Slik lager du hjemmelaget meksikansk taco med tilbehør

FREDAGSKLASSIKER: Nordmenn elsker taco. Med syltet rødløk og koriander kan du løfte taco-måltidet til nye høyder.
FREDAGSKLASSIKER: Nordmenn elsker taco. Med syltet rødløk og koriander kan du løfte taco-måltidet til nye høyder.
Julie Ilona Balas

Bytt ut ferdigtaco med hjemmelaget. Tacokrydder, tilbehør og lefser - her er oppskriftene du trenger for å lage et komplett tacomåltid med både kjøtt og fisk. 

Meksikansk taco er noe ganske annerledes enn den tacoen man får kjøpt ferdigpakket på butikken. Med litt ekstra innsats kan du lage autentisk meksikansk taco helt fra bunn av. Resultatet av å lage alt selv blir mer enn dobbelt så godt som ferdigtaco!

TACOKOS: Meksikansk taco er godt uansett dag i uken - men enda bedre når den er hjemmelaget. Foto: Julie Ilona Balas
TACOKOS: Meksikansk taco er godt uansett dag i uken - men enda bedre når den er hjemmelaget. Foto: Julie Ilona Balas

Den aller største forskjellener kanskje hjemmelagde tortillalefser mot de ferdigstekte som ofte er tørre og smaksløse. Jeg har tidligere laget lefser av det autentiske maismelet «masa harina», som man får kjøpt i helsekostbutikker. Siden dette er litt vanskelig og styrete har jeg tatt utgangspunkt i vanlige hvetetortillas i denne oppskriften – ingrediensene er mer tilgjengelig og fremgangsmåten enklere. Om du imidlertid vil prøve deg på maistortilla står fremgangsmåten på melpakken.

Tacokrydderet er utrolig enkelt å lage selv, men man må gjøre en del krydderinnkjøpførst. Det blir likevel langt billigere og mer smakfullt i lengden. Når du lager ditt eget tacokrydder er det dessuten enklere å kontrollere saltinntaket.

Det blir sjelden brukt kjøttdeig i autentisk taco. Det blir heller brukt ferske kjøttstykker eller billigere kjøtt som blir langtidskokt eller stekt.

FISKETACO: Bytt ut det stekte kjøttet med råmarinert fisk for variasjon - eller server begge deler for et skikkelig luksus tacomåltid. Foto: Julie Ilona Balas
FISKETACO: Bytt ut det stekte kjøttet med råmarinert fisk for variasjon - eller server begge deler for et skikkelig luksus tacomåltid. Foto: Julie Ilona Balas

Det er også vanlig med fisketaco, så jeg har laget et eksempel med kjøtt og et med fisk i denne oppskriften. Du kan velge å gå «all in» å lage begge deler eller bare en av dem.

Tilbehøret passer uansett bra til både kjøtt og fisk. En ting som er et «must» når jeg lager taco er syltet rødløk og frisk koriander. Det gir tacoen både en frisk og spennende smak!

Denne oppskriften gir nok krydder til en omgang taco. Lag dobbel eller trippel porsjon hvis du ønsker å ha ekstra liggende til neste gang.

1 ts chilipulver

1 ts cayennepepper

1 ts chiliflak

1 knivsodd hvitløkspulver

0,5 ts røkt paprikapulver

0,5 ts vanlig søtt paprikapulver

1,5 ts spisskumin

1 ts svart pepper

1 ts korianderpulver

2 ts salt

Bland alt krydderet godt sammen og oppbevar i en lufttett boks om du lager mye.

225 g hvetemel

1 ts salt

3/4 ts bakepulver

50 g romtemperert margarin

1 1/2 dl vann

Ha mel, salt og bakepulver i en bolle. Smuldre margarinet inn i deigen og tilsett vannet. Elt til det blir en jevn deig. La det heve i ca 10-15 minutter under plast. Del deigen i ti biter og kjevle de ut så stort du klarer. De trekker seg ganske mye sammen når du steker dem. Stekes på medium varme i tørr panne i ca. halvannet minutt på hver side. Bruk en stekespade til å slå ut boblene med. Må oppbevares i plast eller folie - eller spises med en gang.

