Fire steder du bør drikke «afternoon tea» i London

18. mai 2015Aktuelt
FAST INVENTAR: Det må være scones til en ekte, britisk afternoon tea. Helst med clotted cream og hjemmerørt syltetøy. Foto: NTB Scanpix.
FAST INVENTAR: Det må være scones til en ekte, britisk afternoon tea. Helst med clotted cream og hjemmerørt syltetøy. Foto: NTB Scanpix.
AvThea Roll RakengogPia Cecilie Vabro

London er kanskje det beste stedet i verden å gå ut på afternoon tea. Her får du tips til fire steder å oppsøke ved neste besøk.

Afternoon tea-mat
Maten som serveres til afternoon tea kommer gjerne på et sølvfat med tre etasjer.
Tradisjonen var å legge lekre, små sandwicher på det nederste fatet. Helst laget med hvitt brød, og uten skorpe. Den mest kjente er agurksandwichen, tynne skiver av loff smurt med kremost og fylt med tynne agurkskiver. Disse kunne spises uten at man tok av seg hanskene.
På det midterste fatet serverte man scones, et slags rundstykke laget på bakepulver, ofte litt søte. Disse spiser man med syltetøy og krem. Til slutt og øverst finner man små kaker og annet søtt. Battenbergkaken er en klassiker, et sukkerbrød farget i gult og rosa som bygges sammen som et lite sjakkbrett og trekkes i marsipan.
Kilde: AfternoonTea.co.uk

Foto: Fredrik Solstad/VG
Afternoon tea-mat Maten som serveres til afternoon tea kommer gjerne på et sølvfat med tre etasjer. Tradisjonen var å legge lekre, små sandwicher på det nederste fatet. Helst laget med hvitt brød, og uten skorpe. Den mest kjente er agurksandwichen, tynne skiver av loff smurt med kremost og fylt med tynne agurkskiver. Disse kunne spises uten at man tok av seg hanskene. På det midterste fatet serverte man scones, et slags rundstykke laget på bakepulver, ofte litt søte. Disse spiser man med syltetøy og krem. Til slutt og øverst finner man små kaker og annet søtt. Battenbergkaken er en klassiker, et sukkerbrød farget i gult og rosa som bygges sammen som et lite sjakkbrett og trekkes i marsipan. Kilde: AfternoonTea.co.uk Foto: Fredrik Solstad/VG

Å drikke «afternoon tea» er slettes ikke bare å nyte en kopp te, men en kopp te servert sammen med lette sandwicher, lune scones og småkaker. Tradisjonen stammer helt tilbake fra 1700-tallet da det var det vanlig bare å spise to måltider om dagen: frokost tidlig på morgenen og middag klokken åtte på kvelden.

Løsningen ble å ta en kopp te og litt lett mat sent på ettermiddagen. Etterhvert ble dette helt vanlig, og det utviklet seg raskt til faste tradisjoner når det gjaldt hvilken mat som ble servert til ettermiddagsteen.

Te, scones og sandwich er like obligatorisk til ettermiddagsteen som selve afternoon tea er under et besøk i London.

Her er fire steder du bør dra innom for te og kake en ettermiddag i den britiske hovedstaden:

Ok, det kan ikke skrives en sak om afternoon tea i London uten å nevne The Ritz. Dette landemerket av et hotell åpnet dørene allerede i 1906 og har lange tradisjoner for konservative tilstelninger som nettopp tea og kaker. Denne opplevelsen kategoriseres som «world famous» og kan bare forestilles hvis man faktisk er der. Det første du må huske på er å legge igjen de gode skoene du har trasket rundt i Londons gater med, på hotellet. Du kommer nemlig ikke inn på The Ritz med «vanlige» sko. Hvis du er så uheldig å glemme kleskoden (som forresten står beskrevet til punkt og prikke på nettsiden), har de klær og sko til utlåns. Seriøst. Sandwichene og bakervarene er tradisjonelle og himmelske og teen likeså

Prisen er imidlertid noe stiv, men opplevelsen veier opp. Ca. 520 kroner pr. person uten champagne og 680 kroner med. Have a lovely tea time!

