Torjus spiser bare butikkenes søppel
Han har ikke brukt en krone på mat i hele januar, han har nemlig unnagjort storhandelen i butikkenes søppelkasser.
Matprisene er rekordhøye, og butikkene varsler om nye, kraftige prishopp fra 1. februar. Køene utenfor Fattighuset har i det siste vært lengre enn noen gang før, og klimakrisen banker utålmodig på døren.
Likevel bugner søppelkassene utenfor din nærmeste matbutikk mest sannsynlig over med det mange mener er helt spiselig mat. Derfor har flere og flere begynt å forsyne seg fra de nevnte søppelbøttene i form av dumpster diving.
Men for Instagramkokken Torjus Bredvold er dumpster divingen mer enn en sjelden hobby, han har nemlig levd på butikkenes matavfall i hele januar.
Søppelgourmet
– Hele konseptet er at jeg skal leve på butikkenes matsøppel i 30 dager, forteller Bredvold.
Foruten noen få basisvarer som mel, olje, salt og pepper, har han funnet alt han har spist i ulike søppeldunker utenfor matbutikkene.
– Målet mitt er å vise hvor mye fin mat man kan lage med maten som blir kastet. Denne maten bør jo gå til folk som trenger det. Mat- og strømprisene er skyhøye, og det er lange køer utenfor Fattighuset, men likevel kaster vi denne spiselige maten. Det er veldig trist, mener matentusiasten.
– Bunnlinjen er jo at vi trenger en matkastelov. Det er løsningen, legger han til.
Bredvold har delt søppel-dietten med følgerne sine på Instagram, og til tross for noen litt spesielle matkombinasjoner, vil de fleste rettene både overraske og imponere.
Hobbykokken har nemlig disket opp både gnocchi med hjemmelaget ricotta og Strandaskinke, samt pasta i en tomat-og-fløtesaus med italienske kjøttboller.
– Kall det gourmet om du vil. Det handler om å gjøre gull ut av søppel, sier hobbykokken spøkefullt.
Stort miljø
Til tross for den økende interessen for dumpster diving, er det faktisk et lovbrudd. Søppel er nemlig ikke eierløst, så det å forsyne seg av noen andres søppel kan føre til en bot som blir registrert på rullebladet.
Uttrykket «One man’s trash is another man’s treasure» har sjelden vært mer aktuelt.
Dette vekker sterke reaksjoner hos dem som kjemper for å minke matsvinnet.
– Det er absurd at det er jeg som gjør noe ulovlig ved å dumpster dive, når det egentlig burde være ulovlig å kaste denne maten, mener Bredvold.
Og det er han ikke alene om å tenke: Et raskt søk på «dumpster diving» tar deg rett til Facebook-gruppen «Dumpster Diving Norge» – en gruppe med over 7000 medlemmer som deler tips og triks med hverandre.
– Jeg merker at det er mye mer aktivitet i Facebook-grupper for «dumpstring», og jeg blir bombardert med spørsmål fra folk om jeg har «dumpstre»-tips, sier Bredvold.
Kanskje er det en indikator på populariteten i seg selv, at begrepet «dumpster diving» har fått forkortelsene «dumpstring», og «å dumpstre».
Sparer tusenvis
Bredvold forteller at han var helt fersk i dumpster diving-gamet (foruten noen få forsøk i Trondheim for mange år siden), da han bega seg ut på matredder-prosjektet sitt.
Likevel klarte han å sanke inn matvarer til en verdi av over 3600 kroner, bare i løpet av den første uken.
Når januarmåneden er over, har ikke Bredvold lenger som mål å utelukkende spise mat som har blitt kastet. Men det betyr ikke at han legger dumpster divingen på hyllen.
– Jeg er hekta, så jeg kommer til å fortsette!
Vil du lese mer om god mat og bli inspirert til å prøve nye oppskrifter? Det nyeste Godt-magasinet er i salg i dagligvarebutikker nå - eller i vår nettbutikk (fri frakt!)
Publisert: 30.01.2023 kl. 15:07
Oppdatert: 03.02.2023 kl. 10:05
Lag deg en gratis konto