Guide: Deilig is fra hele Norge

ISKALDE FRISTELSER: I fargerike isdisker over hele landet.
ISKALDE FRISTELSER: I fargerike isdisker over hele landet.
Foto: Siddis Gelato
Åsa H. Aaberge
Åsa H. Aaberge
Journalist

Brunostis, is med akevitt, skillingsbolle-smak eller sorbé av lokale epler? I hele Norge lages det deilig iskrem og gelato – her er 15 små, norske isprodusenter.

I ismaskiner på små iskremerier på kryss og tvers av Norge, lages iskrem og gelato fylt med lokale, unike smaker og kortreiste ingredienser.

Vi spurte Godt-leserne om tips, og laget en guide med 17 av stedene du kan smake på norsk is, laget av små, uavhengige produsenter.

Dypt inn i en fjord på Møre, produserer den lille iskremfabrikken Storfjord iskrem. Deres spesialitet er brunostis av lokal geitemelk og annen is med norske råvarer, som sorbé av frukt og bær fra bønder i Valldal.

Bringebærsorbé av bær fra Valldal og brunostis med lokalprodusert geitemelk.
Bringebærsorbé av bær fra Valldal og brunostis med lokalprodusert geitemelk.
Foto: Storfjord Iskrem

I sommer åpner de sitt første utsalg i Ålesund, hvor de vil fylle iskremdisken med nye smaker.

– Blant annet en nydelig eplesorbé vil bli introdusert her, med eplemost fra Skarbø Gard på Stranda. Den har en frisk og god smak av ferske, norske epler, sier grunnlegger og daglig leder Silje Lee Knutsen til Godt.

Du kan finne is fra Storfjord Iskrem i utvalgte Coop-, Meny og Spar-butikker, samt kafeer på Sunnmøre, Bygdøy Kolonial i Oslo og Skåtøy Kafé i Kragerø.

Tollbugata 3
www.storfjordiskrem.no

Fersk gelato laget med lidenskap, hos Siddis.
Fersk gelato laget med lidenskap, hos Siddis.
Foto: Siddis Gelato

– Vi lager ikke iskrem eller is, vi er stolt produsent av ekte, italiensk gelato. Det er ikke bare forskjellige ord, det handler om svært ulik opprinnelse, utvalg av råvarer, produksjonsprosess og dedikasjon, sier Jolanta Ulys, til Godt.

Hun utvikler alle oppskriftene på Siddis Gelato i Stavanger, og tilbyr spennende smaker du ikke finner i enhver gelato-disk. Hennes personlige favoritt er gelato av tindved, mens kundene er glad i salt karamell, ifølge Ulys.

Din favoritt blir kanskje en helt annen, som olivenolje-gelato, matcha-gelato eller fiken-sorbé?

Pedersgata 46
www.siddisgelatostavanger.com

I Bergen setter man pris på solskinnsdagene, gjerne med å nyte en kule av Hallaisen sin hjemmelagede iskrem. Den er basert på råvarer fra Vestlandet samt et utvalg eksotiske ingredienser.

Rabarbrais er en sommerspesialitet hos Hallaisen.
Rabarbrais er en sommerspesialitet hos Hallaisen.
Foto: Hallaisen

– Vi er inspirert av den klassisk franske iskremstilen, med fokus på fløte og eggeplomme, for en jevn og kremete tekstur. Mens vi tar inspirasjon fra hele verden, er vi kanskje mest kjent for vår skillingsbolle-smak. Ja, det smaker faktisk skillingsbolle, sier May Yee i Hallaisen.

Hos Hallaisen lages også is av sesongavhengige råvarer som rabarbra, multer og basilikum.

Skostredet 5
www.hallaisen.com

I hjertet av Ålesund lager Lamella is fra bunnen med råvarer fra lokale leverandører, så langt det er tilgjengelig – fra gelato og softis til kjeks.

Lamellas vaffelkjeks var finalist på «Det Norske Måltid» i 2023, nominert som «Årets Bakst». Her med kuler av solbær- og lakrisis. Softisen laget på ekte vanilje.
Lamellas vaffelkjeks var finalist på «Det Norske Måltid» i 2023, nominert som «Årets Bakst». Her med kuler av solbær- og lakrisis. Softisen laget på ekte vanilje.
Foto: Lamella

Lamella sin spesialitet er den berømte spagetti-isen, som Godt skrev om i 2021, men menyen rommer mer.

— Man får også kjøpt kuleis og is i boks i iskrembaren, og på utvalgte restauranter på Sunnmøre. Smak for eksempel på «Lilla Vanilla», som er en vaniljeis med søtpotet, eller kundefavoritten «Hot Mango Sorbet», med et hint av chili, tipser Dirk Kiefer i Lamella.

Løvenvoldgata 5
www.lamella.no

Sirkus Renaa er bakeri, konditori, pizzeria og gelateria, i ett, med tre utsalgssteder i Stavanger. De lager gelato med nordiske smaker og softis av ekte vanilje, økologisk melk og fløte fra Rørosmeieriet.

