Råvarene du bør spise i mai og juni

15. juni 2018Aktuelt
FORFRISKENDE: Hva med en deilig hylleblomstsaft med agurk? Oppskriften finner du lenger ned i saken. Foto: Sara Johannessen / VG
FORFRISKENDE: Hva med en deilig hylleblomstsaft med agurk? Oppskriften finner du lenger ned i saken. Foto: Sara Johannessen / VG

Grip sjansen mens du har den, og nyt norsk asparges, deilig makrell og smakfull sommerkål.

Agurk

Mye mat til mange mennesker lett på grillen. Kålsalat med druer, agurk og avokado . Foto: Sara Johannessen / VG
Mye mat til mange mennesker lett på grillen. Kålsalat med druer, agurk og avokado . Foto: Sara Johannessen / VG

Hva er vel gulostskiven uten agurk på toppen? Den knasende sprø norske agurken er tilgjengelig i mai til og med oktober. Som mange kanskje vet, inneholder agurken masse vann - faktisk hele 97 prosent. Dette gjør at den i teorien kun trenger vann med næring for å dyrkes, ikke jord.

Agurk er åpenbart veldig god i salat. Men grønnsaken gir også et friskt preg til drikke: Lag en forfrisknde sommerdrink med gin, limonade, mynte - og noen skiver agurk. Eller gå for en alkoholfri variant med hylleblomstsft, farris, lime, isbiter og agurk.

Grønn asparges

Foto: Sara Johannessen/VG
Foto: Sara Johannessen/VG

Aspargesen er et sikkert sommertegn. Den norske aspargessesongen varer nemlig bare fra mai til slutten av juni, så det er bare å knaske løs mens du har sjansen.

Prøv gjerne å servere asparges til grillet laks - som sett i oppskriften til Lise Finckenhagen under.

Visste du forresten at asparges er en staude, og at det tar hele to år fra man planter til man kan høste? Den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves.

Sommerkål

SOMMERLIG: Her er oppskriften på smørdampet nykål. Foto: Sara Johannessen/VG
SOMMERLIG: Her er oppskriften på smørdampet nykål. Foto: Sara Johannessen/VG

Kjært barn har mange navn, og akkurat denne kålvarianten kan kalles både sommerkål, nykål og tidligkål. Den inneholder vitamin C, kostfiber og kalium.

Sommerkål har en mild og nydelig smak, og egner seg godt til både damping, koking, grilling og wok. Prøv for eksempel å servere smørdampet nykål til laks med nypoteter og rømme - en smakfull og tidløs klassiker.

Makrell

Foto: Annemor Larsen/VG
Foto: Annemor Larsen/VG

Finnes det et tydeligere tegn på at sommeren nærmer seg, enn at makrellen endelig er tilgjengelig igjen? Makrellen er i sesong fra mai til og med oktober, og fiskes blant annet langs kysten av Sør- og Vest-Norge.

Makrell har et smaksrikt kjøtt med et høyt fettinnhold, og er god både grillet, røkt og speket. Noen andre som gleder seg til årets første makrell med smør og persille?

Sei

KLASSIKER: Seikaker med råkost og urtedressing er kjempegodt. Her er oppskriften. Foto: Sara Johannessen / VG
KLASSIKER: Seikaker med råkost og urtedressing er kjempegodt. Her er oppskriften. Foto: Sara Johannessen / VG

Sei er en klassiker på middagsbordet, og det er nok mange som har minner av seifilet med stekt løk, poteter og råkost. Men seien kan brukes til mer enn det: Prøv for eksempel å lage hjemmelagde seikaker med purre, hvitløk og et hint av sitron for en smakfull vri på fiskekakene.

Eller gå en helt annen vei, og server seien med en deilig saus av fennikel, tomat, karri og kajennepepper. Nam!

Kilder: Sesongkalender.no, Bama.no, Frukt.no

Publisert: 15.06.2018 kl. 15:35


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?