Ti ingredienser du trenger for å lage thaimat

19. juli 2016Aktuelt
BON APPETIT: Thailandske retter er fylt med aromatiske smaker. Foto: Sara Johannessen / VG
BON APPETIT: Thailandske retter er fylt med aromatiske smaker. Foto: Sara Johannessen / VG

Thailandsk mat byr på deilige, aromatiske smaker med balanse mellom syrlig og sterkt.

Thailand har blitt et poplært reisemål for nordmenn, og vi har for lengst omfavnet thailandsk mat. Landet kan deles inn i fire regioner, som alle har hvert sitt kjøkken. Rettene vi kjenner best til, som karrier og pad thai, stammer fra Sør- og Sentral-Thailand.

Her er ingrediensene du bør ha for å lage denne typen thailandsk mat:

1. Fish sauce

Dette er en type saltlake som er laget av fermentert ansjos. Sausen brukes som salt, og er svært viktig for det thailandske kjøkken. Akkurat som med olivenolje kan det være store forskjeller på kvaliteten fra merke til merke. Sjekk etiketten, sausen bør kun inneholde ansjos, salt og vann.

2. Kokosmelk

Dette er et «must» i karri-retter eller supper som Tom Kha Gai.

3. Galangal

Denne rottypen er i slekt med ingefær, men smaker ganske annerledes. Prøv derfor helst å ikke erstatte den ene med den andre. Galangal har en sterk eim av sitrus, og fremhever sitrussmaker i retter.

4. Eddik

Eddik er er kjærkommen ingrediens for å skape syrlighet, også i det thailandske kjøkkenet. Risvinseddik er å foretrekke, men cidereddik kan også brukes.

5. Tamarind

Syrlighet er viktig i thailandsk mat, og tamarinder er enda en ingrediens som sure smaker. Syrligheten herfra er rundere og mer balansert enn i for eksempel lime.

6. Thaibasilikum

Krydderurten har preg av anis, og smaker annerledes enn den basilikumsplanten vi er vant til i Norge. Den ser også annerledes ut, med sine lilla stilker. Dersom du ikke får tak i thaibasilikum kan du bruke den «vanlige» typen, selv om smaken ikke blir helt den samme.

7. Kaffir lime

Bladene og skallet på denne sitrusfrukten gir en deilig aroma til blant annet karri-retter. Dersom du ikke får tak i hele frukten, er det nok med bladene. De finnes gjerne tørkede i poser, som lauvbærblad. Dersom du ikke finner bladene heller, kan du bruke revet skall fra vanlig lime.

8. Chili

Både fersk og tørket chili brukes i thailandsk matlaging for å gi rettene et kick. Ferske chilier brukes i karrier, mens tørket chili brukes i curry paste.

9. Sitrongress

Denne tropiske planten minner om vårløk i utseende, med en hvit stilk og grønn topp. Den smaker, som navnet tilsier, av sitron og brukes i karrier, supper og marinader. Det er kun den nederste, hvite delen som brukes i matlagingen. Du kan enten kutte den i små biter (da er det lurt å fjerne de øverste, tørkede lagene først) eller slå den med for eksempel en kjevle mot fjølen for å få ut aromaene.

10. Palmesukker

I likhet med brunsukker gir palmesukker en mer karamellisert smak enn vanlig sukker. Får du ikke tak i palmesukker kan du bruke lyst brunsukker eller rørsukker, men da bør du bruke mellom halvparten og en tredel av sukkermengden oppskriften angir.

Curry paste er også en mye brukt ingrediens i det thalandske kjøkkenet. Her kan du velge å lage din egen med flere av ingrediensene over, eller kjøp ferdig på glass.

Publisert: 19.07.2016 kl. 09:23
Oppdatert: 29.07.2016 kl. 13:15


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?