Kokke-Tinas enkle oppskrifter for barna

17. april 2015Aktuelt
BARNEMAT: Med enkle oppskrifter og glade farger skal Tina Nordstrøm lære barna å lage mat. Foto: Jenny Grimsgård/Janne Møller-Hansen
BARNEMAT: Med enkle oppskrifter og glade farger skal Tina Nordstrøm lære barna å lage mat. Foto: Jenny Grimsgård/Janne Møller-Hansen

Den kjente TV-kokken Tina Nordstrøm slår et slag for å få med de små inn på kjøkkenet.

Fjernsynskokken Tina Nordström er som oftest å finne bak kjøkkenbenken på TV-skjermen. Hun har gitt ut en rekke kokebøker i løpet av karrieren, men vil nå også inspirere barna til å bli med i kokkeleringen.

Godt tok en prat med kjediskokken om barndomsminner, mat og hennes beste oppskrifter for de aller minste:

Se tre av Tinas beste oppskrifter for barn nederst i saken.

Hva slags forhold hadde du til mat og matlaging da du var liten?

- Jeg har vokst opp som datteren til to kroeiere (Tinas foreldre drev Ramlösa Wärdshus utenfor Helsingborg da hun vokste opp, red. anm.), så jeg har ganske enkelt fått brunsaus inn med morsmelken.

Kan du huske hva du likte aller best å spise som barn?

- Jeg fikk veldig mye variert mat da jeg var liten. Alt fra pappas «finess»-mat på vertshuset til farmors grønnkålsuppe. Jeg likte farmors mat best, fordi vi alltid fikk «lingon og mjølk» til dessert.

MATGLEDE: Nå er det barnas tur til å ta del i Tina Nordstrøms matglede. Hun har gitt ut boken "Tinas oppskrifter for unge kokker" for å gjøre det enkelt for barna å ta del i matlagingen.
MATGLEDE: Nå er det barnas tur til å ta del i Tina Nordstrøms matglede. Hun har gitt ut boken "Tinas oppskrifter for unge kokker" for å gjøre det enkelt for barna å ta del i matlagingen.

Hvem var det som lærte deg å lage mat?

- Egentlig ingen. Matlaging og restaurantliv var hverdagen for meg. Det at jeg ble kokk var fordi jeg ble fryktelig skoletrett, jeg orket ikke å studere og begynte å jobbe istedenfor.

Hva var det aller første du lagde av mat da du var barn?

- Jeg husker en Quiche Lorraine-pai som broren min, mamma og pappa måtte tygge ganske mye på. Den bestod mest av deig og ganske lite fyll. Fyllet hadde nemlig rent ut i ovnen!

Har du et skikkelig godt barndomsmatminne?

- Forelderene mine jobbet alltid. Og julebordstiden var aller verst. Da hadde de tre serveringer om dagen. Og vi så aldri snurten av dem. Så hvert år, på lille julaften pakket vi bilen med hunder og barn og dro på fjellet. Og det var der pappa, på selveste julaften, lagde den beste biffen med Baernaisesaus. Det smakte ferie!

Hva lager du helst til dine barn?

- Hvis du spør dem vil de helst ha taco eller pizza. Hvis jeg får bestemme får de laks!

Hva lager dine barn helst til deg?

- Taco!

Hvorfor har du laget en kokebok for barn?

- Vi fikk idéen da jeg var med i «Sveriges Yngsta Mästerkock», og etter det klarte vi ikke ordentlig å slippe taket i den. Oppskriftene er skrevet på en enkel måte som gjør det lett å forstå. Også er det glade farger og kjempegode oppskrifter, så klart!

Hva er det første barna bør prøve seg på på kjøkkenet?

- Det er like greit at de skjærer seg eller brenner seg med en gang, så er det gjort, liksom.. Å kunne håndtere kniven er viktig, og at kniven er skarp. Alt annet kan lekes frem.

Hva er dine topp tips for å få barn til å bli glad i mat? Og å få barn til å bli glad i å lage mat?

- Alt handler om pedagogikk og tålmodighet. Barn er nysgjerrige og det skal man utnytte. Nye smaker skal presenteres i ulike former. La salaten bare bestå av et isbergsalathode eller spis den som et eple, for eksempel. Lek med former som de kjenner igjen - en kjøttbolle kan smake mye forskjellig.

Er det noe barna ikke bør tas med på på kjøkkenet? Eller utstyr de ikke bør håndtere?

- Nix! Alt skal de gjøre selv. Men selvsagt med en voksen innenfor rekkevidde.

Her er tre av Tinas favorittoppskrifter for unge kokker:

Foto: Jenny Grimsgård/Gyldendal
Foto: Jenny Grimsgård/Gyldendal

Scones er superenkelt å bake, disse får litt bollesmak fordi det er kardemomme i. Hvis du får scones til overs kan du bryte dem i småbiter og riste i ovnen - kjempegodt som krutonger i salaten!

Foto: Jenny Grimsgård/Gyldendal
Foto: Jenny Grimsgård/Gyldendal

Lag tacopai når du er lei av vanlig taco. Det er kjempelett! Du kan også lage en god porsjon tacokrydder når du først er i gang, og oppbevare det på et glass med lokk. Kjempegodt i kjøttboller, for eksempel!

Foto: Jenny Grimsgård/Gyldendal
Foto: Jenny Grimsgård/Gyldendal

Denne lekre desserten smelter i munnen - og er knasende sprø. Den gir garantert mersmak! Hvis du får krønsjdekke til overs kan du oppbevare det på et lufttett glass og drysse det over iskrem. Knallgodt!

Publisert: 17.04.2015 kl. 16:02


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?