Til hovedinnhold

Derfor er det viktig med god grillhygiene

15. juli 2020Aktuelt
TUNGA RETT I MUNNEN: Det er ekstra viktig å være opptatt av hygiene når du griller.
TUNGA RETT I MUNNEN: Det er ekstra viktig å være opptatt av hygiene når du griller.
Foto: Frode Hansen/VG

Holder du ikke tunga rett i munnen og tenker på hygiene når du griller, kan sommergjestene i verste fall bli skikkelig syke.

Grillhygiene – trenger vi det også nå, tenker du kanskje, etter ukevis med evig mas om håndhygiene, spriting og vask til eksemen tar oss. Grill og hygiene. Det hører liksom ikke helt sammen. Men jo, det gjør det så absolutt, kan Eva Johanne Lillebakken, seniorrådgiver i seksjon hygiene og drikkevann hos Mattilsynet fortelle oss.

Folk blir faktisk syke av grillmat. Det er ganske mange, ganske ofte, som hver sommer blir syke som følge av at grillmåltidet ikke tilberedes riktig, opplyser Mattilsynet.

– Det er ikke bare vi mennesker som trives i godvær, det gjør også bakterier. Sommervarme krever derfor at vi er ekstra nøye med håndtering av mat, sier Lillebakken til Godt.

– God hygiene er alltid viktig når man lager mat, men det kan være utfordrende hvis man ikke har tilgang til rent vann i nærheten. Da er det en god løsning å ta med desinfiserende våtserviett for vask av hender eller et hånddesinfeksjonsmiddel, sier hun.

Tålmodig ved grillen

Det at vi ofte lager og oppbevarer grillmat ute, gir også noen flere hygiene-utfordringer vi vanligvis ikke har på kjøkkenet inne. Hun forklarer at varmt vær gir glimrende vekstgrunnlag for bakterier, så jo lenger du oppbevarer maten ute, jo større er sjansen for oppblomstring av sykdomsfremkallende bakterier. Det er også viktig å huske på at både insekter og fugler er smittebærere av bakterier, så la aldri maten stå ute, uten at den er tildekket. Er du ute på tur, så bruk gjerne kjølebag når dette er mulig, råder hun.

Og når det kommer til selve tilberedningen, mener Lillebakken huskeregel nummer én bør være:

– Hold varm mat varm og kald mat kald. Oppbevar mat så kort tid som mulig utenfor kjøleskap eller kjølebag. I tillegg er det viktig å holde rå og ferdig mat fra hverandre, ha god hygiene, altså bruk rene redskaper og vask hendene, og ikke minst være tålmodig med grillen, råder hun.

Slik får du god grillhygiene:

1. Gjennomstek: Ved grilling av mat er det en risiko for at maten ikke blir tilstrekkelig gjennomvarmet eller gjennomstekt. Som en generell regel bør alt fjærfekjøtt, alle rå kjøttfarseprodukter, og bearbeidede kjøttprodukter som hamburgere og pølser gjennomstekes. Rå farseprodukter er for øvrig dårlig egnet på grill fordi de er så vanskelig å gjennomsteke. Med gjennomstekt menes en kjernetemperatur på minimum 75 grader.

Selv om maten er godt stekt på overflaten er den ikke nødvendigvis tilstrekkelig stekt inni. Saft fra fjærfekjøtt og bearbeidede kjøttprodukter skal være klar, ikke rød eller rosa.

Ved steking av hele kjøttstykker som biff og koteletter er det nok at overflatene stekes godt, fordi det er her bakteriene finnes på kjøttet.

2. Vent til grillen er skikkelig varm: Et velkjent problem ved grilling med kull er at vi ikke har tålmodighet til å vente til grillen er klar. For å oppnå at maten blir tilstrekkelig stekt eller gjennomvarm skal du vente med å grille til kullet er glødende, og har fått en grå overflate. Vend grillmaten ofte, og flytt det rundt på grillen for å få jevn steking.

3. Ikke grill frossen mat: Mat skal være helt opptint før du legger den på grillen.

4. Ikke gjenbruk marinaden: Marinader som er brukt til rått kjøtt må ikke brukes på mat som er ferdig stekt. Marinert mat bør oppbevares kjølig helt til den legges på grillen.

5. Grill forsiktig: Sort og forkullet mat er hverken godt eller sunt å spise. Hard steking kan blant annet føre til dannelse av det kjemiske og helsefarlige stoffer.

6. Husk flere fat: Legg aldri stekt mat på en skjærefjøl eller tallerken hvor du har hatt rå grillmat. Bruk mange små serveringsfat i stedet for ett stort.

7. Hold tungen rett i munnen: Tenk systematikk når du tilbereder maten. Legg for eksempel rått kjøtt på venstre side av grillen, mens det ferdigstekte kjøttet legges på et fat på høyre side. Du bør også bytte redskap mellom de ulike råvarene, og mellom råvarer og ferdiglaget mat. Alternativet er å vaske redskapene godt mellom hver oppgave.

8. Vask alltid hendene: Både før du begynner å lage mat, før og etter at du tar i rått kjøtt, og før du spiser. Du kan overføre bakterier via hender eller ved dråpesmitte.

Kilde: Mattilsynet

Publisert: 15.07.2020 kl. 14:53
Oppdatert: 16.07.2020 kl. 10:28


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?