Til hovedinnhold

Ylajali stenger dørene: - En utrolig tøff avgjørelse

19. februar 2015Aktuelt
STENGER: Stjerne i Michelin-guiden til tross: Even Ramsvik stenger Ylajali i desember. Foto: Tommy Andresen
STENGER: Stjerne i Michelin-guiden til tross: Even Ramsvik stenger Ylajali i desember. Foto: Tommy Andresen

I fjor fikk Oslo-restauranten Ylajali sin første Michelin-stjerne. I år setter innehaver Even Ramsvik kroken på døra.

19. desember i år har Even Ramsvik bestemt seg for å stenge dørene på den prisbelønte restauranten Ylajali. Restauranten fikk sin første stjerne i Michelin-guiden i fjor. Dette ble klart i en pressemelding restauranten slapp onsdag kveld, bare én uke før årets Michelin-guide blir lansert.

Ramsvik sier til Godt at selve bygget setter restriksjoner for videre utvikling av restauranten, og at de derfor velger å avslutte - til tross for suksessen det siste året.

- Dette har vært en utrolig tøff avgjørelse, og det føles veldig hardt siden stedet er såpass personlig for meg. Jeg har utviklet alt her, sier stjernekokken.

I tillegg til å få den ettertraktede stjernen, ble restauranten i 2014 kåret til Oslos beste av Aftenposten, og til Norges beste av The Nordic prize, skriver NTB. I fjor fikk restauranten terningkast 6 av Godts restaurantanmelder Erik Fosnes Hansen.

- I løpet av de siste årene har jeg spisset konseptet mer og mer, og begrensningene nå ligger rett og slett i fasilitetene. Ylajali har vært en prosess i konstant utvikling, og huset er ikke bygd for dette. Det er utrolig vakkert og historiefylt, men utgangspunktet er ikke optimalt, sier Ramsvik til Godt.

Restauranten ligger i St. Olavs plass 2, det samme stedet drømmekvinnen Ylajali bodde i Knut Hamsuns «Sult». Fra 1892 til 1982 huset lokalet Rikshospitalets Apothek, ifølge restaurantens nettside.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SNART SLUTT: Kjøkkensjef Even Ramsvik (i midten med skjegg) og andre fornøyde ansatte på Ylajali jublet da det i fjor ble kjent at restauranten får en stjerne i guideboka Michelin. Nå er det slutt for stjernerestaurant Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
SNART SLUTT: Kjøkkensjef Even Ramsvik (i midten med skjegg) og andre fornøyde ansatte på Ylajali jublet da det i fjor ble kjent at restauranten får en stjerne i guideboka Michelin. Nå er det slutt for stjernerestaurant Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Ny stjerne?

Årets michelinstjerner blir utdelt neste uke, torsdag 26. februar, og da i historiens første Guide Michelin for kun nordiske byer. Ramsvik forteller at Michelin-juryen er informert om avgjørelsen om å stenge Ylajali, uten at han vet hva dette har å si for årets utdeling av stjerner.

- Det hadde vært hyggelig å få stjernen ut året, men jeg tør ikke spekulere i om dette vil påvirke utdelingen, sier kokken.

Artikkelen fortsetter under bildet.

LEKKERT: Nå må du skynde deg hvis du vil smake maten på Ylajali. Om ti måneder er det slutt. Foto: Kristian Helgesen/VG
LEKKERT: Nå må du skynde deg hvis du vil smake maten på Ylajali. Om ti måneder er det slutt. Foto: Kristian Helgesen/VG

Ramsvik forteller at planen videre er å åpne to nye restauranter: Ett i Ylajalis nåværende lokaler i løpet av tidlig 2016, og et annet større - og hemmelig - prosjekt i 2017.

- Jeg vil ikke røpe noe, men jeg tar en råsjans på å prøve å få til noe jeg har drømt om veldig lenge, og det kommer til å være en stor utfordring for meg å få det gjennomført. Men jeg skal gjøre alt jeg kan for å prøve å få det til, sier Ramsvik hemmelighetsfullt.

- En trist dag

TRIST: VGs restaurantanmelder André Blomberg-Nygård synes det både er rart og trist at Ramsvik stenger dørene. Foto: Roger Neumann/VG
TRIST: VGs restaurantanmelder André Blomberg-Nygård synes det både er rart og trist at Ramsvik stenger dørene. Foto: Roger Neumann/VG

VGs restaurantanmelder André Blomberg-Nygård er overrasket over at restauranten nå stenger dørene, bare ett år etter å ha mottatt Michelin-stjernen.

- Jeg synes det er synd at Even Ramsvik velger å stenge dørene når han endelig har lykkes med å få en stjerne han har jobbet veldig hardt mot. I tillegg er det mange matinteresserte som ikke har rukket å oppleve Ylajali som det er i dag, sier Nygård.

Restaurantanmelderen sier han lenge har følt at det var den kontinuerlige utviklingen og endringen av restaurantkonseptet som gjorde at Ylajali ikke har fått stjerne tidligere, og at dette gjør avgjørelsen desto mer uforståelig.

- Michelin-guiden skal være en coffe table-bok som skal vare, og da er de avhengige at restaurantene holder seg som de er, sier Nygård.

Spent på nytt konsept

Even Ramsvik er ikke den første som velger å stenge en Michelin-restaurant i Oslo. I 2011 valgte kokk Björn Svensson å stenge Restaurant Oscarsgate, som da hadde en stjerne i Michelin-guiden. I fjor åpnet han Restaurant Fauna til stor suksess, og en ny stjerne.

- Det tok veldig lang tid før Björn Svensson fikk åpnet Fauna etter å ha stengt Oscarsgate, som, i motsetning til Ylajali, var fryktelig lite og dermed nærmest umulig å tjene penger på, sier VGs restaurantanmelder André Blomberg-Nygård, som testet ut maten på Fauna live på VGTV i fjor.

Restaurantanmelderen sier han er spent på Ramsviks nye prosjekter.

- Det blir interessant å se både hva de eventuelt lanserer i Ylajalis lokaler, og hva de skal gjøre med topproduktet sitt. Men uansett tenker jeg at det ikke vil være sannsynlig at han tar med seg navnet videre siden det er såpass knyttet til lokalet, sier Nygård.

Hva tenker du om at Ylajali nå stenger dørene?

Publisert: 19.02.2015 kl. 09:41
Oppdatert: 19.02.2015 kl. 17:38


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?