Til hovedinnhold

Forsker gjør peanøtter allergivennlige med UV-lys

20. oktober 2014Aktuelt
KLØFREMKALLENDE: Så gode, men så irriterende hvis man har peanøttallergi. Det er proteinene i nøttene som fører til reaksjonene, skriver Norges Astma- og Allergiforbund. Foto: Frode Hansen/VG
KLØFREMKALLENDE: Så gode, men så irriterende hvis man har peanøttallergi. Det er proteinene i nøttene som fører til reaksjonene, skriver Norges Astma- og Allergiforbund. Foto: Frode Hansen/VG

Kløe, tung pust og rennende nese på grunn av peanøttallergi kan være historie om noen år. En amerikansk forsker har klart å fjerne 80 prosent av allergenene fra peanøtter.

Å være allergisk kan føles som et herk, og kanskje særlig hvis du er allergisk mot nøtter – som jo lurer seg inn i alt fra pesto til sjokolade. Men nå kan alle peanøttallergikere endelig juble.

Tidligere ble det kjent at peanøttallergi kan la seg behandle. Nå har imidlertid en forsker ved University of Florida funnet en måte å fjerne opptil 80 prosent av allergenene fra de små, fete nøttene. Dermed har man kommet ett skritt nærmere allergivennlige peanøtter – og en mindre stressende hverdag for dem som sliter med ekstrem allergi.

Endrer proteiner

Forskeren, som heter Dr. Wade Yang, har ifølge Daily Mail funnet et system der han sender et pulserende UV-lys mot hele peanøtter. Lyset endrer nøttenes proteiner på en måte som gjør at kroppens antistoffer ikke kjenner igjen allergenene.

For to år siden klarte Yang å fjerne så mye som 90 prosent av allergenene, men da kun fra peanøttekstrakt. Nå jobber han derimot med hele nøtter. Målet hans er å fjerne så mye som 99,9 prosent av allergenene, skriver britiske Daily Mail.

Det har tidligere vært vanskelig å fjerne allergenene uten å endre nøttens smak, farge og konsistens, men nå har Yang altså fått det til.

De antiallergiske peanøttene finnes foreløpig bare på Dr. Wade Yangs laboratorium, og er ikke i produksjon.

Vanskelig å gjennomføre

– Det er mange studier på peanøtter fordi de inneholder svært kraftige allergener som kan gi alvorlige reaksjoner. Hvis man klarer å gjøre noe med det er det ikke noe som er bedre, sier Ellen Namork, seniorforsker ved Folkehelseinstituttet.

Namork er likevel skeptisk til om det faktisk lar seg gjøre å lage allergivennlige peanøtter.

– Peanøtter inneholder mange forskjellige allergener. Derfor høres det vanskelig ut å fjerne så mye som 80 prosent gjennom UV-lys, sier seniorforskeren.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FRISTELSE: Denne nydelige sjokoladeostekaken med salt karamell og peanøtter er kanskje innen rekkevidde for peanøttallergikere om noen år. Her er oppskriften. Foto: Rune Bendiksen/TV3
FRISTELSE: Denne nydelige sjokoladeostekaken med salt karamell og peanøtter er kanskje innen rekkevidde for peanøttallergikere om noen år. Her er oppskriften. Foto: Rune Bendiksen/TV3

Hva hadde du tenkt hvis du selv var allergisk og fikk servert en bolle allergivennlige peanøtter?

– Jeg hadde nok ikke spist dem. Det er 20 prosent allergener igjen, og dessuten kan det ved behandling dannes nye allergener, sier Namork.

Økende antall allergikere

Allergi mot nøtter er en av de vanligste matvareallergiene, og kan føre til alt fra kløe i munnen og magesmerter, til livstruende reaksjoner.

Ifølge seniorforsker Ellen Namork er allergiske reaksjoner en form for feilsignal der kroppen tror den utsettes for noe farlig. Kroppen lager derfor antistoffer mot proteinet, altså allergenet, i maten.

– Og da skilles det ut histaminer som skaper en reaksjon i kroppen i form av symptomer som kløe i øyne, ører og hals, hoven tunge, pustevansker, og livstruende reaksjoner, sier seniorforskeren.

Ifølge NRK får så mange som 1 av 50 barn verden over peanøttallergi. Tidligere var peanøttallergi en ganske sjelden allergiform her i Norge, men de siste årene har forekomsten økt – sannsynligvis i takt med den økte mengden snacks og mat som inneholder peanøtter.

Hva tenker du om allergivennlige peanøtter? Diskuter gjerne i feltet under.

SØTT OG SALT: Peanøtter inneholder både sink og magnesium, og gjør seg svært godt i kombinasjon med sjokolade og karamell. Oppskriften på denne lekre turkaken med karamell, sjokolade og peanøtter finner du her. Foto: Ellen M. E. Lundring
SØTT OG SALT: Peanøtter inneholder både sink og magnesium, og gjør seg svært godt i kombinasjon med sjokolade og karamell. Oppskriften på denne lekre turkaken med karamell, sjokolade og peanøtter finner du her. Foto: Ellen M. E. Lundring

Publisert: 20.10.2014 kl. 09:07
Oppdatert: 20.10.2014 kl. 13:40


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?