Lag din egen grønnsakshage hjemme

29. april 2016Aktuelt
TOMATER TRIVES GODT: Tomater er en sikker vinner i salaten og på grillen i sommersesongen. Også er de faktisk ganske enkle å dyrke hjemme. Foto: NTB Scanpix.
TOMATER TRIVES GODT: Tomater er en sikker vinner i salaten og på grillen i sommersesongen. Også er de faktisk ganske enkle å dyrke hjemme. Foto: NTB Scanpix.

Du trenger hverken en hageflekk eller grønne fingre for å dyrke dine egne grønnsaker. Flere av dem har det til og med like godt inne.

Våren er synonymt med spirer og nytt liv, og en fin årstid til å lage en grønnsakshage.

– April er den perfekte måneden til å plante grønnsaker og urter, forteller Gerd Byermoen, informasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Hun trekker frem tomatplanten som en fin plante å dyrke inne dersom du ikke har en hage.

– Tomatplanten trives godt i vinduskarmen, men bør flyttes over i en større potte når den vokser seg større. Den kan man plante med vanlige frø, eller så kan man rett og slett putte en tomatskive eller en halv cherrytomat i jord, så spirer den etter noen dager.

Dersom man velger den siste fremgangsmåten må man være litt ekstra oppmerksom.

– Det kan komme veldig mange spirer, for tomaten har jo mange frø i seg. Det beste er å velge seg ut noen spirer som man satser på, eller så må man dele de opp sånn at de får større plass. Hvis ikke tar de bare næringen fra hverandre, forteller grønnsakseksperten.

Hun har også et tips til hvordan man lykkes med plantingen.

– Del en vanlig plastflaske i to, og sett toppdelen over spiren i potten. Dette gir en drivhuseffekt til planten, som er lurt i starten. Planten får oksygen gjennom hullet i toppen, og når solen skinner skaper det varme inni flasken.

Urter og annet grønt

Friske urter er kjekt å ha på kjøkkenbenken, så hvorfor ikke dyrke dem selv? Urteplantene krever litt oppmerksomhet, men er faktisk ganske enkle å få til.

– Det er viktig at de vannes godt. Enkelte urter tåler ikke kulde. Basilikum for eksempel, tåler ikke å få trekk på seg. Men om sommeren kan de fint stå ute. Urteplanter generelt bør vannes på skålen til potten, og ikke i jorden, tipser Byermoen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

GRØNT OG SKJØNT: Friske urter er genialt å ha tilgjengelig, men må vannes godt. Foto: Markus Aarstad
GRØNT OG SKJØNT: Friske urter er genialt å ha tilgjengelig, men må vannes godt. Foto: Markus Aarstad

Hun oppfordrer absolutt folk til å plante inne dersom man ikke har hage, men enkelte planter bør man være obs på.

– Agurk er lett å plante, men de blir veldig fort store. Skal man gro agurker bør man ha plass til dem ute, slik at stua ikke gror helt igjen.

Ikke kast røtter og rester

Det er ikke bare tomat du kan dyrke uten å kjøpe frø. De halvspiste grønnsakene du har liggende hjemme kan nemlig spire til nye grønnsaker med noen enkle steg.

Romanosalat

Bunnen på salathodet er gjerne det første som går i søpla når man skal lage en salat. Men istedenfor å kaste den kan du sette bunnen i et par centimeter med vann. Etter noen dager vil røtter og nye salatblader vokse frem, og du kan da plante den i jord.

Vårløk

Kutt av den nederste delen av vårløken, cirka 2-3 centimeter. Sett roten i et glass vann, men sørg for at vannet ikke dekker biten helt. Etter noen dager vil det komme nye spirer. Når de nye spirene har blitt cirka 15 centimeter er de klare til å kuttes av og brukes. Vannet bør byttes omtrent annenhver dag ellers kan det begynne å lukte svovel av planten.

Basilikum

Sett noen stilker med basilikum i et glass med vann. Etter hvert vil det gro røtter fra stilkene. Bytt vann jevnlig, så de ikke blir slimete. Når stilkene har blitt cirka 5 centimeter lange, kan du plante dem i jord. Med tiden vil du ha en fullvokst basilikumplante.

Sitrongress

Sett den nederste, harde delen av sitrongresset i vann. Bytt vannet omtrent annenhver dag. Vent til det kommer røtter, og til disse har blitt omtrent 2-3 centimeter. Plant de så over i en potte med jord. La sitrongressplanten stå varmt og i sollys.

Publisert: 29.04.2016 kl. 12:51
Oppdatert: 18.02.2020 kl. 15:09


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?