Amerikansk kokketalent (16) åpner restaurant - får kritikk
Et måltid koster rundt 2000 kroner på New York-restauranten som kun er åpen tre ganger i uken.
Som om prestasjonssamfunnet ikke var slitsomt nok allerede - møt amerikanske Flynn McGarry, 16 år og allerede et kokkevidunder. McGarry ble først omtalt av New York Times i fjor, da han som femtenåring åpnet popup-restauranten «Eureka» i barndomshjemmet i San Fernando Valley, California.
Nå tar han steget videre, og åpner en permanent restaurant i selveste New York, ifølge Food & Wine Magazine. Restauranten skal hete Eureka, etter popup-restauranten han hadde tidligere, og dørene åpner 12. september.
Restauranten skal ha snevre tolv plasser, og reservasjoner er påkrevd. McGarry skal servere en fjortenretters tasting-meny, og restauranten er åpen tre dager i uken, skriver Grubstreet. Saken ble først omtalt i norske medier av Dagens Næringsliv.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Signaturretter
På menyen står blant annet sekstenåringens signaturrett: Peanøtt-Ritzkjeks med en foie gras-terrine og kirsebærkompott. Kjeksene er selvfølgelig håndlagde, og McGarry har laget hver eneste rille med en tannpirker. I tillegg til dette skal han servere kråkebolle, også kjent som uni, med en gulrot-cremeux (en krysning mellom ganache og mousse), forteller han til Food&Wine.
For å oppleve McGarrys kokekunst må du punge ut med 160 dollar per person, altså omlag 1300 kroner per person. For 80 dollar til (omlag 660 kroner) fåes en vinpakke på ni glass, heter det på restaurantens hjemmeside. Med andre ord koster det i underkant av 2000 kroner å spise på Eureka.
Kokkekritikk
Nå får den matglade sekstenåringen skarp kritikk innad i kokkemiljøet. Kokk David Santos, som har stått bak restauranten Louro i New York, har skrevet et lengre innlegg på Instagram. Her skriver Santos blant annet at det å bli kokk er noe man skal fortjene etter mange år med hardt arbeid, og at han blir fornærmet og støtt over at mediene kaller McGarry en kokk:
«I'm sorry but I hope I'm not the only chef that's offended by this [...] I shit this morning more knowledge and life on the line then a 16 year old has,» heter det på Santos' instagramkonto.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Uenig
I et intervju med New York Magazines matside Grubstreet, svarer nå den unge kokken McGarry på kritikken.
- David [Santos] har et poeng. Ja, mange [kokker] har jobbet skikkelig hardt og har hatt «shitty» liv. Men hvorfor må det være normen? Hvorfor er det sånn at det å ha et forferdelig liv, gå glipp av ting med familien, bli behandlet som dritt i ti år - hvorfor gjør det deg til en kokk? spør McGarry.
Han fortsetter:
- Personen i front kommer alltid til å bli hatet.
- Ikke respektert
I intervjuet prater McGarry også om hvordan det er å takle så mye negativitet, spesielt fra industrien han jobber i.
- Jeg har blitt skummelt vant til [negativiteten]. Det føles ikke spesielt bra når en stor del av industrien min ikke respekterer meg på grunn av alderen min, og denne helt misforståtte ideen om at jeg kommer fra en skikkelig rik familie - som rett og slett ikke er sant, sier McGarry.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Maaemo-kjenning
Flynn McGarry er selvlært på kjøkkenet, og uttalte til ABCNews at han begynte å lage mat fordi han ikke likte det moren serverte.
Tidligere i år var han utplassert hos den norske Michelin-restauranten Maaemo, som blant annet ble omtalt av Dagens Næringsliv. I februar fikk Maaemo to Michelin-stjerner for andre år på rad.
McGarry var også utplassert på den danske restauranten Geranium, som også har to stjerner i Michelin-guiden og ble kåret til Nordens beste restaurant i fjor.
Kunne du tenkt deg å dra på Flynn McGarrys restaurant? Diskuter gjerne under.
Publisert: 09.09.2015 kl. 09:49
Lag deg en gratis konto