Til hovedinnhold

Påske 2018: Påskens beste pappvin-kjøp

LAMMELÅR: Torres Coronas omtales som «en god kandidat til påskelammet» av VGs vinekspert. Oppskrift på lammelår finner du her. Foto: Sara Johannessen/VG/Produsentene
LAMMELÅR: Torres Coronas omtales som «en god kandidat til påskelammet» av VGs vinekspert. Oppskrift på lammelår finner du her. Foto: Sara Johannessen/VG/Produsentene

Påsken betyr høysesong for pappvin.


VINEKSPERT: Edvard Skramstad har bakgrunn som servitør, vinkelner og restaurantsjef. Jobber til daglig som restaurantsjef på Statholdergaarden og Statholderens Mat & vinkjeller. Foto: Jan Petter Lynau/VG
VINEKSPERT: Edvard Skramstad har bakgrunn som servitør, vinkelner og restaurantsjef. Jobber til daglig som restaurantsjef på Statholdergaarden og Statholderens Mat & vinkjeller. Foto: Jan Petter Lynau/VG

Pappvin er like selvskreven på handlelisten som appelsin, lammelår og kvikklunsj. Men det er ikke bare til påske vi nordmenn kjøper inn pappvin. Faktisk står pappvin for over halvparten av alt salg på det norske markedet, og vi finner et bredt utvalg. Likevel er det ikke slik at alle viner kommer på boks. Den viktigste årsaken til dette er at pappvin ikke egner seg for lagring. Er du på utkikk etter noe eksklusivt, må du derfor lete blant flaskene.

Pappvin smaker best når den er ung og fersk, og skal ideelt sett konsumeres innen et år etter tapping. Et godt tips er å undersøke tappedato som gjerne er «printet» på boksen. Er du usikker på hvor du finner denne informasjonen på boksen, er det bare å spørre betjeningen på ditt lokale vinmonopol. Dette gir deg ofte mer presis informasjon enn årgangen i seg selv. For eksempel kan en rødvin nylig være tappet selv om selve vinen er noen år gammel.

Oppbevar alltid pappvin i kjøleskapet. Den vil da ha lenger holdbarhet etter åpning. Dette gjelder også for rødvin. Naturligvis finnes det stor variasjon i kvaliteten på vinene som du finner på det norske markedet. Her har du fem av de absolutt beste kjøpene.

Her er påskens beste pappviner:

Terningkastet reflekterer vinens kvalitet ut ifra sitt prissegment. Antall poeng gis på grunnlag av vinenes kvalitet sett bort i fra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 - 59: En ekstremt dårlig vin.
60 - 69: Dårlig til under gjennomsnittlig vin.
70 - 79: Under gjennomsnittlig til middels god vin.
80 - 89: God til meget god vin.
90 - 95: En fremragende vin, blant verdens ypperste.
96 - 100: En perfekt vin.

Hvitvin

Foto: Produsentene
Foto: Produsentene

BattenfeldSpanier Riesling Trocken 2016
530706
Basisutvalget, kategori 6
Pris: Kr. 429,00
300 cl

Terningkast 6
Poeng 81
Land/region: Tyskland, Rheinhessen

Klassisk Riesling som dufter av gule epler, fersken og hint av mineraler. Oppleves som frisk, fruktig og ren i munnen. Flott syrlighet. Tørr ferskenpreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur er seks til åtte grader. Anvendelig hvitvin som passer ypperlig til sushi, laks eller ørret.

Foto: Produsentene
Foto: Produsentene

Leitz Riesling Trocken 2016
4897706
Basisutvalget, kategori 4
Pris: Kr. 409,90
Terningkast 6
Poeng 81
Land/region: Tyskland, Rheinhessen

Johannes Leitz holder til i Rheungau, men druen som blir benyttet i denne vinen er hentet fra Rheinhessen. Dufter av sitrus, fersken og et hint av blomster. Oppleves slank og frisk i munnen. Tørr sitruspreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur er seks til åtte grader. Anvendelig hvitvin. Server til fiskesuppe eller prøv den til en hjemmelaget fiskeburger!

Rødvin

Foto: Produsentene
Foto: Produsentene

Barbera Piemonte Selezione Luca Roagna 2016
5987006
Basisutvalget, kategori 3
Pris: Kr. 469,90
Terningkast 6
Poeng 82
Land/region: Italia, Piemonte

Klassisk rødvin fra Piemonte fremstilt av Barbera-druen. Dufter av kirsebær, plomme og et hint av urter. Oppleves saftig og ren i munnen med god fruktighet. Frisk bærpreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur er 14 til 16 grader. Passer utmerket til hjemmelaget pizza, eller server den til en tomatbasert pastarett.

Foto: Produsentene
Foto: Produsentene

Torres Coronas 2015
5985206
Basisutvalget, kategori 4
Pris: Kr. 419,90
Terningkast 6
Poeng 81
Land/region: Spania, Catalonia

Miguel Torres produserer vin i alle prisklasser. Denne enkle pappvinen gir god valuta for pengene. Denne dufter av mørke bær, krydder, sjokolade og et hint av kokos. Middels fyldig rødvin med god tanninstruktur. Fast bærpreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur er 15 til 17 grader. Absolutt en god kandidat til påskelammet - eller server den til blodig oksebiff.

Rosévin

Foto: Produsentene
Foto: Produsentene

Les Fumées Blanches Rosé 2017
5139806
Basisutvalget, kategori 5
Pris: Kr. 424,90
Terningkast 5
Poeng 79
Land/region: Frankrike, øvrige

Frisk og enkel rosévin fremstilt av vinprodusenten François Lurton. Lyserosa og delikat i fargen. Dufter av sitrus, rips og et hint av bingebær. Syrlig og saftig munnfølelse. Tørr. Anbefalt serveringstemperatur er seks til åtte grader. Prøv den til ovnsbakt laks.

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?