksempel gå tilbake til kullkraft nå, med alt det vi vet? Jeg tror ikke det. Å kutte ned på kjøttkonsumet er et skritt fremover, fortsetter Maj-Britt.
Kjøttfritt for kjøttelskere
Kjøttfritt trenger ikke å være kjedelig. For Maj-Britt handler det å lage kjøttfrie måltider ikke bare å fjerne kjøtt fra rettene. Selv om vegetarrettene hun fant på Google og i utenlandske kokebøker lignet mye på hennes egen mat i bruk av råvarer og smak, utfordret det henne også til å utvide matrepertoaret.
– Jeg elsker det fordi jeg må tenke nytt hele tiden og oppdager stadig nye smaker og råvarer. Det er ingen bakdeler med det; helsen, miljøet og lommeboken har godt av det. Og holder du det til et par dager i uken, så trenger du ikke å bekymre deg for å gå glipp av vesentlig næring. Du kommer antageligvis til å spise mer variert!
Selv begynte hun litt etter litt å innføre vegetarmåltider hjemme og startet først med mer fisk til middag. Deretter bestemte matelskeren seg for at vegetarmaten hun serverte skulle gjøre henne like glad, tilfredsstilt og mett som hvilken som helst annen kjøtt- eller fiskerett, og etter det var det for sent å snu.
Resultatet ble en kjøttfri kokebok med det passende navnet Kjøttfri mandag – en bok med smakfulle middagsoppskrifter som ikke bare er nyttig for vegetarianere, men også kjøttelskere.
– Jeg ville lage en bok som en inngangsport til en vegetarisk verden med oppskrifter som hvem som helst finner overkommelig å lage. Det er en blanding av nye oppfinnelser og gode, gamle klassikere fra utlandet, for eksempel såkalte italienske fattigmannsretter som har eksistert i mange, mange år. Jeg har prøvd å finne den tilfredsstillelsen i rettene hvor det smaker så godt at man ikke savner kjøttet. Også er det viktig at du blir mett, forklarer hun.
Handler om tilvenning
Med en kjøttelskende kjæreste og barn i alderen 8-11 år rundt middagsbordet var det imidlertid en tilvenningssak med middager ribbet for kjøtt.
– Jeg bruker jo fortsatt gode ingredienser som ost, egg og pasta. Du kan lage alt fra vegetarlasagne til bønner som er fylt i tacolefser - så lenge det smaker godt og er mettende. Linser, bønner og kikerter har kanskje merkelig tekstur som tar tid å venne seg til, men lager du en god saus er mye gjort, tipser Maj-Britt.
Til tross for at kokebokforfatteren har omfavnet vegetarmat og gjerne spiser kjøttfritt flere dager i uken, er ikke kjøtt kuttet helt fra menyen.
– Nå har jeg laget vegetarmat såpass lenge at jeg automatisk ikke tenker på kjøtt som hovedråvare. Men jeg har jo av og til veldig lyst på biff, og da er det ok å unne seg det innimellom. Samtidig har jeg fått mer innblikk i dyrevelferd og er mer bevisst på hva slags kjøtt jeg faktisk velger, samt bruke flere deler av dyret.
Maj-Britts beste kjøttfrie-tips:
- Legg det til en søndag til å begynne med, så har du litt ekstra tid til å eksperimentere.
- Ikke vær redd for å prøve nye smaker eller la deg skremme av rare navn på nye retter.
- Hvis du har skeptiske barn og/eller skeptisk partner, unngå å lag et poeng ut av det. Jeg har venninner som ikke nevner at det er kjøttfritt. De bare serverer maten, og som regel er det ingen som lurer eller spør.
- La barna dine få tid til å venne seg til et annet kosthold. Barn bruker et helt år på å lære å gå. Gi dem tid å lære å spise annerledes også.
- Hent inspirasjon fra utenlandske kokebøker fordi de gjerne er noen hestehoder foran oss. Et annet tips er å søke på en råvare eller krydder du liker - da kommer det ofte opp en haug med oppskrifter på Google.
Publisert: 22.01.2016 kl. 15:42
Oppdatert: 25.01.2016 kl. 09:58
Lag deg en gratis konto