Til hovedinnhold

Norske epler kan brukes til det meste

9. oktober 2015Aktuelt
NORSK SKATT: Norske epler er desidert best - og de er like gode til middagen som i en klassisk eplekake. Foto: NTB Scanpix.
NORSK SKATT: Norske epler er desidert best - og de er like gode til middagen som i en klassisk eplekake. Foto: NTB Scanpix.
Therese Ridar
Therese Ridar

De norske eplene er sunne, saftige og har fantastiske egenskaper.

- Det er noe av det norskeste norske. En av våre virkelig gamle kulturskatter, forteller kokk Henrik Henriksen.

EPLE-ELSKER: Kok Henrik Henriksen serverer tacos på restauranten sin Taco Republica, men det går mye i norske epler hjemme. Foto: Krister Sørbø/VG
EPLE-ELSKER: Kok Henrik Henriksen serverer tacos på restauranten sin Taco Republica, men det går mye i norske epler hjemme. Foto: Krister Sørbø/VG

- Vi dyrket epler i Norge før vikingtiden og det er mye som tyder på at det var vi som spredte denne kulturen nedover i Europa.

Henriksen er kokk, matjournalist og medeier i restauranten Taco Republica i Oslo. Og altså eplefan. Han mener at det er en god grunn til at poteter blir kalt jordepler.

- I likhet med poteten, kan epler brukes til nesten alt. Men selv om norske epler har fantastiske egenskaper, så er det en underbrukt ressurs her i landet. Altfor ofte ender de helt ufortjent opp som råtten frukt blant høstløvet i hagene til folk.

Selv er Henriksen en urbanist bosatt på Grünerløkka, men når han er på besøk hos venner med eplehage, må han straks bort og smake.

- De beste eksemplarene er hos dem som har virkelig gamle trær, men selv de nyere trærne har fantastiske epler.

- Hva med Pink Lady, som butikkene selger i praktiske six-packs?

- Neineinei! De er kanskje litt bedre enn Granny Smith, men importerte epler kan aldri måle seg med norske epler i sesong. Det er tydeligvis noe med klimaet vårt som passer bra.

- Er du glad i eplekake?

- Jeg er ikke noe dessertmenneske, så jeg bruker epler mer som tilbehør til middager. Stekte epler til fete pølser er for eksempel vidunderlig. Eller til and. Det passer perfekt til alt kjøtt med mye fett i. Du bør prøve barbecuesaus av epler! Men hvis du lager det med industriepler, vil du oppdage at de aldri blir møre. Med norske epler blir det først mos og deretter sirup. Det er en perfekt basisgrønnsak.

Artikkelen fortsetter under bildet.

LEKKERT: Pannestekt andebryst servert med siderkokte epler er skikkelig høstmat, og skikkelig helgemat. Oppskriften finner du her! Foto: Sara Johannessen/VG.
LEKKERT: Pannestekt andebryst servert med siderkokte epler er skikkelig høstmat, og skikkelig helgemat. Oppskriften finner du her! Foto: Sara Johannessen/VG.

- En grønnsak er den vel strengt tatt ikke?

- Grønnsaker er ikke noe botanisk begrep, eller beskyttet tittel, og sier meg bare noe om hva den skal brukes til. Frukt er derimot veldig botanisk og beskriver den spiselige massen som ligger rundt frøene på for eksempel et eple. Eller en agurk. I dagligtalen bruker vi begrepene både litt begrensende og forvirrende.

- Hm.

- Tørkede epleskiver er forresten populær turmat, også for barna. Og mye sunnere enn de ferdigkjøpte. Jeg bruker også ren eplesaft i matlagingen. Den norske typen har høy grad av syre og passer fint. Det er kult å se at det også har utviklet seg en siderkultur i Norge. Og da snakker jeg ikke om den søte typen, men en ny tradisjon med tørr, god sider. En annen ting som er kult med epler er at de kan lagres så lenge. Putter man dem i kasser og legger dem i kjelleren, så kan man ha dem utover vinteren. Den modne vintereplesmaken er ofte enda bedre.

- Finnes det egentlig noen som ikke liker epler?

- Nei, en sånn person som har jeg aldri møtt. Det finnes jo noen som er allergiske, stakkars, men jeg tror ikke det er mulig å mislike epler.

Henriksens oppskrift på stekte epler og svisker

Dette er supert tilbehør til pølser, svinekjøtt, and og annet fettrikt kjøtt.

4-5 epler, skrelt og uten kjerne

10 -12 sviske

2 ss smør

3 ss ripsgelé

1 kanelstang

En skvett portvin/dessertvin/cognac (kan sløyfes)

Del eplene i fire båter og deretter hver båt i to. Kanelstangen brekkes i lange «fliser» på langs. Stek eplene og kanelen i smøret til de er lett brune, men pass på at smøret ikke blir brent. Ha i resten av ingrediensene og la det surre sammen i noen minutter, avhengig av epletypen. Vi vil at de skal være gjennomkokt, men ikke gå i oppløsning. Disse smaker for øvrig fantastisk kalde til for eksempel en paté. Ripsgeleen kan gjerne byttes ut med portvin-, rognebær,- eller annen god gelé eller til nød en god saft. Geleen vil henge bedre på eplene, så det er absolutt å foretrekke.

Visste du at..:

Bedriften Epleslang ansetter personer som står utenfor arbeidsmarkedet til å høste epler som ellers ikke vil bli brukt. Resultatet er naturlig eplemost som selges i Oslo-området. Hageeiere som har epletrær, men ikke tid eller mulighet til å høste selv, kan ta kontakt med epleslang.com

Publisert: 09.10.2015 kl. 11:44
Oppdatert: 02.09.2016 kl. 09:38


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?