Min Matdrøm: Jonathan Romano
Livet har totalforandret seg for kjendiskokken etter deltakelsen av TV-programmet «16-ukers helvete». Det måtte likevel en klar beskjed fra datteren om at Jonathan måtte ta grep, for at han til slutt takket ja.
«Lørdag er hver dag utenom mandag». Slik lød livsmottoet til kjendiskokken Jonathan Romano. På nyåret var han aktuell med TV-serien «16 ukers helvete», hvor deltagerne må gjennom et strengt trenings- og matregime for å endre livsstilen sin.
– I begynnelsen var det et mareritt.
De to første ukene av programmet holdt han på å gi opp.
– Jeg klarte ikke løpe 200 meter en gang. Og vi skulle spurte 400-meter seks ganger.
TV-deltagelsen ble hard. Men Romano ville ikke vært det foruten. Nå fokuserer han på «ren» mat og trener to timer om dagen.
– Hvorfor ble du med på «16 ukers helvete»?
– Jeg ble spurt først sesong, men jeg skulle til Hawaii for å feire at min datter var ferdig med bachelorgrad.
Romano var stolt av avgjørelsen. I døtrenes barndom jobbet han mye og var lite til stede.
– Jeg fortalte med stolthet til datteren min at jeg hadde prioritert feiringen hennes. Da ble hun sur!
– «Hva i helvete tenkte du på?», sa hun.
– Hvorfor sa hun det?
– Døtrene mine har jo påpekt at jeg burde gjøre noen livsstilsendringer. Jeg tror hun mente jeg fortjente å komme inn i et system som forandret meg.
Bare noen måneder senere fikk Romano forespørsel om å være med i sesong to av den populære TV-serien. Da kunne han ikke takke nei.
– Har det endret noe ved livsstilen din?
– Absolutt. Fra å ikke kunne løpe 400 meter varmer jeg nå opp ved å løpe to kilometer. Matmessig er jeg blitt mer bevisst på næringsinnhold i det jeg spiser.
Han er blitt veldig fokusert på sunn mat.
– Det går ut på å spise så «rent» som mulig og at man får i seg nok energi til å komme seg godt gjennom dagen. Det betyr altså ingen prosesserte råvarer, men mye mer fisk, skalldyr, frukt og grønt.
Romanes beskriver sitt tidligere «seg» som ukritisk til mat.
– Nå handler spising for meg nå mer om energiinntak, ikke å bli mett. Jeg spiser for at kroppen skal ha noe å gå på i stede for å tilfredsstille sulten. Kosthold handler om å trene hjernen ikke kroppen. Det tar litt tid.
På «16 ukers helvete» fikk han overraskende nok gode tilbakemeldinger fra ernæringsfysiologen.
– Jeg var den tykkeste der, men blodprøvene viste at jeg hadde best kolesterol og lavt blodtrykk.
– Vi kom fram til at det må være fordi jeg spiser fisk og skalldyr fem ganger i uken!
– Hvilke nye retter vil du prøve å lage i år?
– Sunne gode retter fra Asia, som dumplings og gode woker. Har også blitt veldig interessert i salater.
Selv om Romano spiser mer sunt, har han fortsatt en liten svakhet: kyllingvinger.
– Men nå skjønner jeg at jeg ikke kan spise femten, men fem, ler han.
– Er det noe nytt du vil lære deg på kjøkkenet?
– Airfryer er en maskin jeg tenker man bør bruke mer. Det er et sunnere alternativ siden man slipper å bruke mye fett. De gangene jeg har brukt den har jeg ikke blitt helt overbevist.
– Hva har du dilla på å lage nå?
– For å være helt ærlig så har jeg egentlig ikke dilla på å lage mat siden jeg er kokk. Jeg er heller mer glad i å få maten servert.
– Så du liker ikke lage mat til deg selv?
– Jeg gjør heller andre ting før det. Hobbyen min er ikke å lage mat.
– Det er litt som snekkeren som ikke orker å bygge huset sitt selv, forteller han.
– Hvordan ser et perfekt måltid med gjester ut i 2023, for deg?
– For meg er et perfekt måltid hele stemningen: vi må pynte oss litt, se pene ut, lukte godt. Vi må ha champagne til aperitif. Til den må det være noe snacks, som kaviar.
For Romano er stemningen det viktigste. Han vil ta frem det fine service og pynter bordet. Når middagen kommer vil han ikke prate om maten, men heller om alt fra verdensproblemer til hvordan de rundt bordet har det.
– At det er lystig er viktig! Så er det ålreit avslutte med en dans.
– Er det noen nyåpninger eller steder du ikke har spist på før, som du gleder deg til?
– Jeg har veldig lyst til å dra til Speilsalen og Credo i Trondheim, og Renaa i Stavanger. Ellers er jeg mye på reise og er glad i å spise lokal mat og oppleve atmosfæren og menneskene der man er.
– Og hva er ditt beste «piffe opp maten»-tips?
– Å piffe opp en rett kan gjøres veldig enkelt med bare litt salt. Jeg opplever at vi er litt redde for å bruke salt i maten.
– Hvordan er livet etter TV-deltagelsen? Føler du deg styrket?
– Ja det må jeg ærlig innrømme. Gudskjelov for det.
Vil du få flere tips til gode oppskrifter og lese inspirerende saker om mat? Nyeste utgave av magasinet Godt kan bestilles fra vår nettbutikk (fri frakt!)
Publisert: 24.03.2023 kl. 13:05
Lag deg en gratis konto