Ingrediensene du enkelt kan bytte ut

3. juni 2016Aktuelt
ETT FETT? Er du tom for smør, kan du i noen retter bytte ut smør med most avokado. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
ETT FETT? Er du tom for smør, kan du i noen retter bytte ut smør med most avokado. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix

Selv om du er tom for egg betyr ikke det at du må på butikken, erstatningen kan du finne i skapet. 

Noen ganger har du akutt lyst på en bestemt rett, men da er det typisk at du er tom for en eller flere av ingrediensene som står i oppskriften. I tillegg stenger butikken om fem minutter eller rett og slett at latskapen rår og du ikke orker å gå ut.

Da er det greit å vite at du i enkelte tilfeller kan erstatte ingrediensene med noe annet som du kanskje allerede har liggende. Resultatet blir ikke alltid helt det samme, men det betyr ikke at det ikke vil smake godt.

Egg i bakst

Skal du bake, men er tom for egg? Da finnes det heldigvis flere alternativer. Du kan bruke både banan, eddik og bakepulver, kikertlake eller yoghurt som erstatning for egg - avhengig av hva du skal bake. Mens overmodne bananer binder sammen enkle kaker, muffins eller pannekaker, fungerer kikertlake som eggehviteerstatning til marengs.

Smør

Litt dyrere alternativ, men er du tom for smør og har avokado liggende, kan det fungere som en erstatning i bakst eller på brødskiven. Most avokado har nesten samme konsistens som romtemperert smør. Dessuten er begge også fettholdige - selv om det er ulike typer fett.

Majones

Til dressinger, salater, påleggsrøre og lignende kan du bruke gresk eller naturell yoghurt i stedet for majones. Tilsett gjerne noen dråper sitronsaft - og du har nesten smaken av majones.

Du kan også lage hjemmelaget majones på under ett minutt. Sjekk trikset her!

Eddik

Eddik er ofte noe som tilsettes for å oppnå sur smak. Du kan derfor bruke sitronsaft i stedet i dressinger og vinaigretter, eller i retter hvor eddik kun er en ingrediens som skal balansere smaken.

Frisk chili

Fersk chili piffer opp de kjedeligste rettene, men er det ikke noe du bruker ofte, så er det kanskje ikke heller alltid tilgjengelig på kjøkkenet. I gryter og andre varmretter kan du tilsette tørkede chiliflak eller chilipulver for å få den ekstra chilismaken. Eventuelt paprikapulver for både smak og farge.

Publisert: 03.06.2016 kl. 14:53
Oppdatert: 04.01.2017 kl. 16:02


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?