Grønnkål: Grønn superhelt

GRØNT OG GODT: Både supersunt og veldig godt? Ja, det er mulig! Prøv deg frem med grønnkål i chipsform, eller som tilbehør til middagen. Foto: Jørgen Braastad,
GRØNT OG GODT: Både supersunt og veldig godt? Ja, det er mulig! Prøv deg frem med grønnkål i chipsform, eller som tilbehør til middagen. Foto: Jørgen Braastad,
Pia Cecilie Vabro

Har du aldri helt fått dilla på grønnkål? Det burde du. Det er nemlig helt super mat.

Grønnkål har blitt veldig populært de siste årene. Som ingrediens i grønne smoothies og som et sunt snacksalibi. Så kanskje trodde du det bare var for de som skulle slanke seg eller være med på moten. Det er det ikke. Grønnkål er faktisk mat for oss alle. Det har det vært lenge.

Grønnkål har vært en del av det nordiske kostholdet i mange hundre år. Og i gamle kokebøker finnes det mange oppskrifter med grønnkål – vi brukte det som tilbehør til julemiddagen (dampet med smør og epler), til kjøttkakene (i grønnkålstuing) og til torsken (strimlet og dampet i kokevannet).

Det er altså en skikkelig anvendelig grønnsak. Du kan dampe den, steke den, koke, den, stue den, spise den rå – eller sprøsteke den og lage nettopp grønnkålschips av den.

Og så kommer vi ikke utenom at det er svært sunt med grønnkål. 100 gram grønnkål inneholder mer kalsium enn et lite glass med melk; det er den mest vitaminrike kålsorten vi har og i tillegg inneholder den masse antioksidanter og jern. Det er kanskje er mest derfor den har blitt så populær igjen? Men det er jo lett å like det da. Det som er både godt og sunt! Og billig.

Prøv deg på en av ukens oppskrifter med grønnkål – kanskje du også blir frelst?

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?