Den grønne drømmen: Hun åpnet Norges første plantebaserte deli
Etter årevis med sykdom i familien, bestemte Gunhild Beate Wold (27) seg for å hjelpe sin egen mor med superfood. Nå vil hun oppnå smoothie-suksess med Norges første plantebaserte deli.
– Denne er spekket med vitamin A og B, og hempfrøene er fulle av omega 3-fettsyrer, forklarer Gunhild Beate Wold og rekker dagens første kunde hans ferske smoothie.
Morgensola skinner på det nyåpnede frokoststedet Drivhuset Deli på Grunerløkka. Her har gründeren Gunhild Beate Wolds drømmer gått i oppfyllelse.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Helt fra hun var liten har hun hatt en lidenskap for mat, og allerede på barneskolen lærte hun om dyrking av egne råvarer. På tampen av fjoråret åpnet Wold frokoststedet ved Olaf Ryes Plass, hvor hun som den første plantebaserte delien i Norge serverer bærekraftig, grønn mat.
– Det er beintøft å åpne noe eget, og det blir lite søvn, forteller Wold når vi møter henne inne i det lille lokalet.
Her har hun gjort det meste selv. Lampene i taket har hun kjøpt på loppemarked, stolene er fra Ikea, men er trukket om av en møbeltapetserer, og interiøret bærer preg av en industriell, laid-back stil.
Wold forteller at hun lot seg inspirere av sine mange utenlandsreiser, og spesielt København som ifølge Wold er et hestehode foran oss nordmenn hva angår trendy mat og restauranter.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Grünerløkka ble plutselig et «burger-sted». Man måtte helt til Frogner for å få tak i en smoothie, sier Wold som har samlet en skare med faste kunder fra nabolaget. De kommer innom før jobb, på vei til møter eller i lunsjen for å få seg noe godt.
Storfavorittene på menyen er spirulina – og acai-bowlen. Dessuten serveres både kaker, pannekaker, juicer, smoothies og middagsbowler.
Les også: Lag din egen smoothiebowl
27-åringen har vokst opp med en syk mamma, som har slitt med helsen store deler av livet. Da legene ikke klarte å finne en tydelig diagnose, tok Wold saken i egne hender, og har satt seg inn i hvordan et sunt kosthold kan ha innvirkning på kroppen.
– Mange kvinner i Norge opplever en eller annen form for depresjon i løpet av livet, og det er for mye, sier gründeren.
Wold mener at riktig kosthold, samt aktivitet, ro og hvile kan være veien til bedre helse - og at balanse er nøkkelen.
Ernæringsfysiolog Vibeke Østberg Landaas er positiv til at det åpner nye steder med sunn mat, men mener helsegevinsten vil være den samme uansett om du lager en smoothie hjemme eller om du spiser blomkål og brokkoli til middag. Hun tror ikke superfood er nøkkelen til lykke.
– Det føles selvfølgelig ekstra spennende når man putter sunne råvarer inn i et slikt konsept, men det treffer nok ikke de som helst trenger det. Folk som spiser helsekost er ofte de som allerede er opptatt av et sunt kosthold og en sunn livsstil, sier hun.
– Man blir ikke lykkeligere av å spise vitaminer, men man kan få det bedre ved å spise sunt og variert, trene og ta vare på helsa.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Det har slått en grønn bølge over hovedstaden de siste årene, og steder som Eckers, The Juicery og Lett går alle rett hjem i Oslofolkets hjerter. Dette gleder Wold, som forteller at grunnleggeren av suksesskjeden Smoothie Xchange, Magnus Berner, var en stor inspirasjon da hun selv skulle starte opp.
– Han var en pionér, og har bevist at det går an. For meg var det enten å kjøpe leilighet eller å starte et livsprosjekt. Nå har jeg 300 prosent høyere omsetning enn for et halvt år siden, så det går fremover, forteller hun.
Les også: Sunn ispinne med yoghurt
Smoothie Xchange hadde en omsetning på over 53 millioner kroner i 2016, og har til sammen åpnet 11 butikker i Norge. Gründer Berner forteller at nøkkelen til suksess er hardt arbeid over tid, og at man må legge all energi i produktet.
– Oppstarten er altoppslukende, og man vet aldri helt hvordan det går, forteller Magnus Berner, som sammen med sin kone var noen av de første som «importerte» amerikansk-inspirerte smoothies til Norge.
– Det har jo kommet så mye i den sjangeren nå, og det er gøy, sier han.
Selv om Wold fremdeles har langt å gå, er ambisjonene klare:
– Dette er bare starten, så håper jeg vi blir større både nasjonalt og på tvers av landegrensene etter hvert. Nå skal vi begynne med catering etter økt etterspørsel fra kundene, forteller den unge gründeren.