Sultne gutters beste tips til kjøkken-ferskinger
Nybakt student eller bare aldri kommet helt i gang på kjøkkenet? Her får du tips fra to selvlærte hjemmekokker - som gjør at du etterhvert selv kan briljere over grytene.
Det er ikke bare bare å skulle være overlatt til seg selv på en liten hybel, for så å skulle gyve løs på voksentilværelsen helt alene. Mammas kjøkken, ferdiglagde matpakker og middag som står klar på bordet til samme tid hver dag er en saga blott. Har du ikke allerede oppdaget gleden i å skape kjøkkenmagi, er det nå du skal ta deg selv i nakken og gyve løs. Du har trolig ikke noe verre utgangspunkt enn andre.
Magnus Liøkel og Ole Kristian Samuelsen er begge vokst opp i hjem uten spesielt matinteresserte foreldre. Som så mange av oss som er oppvokst på 80 – og 90-tallet, gikk det mye i halvfabrikata.
– Magnus har alltid vært glad i å lese, og da han begynte å kikke i kokebøkene til farmor, skjønte han at det faktisk gikk an å lage sauser uten å måtte ty til Toro. Derfra ballet det på seg, forteller de to.
I dag står paret bak Instagram-kontoen @sultnegutter – hvor de deler oppskrifter på de lekreste retter, til stor jubel fra følgerne. Foreløpig er delingen kun på hobby-nivå.
Læringskurven har vært bratt siden Liøkel gjorde sine første forsøk på å lage mat fra bunnen av, og noen tips har han absolutt notert seg.
– Begynn med mat du kjenner og som du vet hvordan skal smake. Det er vanskelig å lage kung pao-kylling hvis du aldri har smakt mat fra szechuan-kjøkkenet før. Da lager du mat i blinde, mener han.
Spør en venn
Hjemme hos dem er det pasta som er hverdagsfavoritten. I alle former og fasonger. Det kan være et smart sted å starte for en kjøkkenfersking.
– Det er enkelt, billig og kan varieres i det uendelige. Hvis vi skal plukke ut én pastarett, må det bli carbonara. Med masse parmesan.
Er du så heldig å kjenne noen som kan lage mat, få den personen til å vise deg noen grunnleggende retter, teknikker og prinsipper, råder paret.
– Lær hvordan du balanserer smaker og behersker varmen. Kan du det, har du en god grunnmur.
Bruk You Tube
– Og hvor bør man ellers lete for å finne gode matlagingstips?
– Det er mye bra innhold på YouTube. Vi tror faktisk man lærer mer om matlaging her enn gjennom kokebøker. På YouTube kan du jo faktisk se hvordan retter lages, ting kuttes og råvarer behandles. YouTube-kanaler som Bon Appétit og NYT Cooking har enkle og ikke minst underholdende matvideoer.
– Vi henter mye inspirasjon derfra, og fra Instagram, i tillegg til kokebøker. The Kinfolk Table, «Kokkelære» og «I Roald Dahls kjøkken» er bøker vi elsker å bla i for inspirasjon.
Også her på Godt og på VG TV har vi en rekke videoer – du kan plukke opp mange gode tips og triks fra, som denne:
Kjendiskokkens biff med bearnaise
Velg gjestevennlig mat
Det går sjelden en uke uten at paret har folk over på lunsj eller middag. Skal du selv forsøke deg på å ha gjester over på middager, er det spesielt et par ting som er ekstra viktig å tenke på.
– Velg retter som gjør at du slipper å stå og svette over grytene rett før servering. Da blir du stresset og får ikke tid til å prate med gjestene. Lag heller noe som tåler å stå litt, som gryteretter, lasagne eller salater. Slike retter er også enkle å legge opp på tallerken eller sette rett på bordet.
Sultne gutters 7 tips til deg som er blank på kjøkkenet:
1. Tenk fremover
Noen komponenter tar en time å lage, andre tar fem minutter. Men alt skal helst være klartsamtidig, og det er ofte her det skjærer seg. Før du begynner å koke eller skjære i noe som helst, bør du altså finne ut hvor lang tid hver ting tar å lage. Da slipper du å ende opp med rå poteter til overstekt fisk.
2. Bruk sansene
Oppskrifter er fint, men ikke følg dem slavisk (med visse unntak, selvsagt). Ovner er forskjellige, størrelsen på kjøttstykker varierer, og chili kommer i ulike styrkegrader. Da sier det seg selv at én oppskrift ikke kan føre til perfekt resultat for alle hver gang. Øv deg på å stole på sansene i stedet. Lær hvordan ting skal smake, føles og se ut. Hvis du synes det smaker godt, synes sannsynligvis andre det også.
3. Mestre varmen
Brent hvitløk eller slapt fiskeskinn er ofte en «mealbreaker». Varmebehandlingen avgjør derfor ofte om retten blir god. Skal du steke kamskjell, trenger du høy varme over kort tid. Skal du langtidskoke et kjøttstykke, trenger du lav varme. Det skal med andre ord småputre i gryten, ikke fosskoke. Igjen, bruk sansene. Og gjerne et termometer.
4. Finn balansen
Hvor søt, syrlig eller salt en rett skal være, er en smakssak. Men de fleste er enige om at det må være en viss balanse. Synes du retten din er i søteste laget, ha i litt sitronsaft eller eddik. Finn også balansen mellom teksturer. Består retten din av mange myke elementer, tilfør noe sprøtt. Motsetninger utfyller hverandre og løfter smaksopplevelsen.
5. Hold igjen
De fleste råvarer smaker relativt godt i seg selv. Dermed trenger du ikke å gjøre så mye med dem. Ikke less på alt av sauser og kryddere du finner i skapet og tro at det vil gjøre retten din bedre. Less is more. Dessuten er det lettere å tilsette smak enn å fjerne den etterpå.
6. Smør på
Det meste blir bedre med smør. Pisk kaldt smør inn i sausen for å gjøre den jevn og fyldig. Vend de kokte potetene i smeltet smør før servering. Ha en klatt smør i pannen mot slutten av steketiden og øs det over kjøttet eller fisken. Bare ikke gjør det til hvert måltid, for helsens del.
7. Vent litt
Passe varm mat smaker bedre enn glovarm mat. Med mindre det er snakk om suffleer og et par andre unntak, bør retten få noen minutters hvile før servering. Da får saftene fordelt seg og smakene satt seg. Og gjestene dine slipper å brenne av seg drøvelen.
Interessert i å lære enda mer? Her på Godt kan du fordype deg i våre guider, som du finner her - eller plukke opp noen smarte tips og triks til hvordan du blir en enda bedre kokk her.
Publisert: 07.09.2020 kl. 15:40
Oppdatert: 24.03.2022 kl. 09:35
Lag deg en gratis konto