Er poke den nye sushien?

SMAK AV HAWAII: Poke er rå fisk som serveres i en bolle med ris - og gjerne avokado og makadamianøtter. Foto: Shutterstock.
SMAK AV HAWAII: Poke er rå fisk som serveres i en bolle med ris - og gjerne avokado og makadamianøtter. Foto: Shutterstock.
Pia Cecilie Vabro

Det startet som restemat på Hawaii. Nå får du poke to-go fra California i vest til Hong Kong i øst.

Det var fiskere på Hawaii som først begynte å spise poke (uttales poh kay). Etter at de hadde renset og filetert fangsten, spiste de avskjæret fra fisken som mellommåltid. Fisken ble servert i små boller, med ris til. Etter hvert hentet man inspirasjon fra Japan og andre asiatiske land, og tilsatte smaker som soyasaus, sjøgress og sesam. Så begynte man å bruke andre råvarer man hadde lett tilgang til, for å gjøre det hele enda mer spennende - og pokebollen fyltes med mango, avokado og makadamianøtter i tillegg.

I sin trendrapport for 2016 spår Baum+Whiteman International Food and Restaurants Consultants at hawaiansk poke er på vei til å bli den nye sushien - eller den nye cevichen, som i fjor var den nye sushien. De siste årene har poke nemlig funnet veien fra Hawaii via California og resten av USA til Asia og Australia.

Matskribent Martha Cheng sa til Eater i januar at poke bare er et naturlig tilskudd til folks dilla på sushi, rå fisk og ceviche. Og helt i tråd med frokosttrenden smoothiebowl, kommer også poke som et helt måltid i en bolle. Det er med andre ord enkelt og veldig praktisk. Og siden vi enda har til gode å få tak i poke i Norge, kan vi glede oss over at det slett ikke er vanskelig å lage selv hjemme.

1. Risen

Risen til poke serveres kald, som til sushi. Bruk aller helst hvit ris, og smak den til med riseddik og eventuelt kombu, eller sjøgress. Du kan bruke en oppskrift på sushiris for å få riktig smak og konsistens på risen.

2. Fisken

Den vanligste fisken i poke er tunfisk, men du kan bruke den fisken du er mest glad i. Som når du skal lage sushi hjemme er det viktig at du er nøyaktig når du velger fisk til poke. Norsk sjømatråd anbefaler at du bruker fet fisk når den skal serveres rå, slik som laks, ørret eller kveite. Fisken skal være fersk, ikke eldre enn 2-3 dager og den skal fryses ned ve -20 grader i 24 timer før servering for å drepe eventuelle parasitter.

Poke betyr «å skjære på tvers i biter». Skjær fisken først i fileter, så i terninger. Størrelsen bestemmer du selv, her velger du det du liker best.

3. Saus

Pokesausen eller -marinaden består hovedsaklig av en blanding av soyasaus og sesamolje. Du kan smaksette sausen med vårløk, ingefær og chili hvis du ønsker. Eller furikake, et tørket japansk krydder med en slags sjømatsmak. Mariner fisken i sausen og legg den over risen.

Noen serverer også poke med en chilimajones. Da blander du først fisken med soyamarinaden, lar den ligge i en halv time og så blander du inn en miks av majones og chilisaus.

Beklager, denne Instagram-posten er ikke lengre tilgjengelig

4. Tilbehøret

Server poke med avokado, mango, vårløk og makadamianøtter. Du kan også ha på ristede sesamfrø, rogn og cherrytomater.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?