Til hovedinnhold

Derfor er dette en av favorittråvarene til Filip August Bendi

14. august 2018Aktuelt
KLASSIKER: Toppkokk Filip August Bendi mener at poteten er mye mer enn bare et «fyllstoff». Foto: Sara Johannessen/Berit Roald/NTB Scanpix
KLASSIKER: Toppkokk Filip August Bendi mener at poteten er mye mer enn bare et «fyllstoff». Foto: Sara Johannessen/Berit Roald/NTB Scanpix

Den nye kreative lederen ved Hotel Bristol i Oslo, kokk Filip August Bendi, vil løfte fram nypoteten i august.

– Poteter er veldig mye mer enn bare et tillegg til «resten av maten», sier kokk Filip August Bendi om en av sine favorittråvarer i august - nemlig nypoteten.

– Det er nesten ingenting du ikke kan gjøre. Du kan lage potetsuppe, potetchips, bake, steke, koke, lage puré ... Det er så mange veier å gå!

Bendi har tidligere jobbet på den verdensberømte restauranten Noma i København, Daniel i New York, vært kjøkkensjef ved Sørensens Annen Etage i Stavanger - og skal nå begynne som den nye kreative lederen på kjøkkenet til Hotel Bristol i Oslo.

Les oppskriften hans på ovnsbakte nypoteter lenger ned i saken!

Hvis han virkelig skal kose seg i august, er det nypoteter med en klikk smør, salt, pepper og gressløk som gjelder. Ekstra godt blir det med masse løyrom eller sikrogn, og litt brunet smør. Ifølge kokken gjelder det da å få tak i så små poteter som mulig.

Artikkelen fortsetter under bildet.

LEKKERT: Nypoteter smaker kjempegodt også helt enkelt med gressløk. Foto: Gisle Oddstad/VG
LEKKERT: Nypoteter smaker kjempegodt også helt enkelt med gressløk. Foto: Gisle Oddstad/VG

– I Stavanger er vi utrolig heldige, for det er en bonde her som heter Sigurd som spesialiserer seg på å dyrke poteter på «gamlemåten». De er veldig små og utrolig smakfulle, og du kan virkelig smake forskjell på de forskjellige potetsortene hans. Når du jobber med en så bra råvare trenger du ikke gjøre så veldig mye mer med den, sier Bendi.

Ikke bare et «fyllstoff»

Han tror grunnen til at mange ser på den beskjedne poteten som «fyllstoff», stammer fra gammelt av.

– Folk vil ha eksklusiv mat; kjøtt, fisk, fugl. Og så må man bli mett i tillegg, og da kommer poteten inn i bildet som greit tilbehør. Men jeg synes poteten er så utrolig mye mer enn det.

Kokken tipser om at du bør prøve å finne et gårdsutsalg i nærheten.

– Gå innom der og kikk litt. Se på hvilke potetsorter de har, kjøp noen forskjellige, og smak på dem. Prøv å tenke på hva med poteten som er godt, mer enn at de bare er et tillegg til maten.

---------------

Filip August Bendis ovnsbakte nypoteter med urter

Sommerens beste tilbehør? Nypoteter er et fantastisk tilbehør - særlig når de serveres med friske urter.

Ingredienser

6 personer - Tid: 45 minutter

1 kg nypotet

3 fedd hvitløk

2 kvaster timian og/eller rosmarin

1 stk liten sitron

mild olivenolje

salt

kvernet pepper

friske hakkede urter, for eksempel persille, gressløk eller dill

Slik gjør du

1. Skrubb potetene og del dem i to eller fire hvis nødvendig. Små poteter kan være hele.

2. Dekk et stekebrett med bakepapir og fordel potetene utover brettet. Drypp over en god klunk olje og press over saften fra sitronen. Tilsett grovhakket hvitløk og krydre med salt og kvernet pepper. Bland alt godt sammen slik at alle potetene blir vendt i litt olje.

3. Stek potetene ved 220 grader (varmluft) i cirka 35 minutter, eller til potetene er gylne, møre og litt sprø i kantene.

4. Dryss over hakkede urter ved servering. Har du noen gressløkblomster i hagen kan du gjerne drysse over det også.

Publisert: 14.08.2018 kl. 15:35


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?