Cotton Candy-druer: – Virkelig tatt av

KORT SESONG: Smaken av sukkerspinn er ikke bare å finne på tivoli, men også i frukthyllen i noen uker på høsten.
KORT SESONG: Smaken av sukkerspinn er ikke bare å finne på tivoli, men også i frukthyllen i noen uker på høsten.
Foto: Natalie Ngo Granum
AvNatalie Ngo GranumogMalin Gaden

Ja, det finnes faktisk druer som smaker som sukkerspinn.

Plommer, epler, matpakker og sopp, det er mange tegn på at høsten er her. En av nykommerne på høstlisten er Cotton Candy-druer.

Druene er nemlig i sesong i midten av august og ut september, og er blitt en favoritt for mange i løpet av kort tid.

– Stadig flere får øynene opp for disse druene, og de tre siste årene har salget tatt av, forteller Anne Victoria Frogner, kommunikasjonsrådgiver i Bama.

Druer finner vi i matbutikkene hele året, men akkurat Cotton Candy er kun til salgs i en begrenset periode hvert år. I løpet av denne seksukersperioden selger Bama rundt 25 tonn i uken.

Hos Coop har de også merket en økende interesse for de søte druene. Salget har tredoblet seg hittil i år sammenlignet med fjoråret, hvor de solgte nesten 250.000 kurver med Cotton Candy.

– I år har det virkelig tatt av! Vi solgte nesten det dobbelte av fjorårsvolumet bare i løpet av to uker i august, hvor vi hadde medlemskupp på Cotton Candy. Så langt i år har vi solgt 770.000 kurver, så dette er en suksess, sier innkjøper Egil Skjæveland i Coop Norge.

GODTERI ELLER FRUKT? Grønne druer med spesiell smak.
GODTERI ELLER FRUKT? Grønne druer med spesiell smak.
Foto: Natalie Ngo Granum

Dette er den syvende sesongen Coop fører Cotton Candy, men det var i 2022 at kundene virkelig oppdaget sukkerspinn-druene.

– I fjor eksploderte interessen, med god drahjelp fra omtale i sosiale medier. Vi var derfor ganske sikre på at enda flere ville få øyene opp for Cotton Candy, og tok vi inn enda større volumer i år for at det skulle være nok druer til alle, sier Skjæveland.

Men hva er det som gjør at Cotton Candy-druer er blitt både en «snakkis» og en populær snacks?

Generelt er druer kjent for å være fruktige, sprø og søte. Cotton Candy er også søte som de fleste i drueslekten, men i tillegg til den søte smaken kjennetegnes druene av den særegne og litt uventede smaken som minner om sukkerspinn. Akkurat som navnet tilsier.

Og selv om de grønne druene smaker mer som godteri enn frukt, er det nok mer innafor å spise druene som en av «fem om dagen».

– Druene skiller seg tydelig ut på smak og aroma. Druene har en søt smak av sukkerspinn. Dette er rett og slett sunt godteri, fortsetter Skjæveland.

POPULÆRE: Cotton Candy-druer har funnet veien til de fleste dagligvarebutikker i dag.
POPULÆRE: Cotton Candy-druer har funnet veien til de fleste dagligvarebutikker i dag.
Foto: Natalie Ngo Granum

Cathrine Borchsenius, klinisk ernæringsfysiolog i Bramat.no, plukket nettopp med seg en pakke druer på vei fra et møte.

– Ikke fordi druer er den sunneste frukten av alle, men fordi jeg hadde lyst på noe søtt og friskt. Både Autumn Crisp og Cotton Candy-druene er supergode – ingen tvil om det, sier hun og fortsetter:

– Hvis man har lyst på noe søtt og velger druer fremfor boller, sjokolade eller andre søtsaker, er det klart druer er mye sunnere! Sammenligner du derimot druer med andre typer bær og frukt, er det nok en del andre typer som inneholder mindre sukker og sånt sett kommer bedre ut rent sunnhetsmessig.

Selv om sukkerspinn-druene smaker søtere, har ikke våre kolleger i Vektklubb klart å spore opp noen kilder på næringsinnhold som viser at sukkerinnholdet er høyere enn for druer generelt.

Grønne druer inneholder cirka 13-16 gram sukkerarter per 100 gram. Det samme gjør Cotton Candy-druer, ifølge Bama og andre næringsutregninger.

Les også hos vår søsterside Vektklubb.no: - Ikke for mye sukker i frukt

Det var amerikanske Grapery i California som var først ut med å produsere sukkerspinn-druene som kom på markedet i 2011. Tanken den gangen var å tilby druer med mer smak.

Cotton Candy-druene ble til etter mange års eksperimentering på laben. Nærmere bestemt flere år med krysspollinering og rundt 100.000 prøverørsplanter før avlingsekspertene landet på den perfekte druen.

– For å utvikle nye druetyper med spesielle smaker eller farger, krysses eksisterende sorter. Dersom en druetype virker lovende etter en kryssing, blir den satt i testblokker. Lykkes man også her, blir den sendt til ulike land for dyrking og videreutvikling. Det er mye prøving og feiling, før vi sitter igjen med noen få vinnere. Cotton Candy er en av dem, forklarer Frogner fra Bama.

I dag er sukkerspinn-druene som selges i norske butikker hovedsakelig fra Spania og noe fra Italia.

Vil du få flere tips til gode oppskrifter og lese inspirerende saker om mat? Nyeste utgave av magasinet Godt kan bestilles fra vår nettbutikk (fri frakt!)

Finn flere artikler:
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?