Norske epler kan brukes til det meste
De norske eplene er sunne, saftige og har fantastiske egenskaper.
- Det er noe av det norskeste norske. En av våre virkelig gamle kulturskatter, forteller kokk Henrik Henriksen.
- Vi dyrket epler i Norge før vikingtiden og det er mye som tyder på at det var vi som spredte denne kulturen nedover i Europa.
Henriksen er kokk, matjournalist og medeier i restauranten Taco Republica i Oslo. Og altså eplefan. Han mener at det er en god grunn til at poteter blir kalt jordepler.
- I likhet med poteten, kan epler brukes til nesten alt. Men selv om norske epler har fantastiske egenskaper, så er det en underbrukt ressurs her i landet. Altfor ofte ender de helt ufortjent opp som råtten frukt blant høstløvet i hagene til folk.
Selv er Henriksen en urbanist bosatt på Grünerløkka, men når han er på besøk hos venner med eplehage, må han straks bort og smake.
- De beste eksemplarene er hos dem som har virkelig gamle trær, men selv de nyere trærne har fantastiske epler.
- Hva med Pink Lady, som butikkene selger i praktiske six-packs?
- Neineinei! De er kanskje litt bedre enn Granny Smith, men importerte epler kan aldri måle seg med norske epler i sesong. Det er tydeligvis noe med klimaet vårt som passer bra.
- Er du glad i eplekake?
- Jeg er ikke noe dessertmenneske, så jeg bruker epler mer som tilbehør til middager. Stekte epler til fete pølser er for eksempel vidunderlig. Eller til and. Det passer perfekt til alt kjøtt med mye fett i. Du bør prøve barbecuesaus av epler! Men hvis du lager det med industriepler, vil du oppdage at de aldri blir møre. Med norske epler blir det først mos og deretter sirup. Det er en perfekt basisgrønnsak.
Artikkelen fortsetter under bildet.
- En grønnsak er den vel strengt tatt ikke?
- Grønnsaker er ikke noe botanisk begrep, eller beskyttet tittel, og sier meg bare noe om hva den skal brukes til. Frukt er derimot veldig botanisk og beskriver den spiselige massen som ligger rundt frøene på for eksempel et eple. Eller en agurk. I dagligtalen bruker vi begrepene både litt begrensende og forvirrende.
- Hm.
- Tørkede epleskiver er forresten populær turmat, også for barna. Og mye sunnere enn de ferdigkjøpte. Jeg bruker også ren eplesaft i matlagingen. Den norske typen har høy grad av syre og passer fint. Det er kult å se at det også har utviklet seg en siderkultur i Norge. Og da snakker jeg ikke om den søte typen, men en ny tradisjon med tørr, god sider. En annen ting som er kult med epler er at de kan lagres så lenge. Putter man dem i kasser og legger dem i kjelleren, så kan man ha dem utover vinteren. Den modne vintereplesmaken er ofte enda bedre.
- Finnes det egentlig noen som ikke liker epler?
- Nei, en sånn person som har jeg aldri møtt. Det finnes jo noen som er allergiske, stakkars, men jeg tror ikke det er mulig å mislike epler.
Henriksens oppskrift på stekte epler og svisker
Dette er supert tilbehør til pølser, svinekjøtt, and og annet fettrikt kjøtt.
4-5 epler, skrelt og uten kjerne
10 -12 sviske
2 ss smør
3 ss ripsgelé
1 kanelstang
En skvett portvin/dessertvin/cognac (kan sløyfes)
Del eplene i fire båter og deretter hver båt i to. Kanelstangen brekkes i lange «fliser» på langs. Stek eplene og kanelen i smøret til de er lett brune, men pass på at smøret ikke blir brent. Ha i resten av ingrediensene og la det surre sammen i noen minutter, avhengig av epletypen. Vi vil at de skal være gjennomkokt, men ikke gå i oppløsning. Disse smaker for øvrig fantastisk kalde til for eksempel en paté. Ripsgeleen kan gjerne byttes ut med portvin-, rognebær,- eller annen god gelé eller til nød en god saft. Geleen vil henge bedre på eplene, så det er absolutt å foretrekke.
Visste du at..:
Bedriften Epleslang ansetter personer som står utenfor arbeidsmarkedet til å høste epler som ellers ikke vil bli brukt. Resultatet er naturlig eplemost som selges i Oslo-området. Hageeiere som har epletrær, men ikke tid eller mulighet til å høste selv, kan ta kontakt med epleslang.com
Publisert: 09.10.2015 kl. 11:44
Oppdatert: 02.09.2016 kl. 09:38
Lag deg en gratis konto