Tid for ekte meksikansk matfiesta

MEKSIKANSK FROKOST: Lag en smaksrik frokostburrito i forbindelse med den meksikanske helligdagen Cinco de Mayo. Foto: Magnar Kirknes
MEKSIKANSK FROKOST: Lag en smaksrik frokostburrito i forbindelse med den meksikanske helligdagen Cinco de Mayo. Foto: Magnar Kirknes
Natalie Ngo Granum

Bytt ut fredagstacoen med ektevare! Meksikanernes helligdag Cinco de Mayo handler om mat og mer mat, men ingen taco slik vi kjenner den.

I Mexico er 5. mai hovedsakelig en regional helligdag i delstaten Puebla til minne om slaget over de franske styrker. Med årene har imidlertid helligdagens kutymer spredd seg på kryss og tvers av grensene, spesielt i USA hvor personer med meksikansk bakgrunn samler seg rundt middagsbordet for å nyte god mat og øl.

– Mange forveksler Cinco de Mayo med den meksikanske uavhengighetsdagen, men det er jo 16. september, sier den amerikanske kokken og restauranteieren Anthony Juvera (31) til Godt.

Sjekk ut hans autentiske meksikanske oppskrifter nedenfor!

TRIVES: Ekteparet Anthony og Nicole Juvera flyttet sammen til Norge for 6 år siden. I dag både bor og jobber de sammen. Foto: Magnar Kirknes/VG
TRIVES: Ekteparet Anthony og Nicole Juvera flyttet sammen til Norge for 6 år siden. I dag både bor og jobber de sammen. Foto: Magnar Kirknes/VG

Meksikanske røtter i Arizona

Med meksikanske røtter er Juvera oppvokst helt sør i Arizona og nord for Mexico, og har derfor fått det beste fra kulturene fra begge sider av grensa. I hjembyen Tucson handlet den meksikanske helligdagen stort sett om mat, familie og øl.

– Cinco de Mayo var en av favorittdagene mine i året. Jeg husker da jeg var liten så var det om å gjøre og oppføre seg, hvis ikke fikk man ikke være med på middagen. Det var det verste som kunne skje, mimrer han bak kjøkkendisken.

Sammen med kona Nicole (37) flyttet han fra USA til Norge for 6 år siden. I 2010 åpnet paret den lille, sjarmerende nabolagskafeen Café Fedora på Frogner i Oslo etter å ha drevet en privat middagsklubb en periode. I tillegg til kafeen på Frogner, driver de i dag også restauranten SAWOL på Grønland. Lengter hjem

Da Godt spurte om de ville dele sine beste meksikanske oppskrifter, fikk vi et nølende svar.

– Jeg var usikker på om jeg ville lage et Cinco de Mayo-måltid i Norge. Rett og slett fordi det får meg til å savne familien min hjemme noe forferdelig. Mine beste barndomsminner er faktisk på kjøkkenet med familien, sier 31-åringen og legger til:

– Hjemme i Arizona ble kjøkkenet et samlingssted på denne dagen. Mens far hadde ansvaret for grillen i hagen, var jeg på kjøkkenet med mor, tanter og søstrene fra tidlig på morgenen.

Hans bedre halvdel, som han selv omtaler henne, fikk heldigvis overtalt ham til dele sine oppskrifter. Nicole mener at det er viktig at nordmenn får et innblikk i hvordan autentisk meksikansk mat er. Den er nemlig ulik den norske fredagstacoen vi er vant til å lage.

– Den meksikanske maten vi nyter i Tucson i dag har røtter fra et unikt kjøkken som ikke finnes i noen annen grenseby i USA. Selv om du kan kjenne igjen navnene på rettene som taco, enchilladas og burritos – er vår måte å tilberede dem på helt forskjellig fra andre steder i verden, forklarer Juvera.

Mors beste oppskrifter

Når Godt besøker den populære kafeen på hjørnet i Frognerveien lager Anthony de meksikanske rettene akkurat slik moren tilberedte dem. Maten på spisestedet er som regel basert på morens eller bestemorens oppskrifter, men de har etter hvert blitt tilpasset norske ganer ut i fra kundenes tilbakemeldinger.

– Vi lager som oftest to salsatyper; en vanlig salsa og en sterkere variant med ekte meksikansk jalapenos i. Dette er fordi folk har helt forskjellige smaksløker som man bør ta hensyn til, forklarer kokken og viser oss et godt utvalg av ferske, tørkede og syltede jalapenos fra kjøkkenet.

GODT SAMARBEID: Anthony og Nicole Juvera har hver sin oppgave på Café Fedora. Mens han lager maten, har hun ansvaret for bakevarene. Foto: Magnar Kirknes/VG
GODT SAMARBEID: Anthony og Nicole Juvera har hver sin oppgave på Café Fedora. Mens han lager maten, har hun ansvaret for bakevarene. Foto: Magnar Kirknes/VG

HER ER CAFÉ FEDORAS FANTASTISKE MEKSIKANSKE OPPSKRIFTER:

MEKSIKANSK FROKOST: Denne frokostburritoen er også den perfekte dagen derpå-maten. Foto: Magnar Kirknes/VG
MEKSIKANSK FROKOST: Denne frokostburritoen er også den perfekte dagen derpå-maten. Foto: Magnar Kirknes/VG

Frokostburritoen består av lag på lag med eggerøre, stekt bacon, salsa fresca, salsa roja og guacamole pakket inn i en myk tortillalefse. Det viktigste tilbehøret er dippene som gir friske smaker av koriander og lime blandet med enten avokado, tomat eller en litt sterkere variant med jalapenos.