Rå, altså ukokt, salsa er utrolig frisk og godt. Dessuten tar det kortere tid å lage. Bruk gjerne både gule og røde småtomater.

1-2 pakker småtomater

1 rødløk

1 rød chili

1/2 potte frisk koriander

Del tomatene i fire og ha de i en bolle. Finhakk rødløken og chilien og bland sammen med tomatene. Hakk korianderen eller ha den i som hele blader hvis du ønsker det. Jo mer koriander dess bedre! Bland ingrediensene godt sammen.

Denne salaten passer spesielt godt sammen med fisketacoen. Pass på å kjøpe godt moden mango og avokado.

2-3 store avokado

1-2 store mango

1 rød chili

1 lime

Del mango og avokado i passelige biter. Finhakk chilien. Bland ingrediensene sammen og press saften av en lime over og rør inn.

Tips: Har du rester av mango- og avokadosalaten etter tacoen, fungerer den utmerket som spicy smoothie dagen etter!

Både kål og reddik er klassisk tilbehør til taco, så her har jeg laget en salat med begge deler. Smakssatt med lime passer den godt til både fisk og kjøtt.

1 liten kål, enten hodekål eller spisskål

1 bunt reddiker

1 lime

Finhakk kålen, gjerne på et mandolinrivjern om du har det. Hvis ikke går det an å bruke ostehøvel for å få tynne og fine skiver. Gjør det samme med reddikene. Bland godt sammen med limesaft. Hele salaten blir rosa etterhvert som den blir blandet.

Kveite passer utmerket til ceviche siden den har så fast kjøtt. Spør etter annen fast, hvit fisk om du ikke får tak i kveite. Det går også an å bruke laks om du heller vil det. Ceviche er rå fisk som blir «kokt» i sitrussaft. Lime er best til dette formålet, men sitron fungerer også.

Ca. 500 g kveite eller annen fisk

4-5 lime

1 bunt vårløk

Skjær fisken i tynne skiver og legg dem i en skål. Press limesaft over så all fisken er dekket. Hakk vårløk og bland det sammen med fisken. Rør forsiktig rundt av og til slik at all fisken blir dekket av limesaften. Du vil se at fisken går fra å ha «gjennomsiktig» grålig farge til å bli kritthvit «kokt» farge. Da er fisken klar. Dette tar omtrent 30 minutter, men du kan fint la det stå opptil en time også.

Tips: Vil du lage dette på forhånd er det bare å helle av limesaften og oppbevare den ferdige fisken i en lufttett boks i kjøleskapet.

Entrecote passer utmerket til taco. Gå for det kjøttet som har litt fett på seg.

Ca. 500 g kjøtt

1 boks kidneybønner

1 boks chilibønner

1 finhakket chili for ekstra sting (kan sløyfes)

Olje til steking

Kutt kjøttet i strimler. Varm rikelig med olje i en stekepanne eller stor gryte. Ha halvparten av tacokrydderet i oljen. Stek kjøttet raskt på hver side så du får fin stekeskorpe. Skru ned temperaturen til middel varme og tilsett bønnene. Rør ofte rundt og småkok til væsken har forsvunnet. Du kan med fordel helle av litt av væsken før du tilsetter bønnene. Mos bønnene godt sammen med kjøttet. Tilsett resten av krydderet i stuingen. Det er også mulig å lage bønnestuing for seg selv i en gryte for å så blande sammen med ferdigstekt kjøtt. Tilsett finhakket chili hvis du vil det.

Syltet rødløk er et must til meksikansk taco! Det er utrolig enkelt og kan gjerne lages dagen før.

2 rødløk

0,5 dl nøytral eddik 7%

1 dl sukker

1,5 dl vann

5 tynne skiver ingefær med skall

Løken trenger bare en time eller to i laken, men den kan også stå over natten. Jeg bruker en veldig enkel syltelake som jeg kaller 1-2-3. 1 del eddik; 2 deler sukker og 3 deler vann. Kok opp ingrediensene, gjerne sammen med litt ingefær. Kutt rødløken i tynne halvmåneskiver og hell syltelaken over løken. Har du ikke en krukke med lokk tilgjengelig kan du bruke plastfolie over.

Lyst på mer taco? Prøv andre varianter som reketaco eller sprø fisketaco!

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?