Slik lager du fårikål på tre forskjellige måter

FÅRIKÅL: Klassikeren i sin vante form med kål, lam, salt og pepper. Og et lite dryss persille. Foto: Sara Johannessen / VG
FÅRIKÅL: Klassikeren i sin vante form med kål, lam, salt og pepper. Og et lite dryss persille. Foto: Sara Johannessen / VG
Maria Tveiten Helgeby

Høsten blir ikke det samme uten fårikål. Her har vi samlet tre varianter - fra helt tradisjonell fårikål, til noe litt utenom det vanlige.

Siste torsdag i september er fårikålens dag, og da passer det å feire med å servere den folkekjære retten til middag. Fårikål, som flere ganger har blitt kåret til Norges nasjonalrett, består av hodekål, lamme- eller sauekjøtt, salt, hel sort pepper og vann. Noen pleier også å drysse litt hvetemel mellom lagene for å tykne kraften litt.

Mens noen «fåretrekker» at kålen skal være grønn ved servering, mener andre at kålen ikke er ferdig før den er brun:

«Du ser at den begynner å bli ferdig når kålen er lett brunlig. De fleste tar den av for tidlig fordi de vil at kålen skal se «pen» ut, altså at kålen fortsatt er grønnlig. Men kålen skal være brun, det er da den har trukket til seg nok smak og fårikålen blir skikkelig god,» har God Morgen Norges Wenche Andersen sagt til Godt tidligere.

Hvis du vil lage fårikål med sauekjøtt istedenfor lammekjøtt, må du beregne litt lenger koketid (det må du også hvis du velger lammekjøtt med mye fett). Du får til gjengjeld mer smak på retten.

Helt klassisk fårikål med salt og pepper.

Her brunes kjøttet først i en stekepanne med rosmarin, før det hele skal koke med et saltdryss, pepper, litt mer rosmarin - og noen hele fedd hvitløk.

Fårikålen for deg som ikke er redd for å bryte med tradisjoner: Lam med brunkål. Her varmes først strimler av kål med en blanding av sukker, eddik, smeltet smør og krydre som allehånde og laurbærblad, før lammet legges i midten og koker seg mørt i løpet av noen timer.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?