Softis laget på stedet med norsk melk.
Softis laget på stedet med norsk melk.
Foto: Sirkus Renaa

Isen kan du smake i deres filialer, og 0,5 literbokser kan blant annet fås på Meny-butikker i Stavanger og Coop Mega Madla.

Lagårdsveien 61, Sølvberggata 2 og Østervåg 30
www.sirkusrenaa.no

I en blå, liten kiosk langs veien, lager familiebedriften Dolce Vidda gelato i tro italiensk tradisjon, med smaker fra Hardanger. Fabrizio Maranini lager hjemmelaget is, og selger produkter fra sitt hjemland, Italia her.

Italiensk is med vestlandssmak, fra Dolce Vidda.
Italiensk is med vestlandssmak, fra Dolce Vidda.
Foto: Dolce Vidda

Affogato (vaniljeis med espresso), står selvsagt på menyen, og i tillegg til å alltid tilby ispinner i fire smaker, varierer gelato-smakene.

– Vi har en liten isdisk, med bare syv smaker til enhver tid. Våre kunder elsker å ikke vite hva de finner når de kommer inn. Utenom mørk sjokolade og vanilje, bytter vi resten nesten daglig, sier Maranini. For eksempel sorbé med Hardanger-epler.

Dolce Vidda-is kan du også få hos utvalgte kafeer og butikker på Vestlandet, som flere hoteller i Hardanger og «Il Centro» og Litlere Mat i Bergen.

Riksvegen 25

Cousins lager is i Oslo. De åpnet nylig åpnet sitt første utsalgssted på Glassmagasinet, men man får også kjøpt isen på Fuglen, i Røtter-butikkene og kafeene Java og Mocca.

Eller man kan bestille Cousins is hjem.

Is med norsk tindved og syrlige, røde skogsmaur fra Trøndelag Sankeri, fra Cousins.
Is med norsk tindved og syrlige, røde skogsmaur fra Trøndelag Sankeri, fra Cousins.
Foto: ANNE VALEUR/Cousins Oslo

– Mange er veldig glade i vår sandwich-is med pistasj – vi er kanskje de eneste i Norge som rister våre egne økologiske pistasjnøtter? Sjokolade-sandwichen er også yum. Alle pinneisene er plantebaserte, friske og sommerlige, blant bestselgerne er limonade og agurk, mynte og lime, sier Rasheed Dodakh, kaféleder på Cousins.

Stortorvet 9
www.cousins.no

Familiebedriften Bamsrudlåven lager en iskrem og sorbé basert på ferske lokale råvarer.

– I gårdsisen bruker vi melk er fra naboens kuer og eggene er fra gårdens frittgående høner. Vi lager også sorbé med lokale frukt og bær, sier Elin Klufterud.

Bjørnebær-sorbé fra Bamsrudlåven gikk til topps i «Det Norske Måltid», produsert med bjørnebær fra Råde i Østfold.
Bjørnebær-sorbé fra Bamsrudlåven gikk til topps i «Det Norske Måltid», produsert med bjørnebær fra Råde i Østfold.
Foto: Mats Olsen/Bamsrudlåven

Smakene inkluderer eplesorbé, bjørnebærsorbé, solbærsorbé og krokanis med krokan laget fra bunnen av på gården.

Isen fås kjøpt i Bamsrudlåvens døgnåpne gårdsutsalg, samt blant annet Meny-butikker rundt Oslofjorden, og spesialforretninger som Kolibri kolonial, Fru Blom i Rakkestad, kafeer i Oslo, Matfatet på Ørje – for å nevne noen.

Bamsrudveien 57
www.bamsrudlaven.no

Popsykkel er inspirert av meksikanske paletas, som de kler i norsk pinneis-drakt med råvarer som finnes i Innlandet.

– Det skal være lokalt, lekent og bestå av så få og naturlige ingredienser som mulig, sier Kristoffer Veiersted i Popsykkel.

– Det hele startet på sykkel – derav navnet – men vi har nå fysisk utsalg i både Elverum og Trysil, i tillegg til å stille med popsykkelen på arrangementer.

Popsykkels is dyppet i sjokolade.
Popsykkels is dyppet i sjokolade.
Foto: Lasse Fløde/Popsykkel

Sortimentet endres med sesongene og styres delvis av produsenter i regionen. Dette har resultert i signatursmaker som karamell med geitemelk fra Bryn Gardsmeieri og brunostis med lokale blåbær.

I isbaren i Elverum kan man dessuten skreddersy isen etter sin smak. Man velger pinne, sjokoladen den skal dyppes i, og topping laget på stedet.

Storgata 15
www.popsukkel.no

Brunostis laget med lokale blåbær.
Brunostis laget med lokale blåbær.
Foto: Andreas Kokkvoll

Også på Lunke gård i Øyer i Gudbrandsdalen lages is av ingredienser fra nærområdet.