  • 1 tortillalefse
  • 2 egg
  • Salt etter smak
  • 2 ss vann
  • 3 skiver bacon, sprøstekt
  • Salsa fresca
  • 1-2 ss salsa roja
  • 1-2 ss guacamole
  • En håndfull revet mild ost

1. Begynn med å lage eggerøre ved å piske egg, vann og salt lett sammen med en gaffel. Hell røren i en varm panne med litt smør i. Trekk eggerøren sammen med gaffel etter hvert som den stivner.

2. Stek bacon til de blir sprøstekte.

3. Legg egg og bacon på lefsen. Fortsett med å spre salsa roja og guacamole lagvis over.

4. Legg på salsa fresca etter ønske og avslutt med ost helt på toppen.

5. Rull lefsen sammen til en burrito. Skjær den diagonalt i to og nyt den alene eller del den med noen.

4-5 modne tomater1 gul løk1-2 jalapenos6-10 kvister frisk koriander4 ss ferskpresset limesaft1 agurkSalt og pepper etter smakKutt tomatene og løken i små terninger. Rens jalapenosene for frø og finhakk dem. Skjær agurk i små biter og hakk koriander.Bland alt sammen i en bolle. Krydre til med salt. La det stå i kjøleskapet noen timer før servering.
4-5 modne tomater1 gul løk1-2 jalapenos6-10 kvister frisk koriander4 ss ferskpresset limesaft1 agurkSalt og pepper etter smakKutt tomatene og løken i små terninger. Rens jalapenosene for frø og finhakk dem. Skjær agurk i små biter og hakk koriander.Bland alt sammen i en bolle. Krydre til med salt. La det stå i kjøleskapet noen timer før servering.
Foto: Foto: Magnar Kirknes
  • 1 boks hermetiske chipotles (små tørket, røkt chili, ofte av typen jalapeño. fåes blant annet kjøpt på grønnsakshandlere på Grønland. Hvis ikke brukjalapeño.)
  • 1/2 gul løk
  • 6 kvister fersk koriander
  • 1 tomat
  • 4 ss nøytral olje
  • Salt og pepper etter smak

1. Kutt tomaten i mellomstore biter og finhakk koriander.

2. Legg alt lag på lag i en blender. Legg den hele halvdelen av løken rett oppi. Det holder på løksmaken bedre.

3. Miks alt i blenderen til det blir en fin røre. Stopp opp et par ganger og rør litt i den for å få en jevn dipp.

5 avokadoer6 kvister fersk koriander4 ss nøytral oljeSalt og pepper etter smak½ gul løk1 tomat2 limeSkjær tomat i mellomstore biter og finhakk koriander.Rens avokadoene og legg det sammen med resten av grønnsakene i blenderen.Press saften ut av limene og tilsett salt og pepper. Miks alt i blenderen til det blir en fin røre.
5 avokadoer6 kvister fersk koriander4 ss nøytral oljeSalt og pepper etter smak½ gul løk1 tomat2 limeSkjær tomat i mellomstore biter og finhakk koriander.Rens avokadoene og legg det sammen med resten av grønnsakene i blenderen.Press saften ut av limene og tilsett salt og pepper. Miks alt i blenderen til det blir en fin røre.
Foto: Foto: Magnar Kirknes
FAMILIEFAVORITT: Caldo de queso, som er en potetsuppe med ost, er en favorittene blant familien i Arizona og er basert på bestemorens oppskrift. Foto: Magnar Kirknes/VG
FAMILIEFAVORITT: Caldo de queso, som er en potetsuppe med ost, er en favorittene blant familien i Arizona og er basert på bestemorens oppskrift. Foto: Magnar Kirknes/VG

Denne ost- og potetsuppen er en familieoppskrift som har gått gjennom flere generasjoner i familien Juvera. Hver Cinco de Mayo spiste de gjerne fra morgen til kveld, og avsluttet den store feiringen med denne suppen.

  • 3 kg skrellede poteter
  • 1/2 dl finhakket løk
  • 1/2 dl kuttede tomater i terninger
  • 1 dl hakkede tørket grønn chili
  • 1 teskje presset hvitløk
  • 2 teskje tomatsaus
  • 7 dl revet mild ost
  • 1/2 dl hakket koriander
  • 1,9 l kylling- eller grønnsakkraft, eventuelt vann
  • Salt, kvernet pepper og meksikansk oregano etter smak

1. Stek løken i litt olje i en mellomstor kjele til den blir blank. Tilsett hvitløken og la det surre.

2. Legg i poteter og krydre til med salt, pepper og meksikansk oregano. La det småkoke og rør i cirka 3-4 minutter.

3. Tilsett tomater, tørket chili, tomatsaus og kraft. La det koke.

4. Skru ned varmen og la det småkoke i cirka 25-30 minutter til potetene er møre.

5. Til slutt legger du i osten i suppen og serverer den varm!

SPICY: Anthony Juvera kjøper ekte meksikanske jalapenos på en grønnsakshandel på Grønland i Oslo. Foto: Magnar Kirknes/VG
SPICY: Anthony Juvera kjøper ekte meksikanske jalapenos på en grønnsakshandel på Grønland i Oslo. Foto: Magnar Kirknes/VG

Lysten på mer meksikansk mat?

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?