Maten du kan – og ikke kan – ta med deg gjennom sikkerhetskontrollen

17. juli 2019Aktuelt
SIKKERHETSREGLER: Du kan ikke ta med deg hva som helst av matpakker gjennom sikkerhetskontrollen. Foto: David Andresen Vesteng/VG
SIKKERHETSREGLER: Du kan ikke ta med deg hva som helst av matpakker gjennom sikkerhetskontrollen. Foto: David Andresen Vesteng/VG

Dropp hjemmelagde grøter, supper og gryteretter hvis du vil komme deg gjennom sikkerhetskontrollen på flyplassen.

At flymat ikke anses som det ypperste når det kommer til smak og finesse, er nok noe mange kan kjenne seg igjen i. Tidligere har kjendiskokk Gordon Ramsay uttalt i sterke ordelag at han ikke spiser flymat, og vi har også gravd litt i hvorfor akkurat flymaten smaker annerledes.

Hvis du snart skal ut på en lengre flytur, og kjenner at flymaten ikke vekker de mest positive følelsene, kan en hjemmelaget flyniste være tingen. Men – da er det viktig at maten du skal ta med deg faktisk blir godkjent i sikkerhetskontrollen.

Ikke ta med deg hva som helst

Ifølge Gurli Høeg Ulverud, kommunikasjonssjef i Avinor, er det bare å ta med seg niste på flyet. Det er dog noen regler i sikkerhetskontrollen som er verdt å merke seg før du fyller tupperwareboksen til randen med gårsdagens minestronesuppe.

– Hovedregelen er at det ikke må være flytende eller smørbart. Jeg ville ikke satset på suppe. Ei heller tubeost, yoghurter eller lignende, sier hun.

Dropp også å pakke med deg havregrøt, gryterett eller dressing til salaten.

– Dressing og «grøtete mat» er nok ikke innafor, da det går under kategorien «smørbart».

Merk at ting som er faste i frossen form, men som kan bli smørbart når de tiner, vil håndteres som smørbart også når det er i frossen tilstand. Så det er ikke vits å ta med seg frossen smoothie i drikkeflasken.

Ulverud forteller at brødskiver og bakervarer med det meste av pålegg er OK. Det samme er pasta- og risretter som er fast i konsistensen (hva med stekt ris med meksikanske smaker? Eller pastasalat med pesto og kylling?) – merk at de må være «tørre» og ikke smørbare.

Frukt, grønnsaker, nøtter og annen snacks er også helt fint å ta med seg gjennom sikkerhetskontrollen.

Hun påpeker at ulike land har ulike restriksjoner på hva slags mat man kan innføre.

– Så her ville jeg har sjekket grundig på forhånd, sier hun.

Ulverud tipser også om at man kan ta med seg en tom vannflaske, da det er gratis vann flere steder på Avinors flyplasser.

Baguetter og middagsrester

HELLE ØDER VALEBROKK. Foto: Privat
HELLE ØDER VALEBROKK. Foto: Privat

Matblogger og kokebokforfatter Helle Øder Valebrokk reiser cirka hver uke, og forteller at hun selv pleier å kjøpe en baguette på flyplassen. Skal hun reise langt tar hun med nøtter og kjeks som backup.

– Jeg sørger også for å få i meg sunn mat fra starten av reisen eller underveis på mellomlandingene. For mye brødmat når man skal reise langt kan gi deg mageknip, mener hun.

Hvis du har lyst til å pakke egen niste, tipser Valebrokk om å for eksempel fylle en baguette med masse forskjellige deilige pålegg.

– Lag kyllingsalat med krydret majones og agurk. Andre gode sandwichfyll er tomat med mozzarellaskiver og pesto, eller kjøttboller med sennepsdressing.

Hvis du vil fylle baguetten med tomat, tipser hun om å fjerne kjernene for å unngå vassent brød.

– Og ikke ha sauser eller dressinger i egne beholdere, for de blir tatt fra deg, sier hun.

Bli konge av flyet

Ønsker du ikke brødmat, foreslår hun oster med nøtter og tørkede frukter.

– Det kan bli rene gourmetopplevelsen om bord. Ta med en papptallerken, og du er konge av flyet. Men styr unna stinkeostene, råder hun.

Hun foreslår også spekemat med druer, jordbær og oliven, og oppskåret baguette i pose.

– Ikke bare holder spekemat seg godt under transport fordi de er speket og saltet, men de smaker godt i fly fordi man «craver» salt.

Middagsrester av for eksempel koteletter eller biff kan også være supert som en sandwich eller i en salat.

Carla Lalli Music er kokebokforfatter og matredaktør i det amerikanske matmagasinet Bon Appétit. Hun legger stadig vekk flymattips på sin Instagram-story, og har også skrevet om flynister for magasinet.

Ifølge Music er det viktig for henne at maten hun skal ta med, skal være enkel å lage hjemme, velsmakende i romtemperatur, og enkel å fordøye.

– Det kan ikke være sølbart, stinkende, «gassy», eller hvitløk-ete, skriver hun videre.

Surt, bittert og sterkt

Ifølge en studie om flymat og smak, som vi har skrevet om tidligere, er det flere ting som påvirker vår smaksevne på fly. Høye lyder reduserer evnen til å kjenne søte smaker, samtidig som umami-smaken blir forsterket. Kjølig luft, lavt trykk i kabinen og tørr luft påvirker luktesansen, som igjen reduserer smaksfølsomheten.

Sure, bitre og sterke smaker blir derimot så å si upåvirket. Det kan med andre ord lønne seg å lage noe sterkt med sure eller bitre smaker når du skal på flyreise for å få det meste ut av matopplevelsen.

Publisert: 17.07.2019 kl. 15:10


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?