– Melken i isen med brunost fra Heidal Ysteri, kommer fra glade kyr som lever et godt og fritt liv på gården Høvren. Saftige bær henter vi både nede i bygda og på fjellet.

Bringebær fra Gudbrandsdalen komplementerer Stuttreist-is.
Bringebær fra Gudbrandsdalen komplementerer Stuttreist-is.
Foto: Stuttreist

Det blir til bringebærsorbé med bringebær fra Moe gård som gir en frisk og fyldig smak av bringebær.

Stuttreist-is kan kjøpes på lokale gårdsutsalg, Moe gård og Heidal Ysteri.

Senterveien 15
www.stuttreist.is

På familiegården Galåvolden, syv kilometer fra Røros sentrum produseres flere typer fløteis, tjukkmelks og sorbeter av egg og melk fra gården, og fløte og tjukkmelk fra Rørosmeieriet.

RørosIs vant gull i «Det Norske Måltid» 2021, for sin fløteis med multer.
RørosIs vant gull i «Det Norske Måltid» 2021, for sin fløteis med multer.
Foto: Thomas Mortveit/Røros Is

RørosIs skal smake norsk, med smaker som blåbærsorbé, tyttebær og fløteis med multer, som lages på bestilling.

Man kan få kjøpt RørosIs på Galåvolden gård, på Rørosmat, i dagligvarebutikker og spesialbutikker hovedsakelig i Trøndelag, men også i sør og Øst-Norge.

Galåvollveien 108
www.galaavolden.no/rorosis

Gola i Trondheim fyller sin store disk med faste og roterende smaker.

Hod Gola kan du ta med gelato hjem i boks.
Hod Gola kan du ta med gelato hjem i boks.
Foto: Gola

– Vi liker å overraske kundene daglig. Av klassikere har vi kaffe-gelato, laget på lokalbrent kaffe fra Pala Kafferbrenneri, «Leche merengada», som er en typisk spansk smak med melk, kanel og sitron og «Fior di Latte» laget med melk fra lokale bønder, sier Silvina Losz, som driver Gola.

Isen hun lager, kan du smake på i gelateriaen ved Solsiden, og utsalgssteder i byen som Slabberas, Sellanara og Pala Kaffebrenneri.

Innherredsveien 22A

Midt i Kristiansand sentrum serverer Sval Gelato & Kaffe nettopp gelato og kaffe. Deres rullerende sortiment på drøye 150 smaker, varierer gjennom sesongene, og er en kombinasjon av melkebasert gelato og melkefrie sorbé.

Silkemyk fløteis.
Silkemyk fløteis.
Foto: Sval

Prøv hvit sjokolade og pistasj, salt karamell og hasselnøtt, mango- og pasjonssorbé og sorbé av lokale jordbær og rabarbra når det er i sesong.

– Enkelte rømmebaserte gelatoer finnes også, som gir en dyp og fremtredende smak. Alt lages av oss selv, med naturlige råvarer, primært fra lokale produsenter når det lar seg gjøre, sier Nora Prebensen i Sval.

Markensgata 9
www.www.svalgelato.no

Rusler du i gågaten i Arendal slumper du kanskje forbi Sød Konfekt og Gelato. Her kan du smake is laget av naturlige, fruktige råvarer, som jordbær og kiwi.

Friske, fruktige maker hos Sød.
Friske, fruktige maker hos Sød.
Foto: Yehonatan Nimroad/Sød

– Det går mye melk, fløte og sukker i løpet av en sommersesong i Arendal. Vi bruker mange kilo med frukt, både fersk og frossen, for å bevare smak og farge. Nøtteplaster bestiller vi fra utlandet, slik at vi har rene produkter fra gode leverandører, sier daglig leder Mia Christina Nilsen.

Sød lager også milkshake, og kjører en liten gelato-vogn rundt med gelato på ulike lokasjoner på Sørlandet om sommeren.

Tollbodgaten 1
www.soed.no

Du må muligens helt nord, om du vil smake på fløteis med akevitt. På Livland gård, midt i Lofotens ville natur, skapes iskrem rotet i tradisjon og lokale råvarer.

Ta en is i Lofoten, kanskje med akevitt?
Ta en is i Lofoten, kanskje med akevitt?
Foto: Jan Olufsen/Olufsen Media/Lofot-is

Annet enn akevitt, smaker Lofot-is både rabarbra, blåbær og brunost.

Isen kan du kjøpe hos Livlands gårdsbutikk, i lokale butikker og hoteller, samt på Hurtigruten.

Midnattsolveien 914
www.livland.no

Vil du få flere tips til gode oppskrifter og lese inspirerende saker om mat? Nyeste utgave av magasinet Godt kan bestilles fra vår nettbutikk (fri frakt!)

Finn flere artikler:
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?