5 enkle middager: Sommerens beste italienske retter

FRISTENDE: Snart sommer - og på tide med lekker sommermat inspirert av Italia. Foto: Sara Johannessen / VG
FRISTENDE: Snart sommer - og på tide med lekker sommermat inspirert av Italia. Foto: Sara Johannessen / VG
AvLise FinckenhagenogSara Johannessen

Fra hjemmelaget focaccia-pizza til lekker tagliata.

Italia har virkelig alt jeg ønsker meg. Skulle jeg ramset opp alt dette fantastiske landet har å by på ville listen blitt ufattelig lang. Jeg er nemlig lidenskapelig interessert i kulturhistorie og alt av praktfulle gamle bygninger.

Men la oss gå rett til det viktigste: Vidunderlige råvarer, raske biler - og raske karbohydrater. Italienere er ekstremt dyktige på alt sammen, til stor glede for mine gutter og meg selv. Og når noen er på utkikk etter gule Lamborghinier, har andre for lengst peilet ut nærmeste skinke- og pølsebutikk. Jeg kan garantere deg at pæreskinke og jubelsalami aldri vil bli det samme etter en slik butikkopplevelse. Jaja, det er lov å drømme seg litt vekk. Og da passer det godt å glede seg over noen italienske retter på terrassen her hjemme.

Pizza i store firkantede stykker som du får i Roma har jeg laget en juksevariant av, og kalt den for «Focaccia-pizza». På hjemmekjøkkenet er det nemlig lov å ta seg noen kunstneriske friheter en gang i blant. Topp med det du liker best, men sørg i god italiensk ånd for at alle råvarene er av topp kvalitet.

Og jo færre ingredienser, jo viktigere er det. Som for eksempel i Tagliata – stekt, men rødt biffkjøtt skåret i skiver toppet med parmesan, ruccola, olivenolje, sitron og all den gode kjøttsaften som ligger igjen på tallerkenen der kjøttet har hvilt. Det sier seg selv at kjøttkvaliteten er et utrolig viktig element i denne ellers veldig enkle retten.

En annen nydelig rett er Vitello tonnato. Rosastekt kalvekjøtt med tunfisk - en litt uvanlig kombinasjon tenker du kanskje, men du verden så godt da gitt! Rett og slett en liten smak av «La Dolce Vita».

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?