Adresse: 150 Piccadilly, London W1J 9BR

Telefon: +44 20 7493 8181

Dette erkebritiske hotellet som ligger nesten vegg i vegg med The Ritz har et berømt afternoon tea-tilbud av den tradisjonelle sorten. I ukedagene serveres det te fra klokken 15, og i helgene fra 15.30. Når du har bestilt bord for å drikke te (ja, du må ringe eller sende mail å booke) og dagen endelig er der, må du huske på at du må finne frem finstasen før du setter deg ned i den intime og glamorøse salongen. Du kan forvente å få et etasjefat med deilige snitter, frukt, scones og andre bakervarer – som selvsagt er bakt «in house».

Prisen pr. person spenner mellom ca. 120–360 norske kroner, alt ettersom alkohol (les: champagne) er inkludert eller ikke.

Adresse: 160 Piccadilly, London W1J 9EB

Telefon: +44 20 7499 6996

PRETTY IN PINK: Sketch byr på rosa makroner og marshmallows i rosa fløyelssofaer. En av Londons kuleste kaféer. Foto: Scott Grummett/Sketch
PRETTY IN PINK: Sketch byr på rosa makroner og marshmallows i rosa fløyelssofaer. En av Londons kuleste kaféer. Foto: Scott Grummett/Sketch

Vil du oppleve en noe utradisjonell afternoon tea og vil kjenne på urbaniteten i London anbefales det å ta turen innom Sketch. Sittende i babyrosa fløyelssofaer og et Missoni-mønstret gulv kan du nyte rosa makroner, pancotta, små sandwicher og ostekaker. Te-utvalget er heller ikke noe å kimse av – de tilbyr hele 19 forskjellige typer. Omgitt av kule tegninger (som også er overført på serviset) laget av kunstneren David Shrigley, føler du virkelig at du befinner deg på et av Londons mest trendy steder. Her kan det være lurt å booke bord i forkant.

Prisene varierer mellom 120–550 kroner.

Adresse: 9 Conduit Street, London W1S 2XG

Telefon: +44 20 7659 4500

I delikate mintgrønne omgivelser kan du meske deg med deilige småkaker, champagne og hele 24 luksusteer. Maten komplementeres og skreddersys av teen og servitørene er glade for spørsmål rundt akkurat dette. Menyene er sesongbaserte og kan variere noe, men inkluderer det det viktigste hver gang så klart. I likhet med The Ritz og The Wolsley er kleskoden ganske satt, men åpner opp for «elegant smart casual». Midt i den eksklusive salongen hvor teen nytes står en gigantisk blomsteroppsats som virkelig utgjør forskjellen på opplevelsen. Barn er også hjertelig velkomne her, og hotellet tilbyr til og med en spesiell barnemeny.

Prisene varierer mellom ca. 370–760 kroner pr. person, men skal visstnok være verdt hver krone.

Adresse: 49 Brook Street, London W1K 4HR

Telefon: +44 20 7629 8860

Skikk og bruk på afternoon tea:

Det er mye å tenke på bare når du skal drikke teen på en afternoon tea, men det får holde med et lite lynkurs:

1. Får du en tekopp uten hank, skal du holde den med tommelen på klokken seks, og peke- og langfingeren på klokken tolv. Lillefingeren skal stikke litt ut for å skape balanse. Får du en tekopp med håndtak, holder du i hank holder du i hanken med tommelen på forsiden og peke- og langfingeren på baksiden, igjen med lillefingeren litt ut, for å skape balanse.

2. For å røre ut sukkeret i teen, skal du ikke røre rundt med teskjeen. Du skal starte på klokken seks og forsiktig vende teen rundt i koppen fra klokken seks til klokken tolv, to til tre ganger.

3. Det skal serveres melk til teen, ikke fløte, og denne skal helles i koppen etter at du har helt i teen. Sitronskiver skal has i teen til slutt, de har du oppi ved hjelp av en liten gaffel.

4. Ta teposen ut av teen og legg den på skålen. Du skal ikke bruke skje eller snoren fra posen til å presse ut vannet av teposen.

5. Ikke bruk teen til å svelge ned maten med. Teen skal nippes til, ikke slurpes, og den skal svelges før du tar en bit av maten.

Publisert: 18.05.2015 kl. 16:31
Oppdatert: 22.12.2016 kl. 10:32


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?