Til hovedinnhold

Tomatguide: Slik velger du riktig

26. juli 2021Aktuelt
I SESONG: Nå for tiden kan man få tak i utrolig mange gode tomater, men visste du at jo lenger de får modnes på stilken, jo bedre er de?
I SESONG: Nå for tiden kan man få tak i utrolig mange gode tomater, men visste du at jo lenger de får modnes på stilken, jo bedre er de?
Foto: ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN
Silje-Lisette Tennøy
Silje-Lisette Tennøy
Journalist Godt.no

De finnes i ulike farger, fasonger og smaker, men hva avgjør hvilken tomat du skal bruke? Og er det egentlig stor forskjell på dem?

Hvert år dyrker Trine Hvoslef-Eide, professor i plantevitenskap ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), sine egne tomater – og i sommer har hun tolv ulike sorter.

– Jeg har hvite, brunsvarte, oransje, røde, grønne ... Ja, jeg tror jeg har alle nyansene som finnes, sier hun og fortsetter:

– Jeg vet ikke hvilke som vil smake bra. Jeg har én sort som jeg har hatt i tre år på rad og den vet jeg at smaker godt. Den heter «Tastery», og det ligger kanskje litt i navnet at den som dyrket den frem syntes at den var god.

GOD PÅ SMAK: Dette er cherrytomaten «Tastery». Den har professor Trine Hvoslef-Eide dyrket flere år på rad med stor suksess.
GOD PÅ SMAK: Dette er cherrytomaten «Tastery». Den har professor Trine Hvoslef-Eide dyrket flere år på rad med stor suksess.
Foto: Trine Hvoslef-Eide

Tusenvis av tomater – hva er best?

Det dyrkes flere tusen ulike tomatsorter i hele verden – og her hjemme skjer over 45 prosent av tomatdyrkingen i Rogaland.

Planteviteren understreker at det helt klart er forskjell på de ulike sortene som finnes på markedet.

– Hvordan de blir dyrket gjør at de smaker annerledes. Tomater som får vokse seg ferdig på planten smaker mer enn tomater som er fraktet fra produsent til butikk. Dess lenger den er fraktet, dess tidligere er den plukket og mindre smak har den, sier Hvoslef-Eide.

DYRK SELV: Trine Hvoslef-Eide har selv et drivhus i egen hage, og dyrker for tiden mange tomater. Hun mener at norske tomater er de beste.
DYRK SELV: Trine Hvoslef-Eide har selv et drivhus i egen hage, og dyrker for tiden mange tomater. Hun mener at norske tomater er de beste.
Foto: Cathrine Strøm

– Hvilke tomater er da best?

– Det er vanskelig å si, og det finnes vel ingen fasit. Folk har ulik smak og preferanser. Men jeg vil tørre å påstå at hjemmedyrkede tomater alltid er best, sier hun, og utdyper:

– Tomater du dyrker selv vil smake bedre, fordi du høster dem selv da de er ferdige. Tomtadyrkere som selger til butikk høster alltid før de er modne, slik at tomatene modner på vei til forbruker. Overmodne tomater er ikke noe å selge.

– Så tomater du dyrker selv på verandaen eller i hagen er de beste?

– De vil alltid smake best fordi de får modne på planten. Finner du noen tomater som er dyrket i Rogaland, er de bedre enn de som er dyrket i Alicante. Litt fordi det er kortreist, men også fordi vi har flere timer med sol i løpet av en dag.

Hun poengterer også at tomater fra én produsent kan smake forskjellig gjennom en hel sesong, da grønnsaken blir påvirket av blant annet solforhold, jord og gjødsel.

– Smaken er som baken

På en øy et stykke utenfor Stavanger by ligger Hanasand Gartneri. Her produseres det 30 forskjellige tomatsorter, og disse leveres til en del butikker og restauranter rundt om i landet. I tillegg brukes tomatene deres i konkurranser i regi av Bocuse d'Or Norge.

Stig Jakob Hanasand som er driftsleder der forteller at det er vanskelig å si hvilken tomat man skal velge, men at det er viktig å tenke på hva man skal lage og hvor mye man er villig til å betale for tomatene.

– Jeg opplever når jeg snakker med folk at det er ekstremt stor forskjell på hva folk liker. Så smaken er som baken, sier han, og forteller videre:

De små tomatene er søtest, men også dyrest. Blant cherrytomatene så har man blant annet juanitatomatene, de er ganske søte. De er i tillegg på klase, og det har mye å si for smaken. Perletomat, som er en minplommetomat eller søte tomater som vi også kaller dem, er utrolig gode, men ikke like søte.

TOMATPRODUSENT: Stig Jakob Hanasand eier Hanasand Gartneri, som står for rundt 12–14 prosent av tomatproduksjonen i Norge.
TOMATPRODUSENT: Stig Jakob Hanasand eier Hanasand Gartneri, som står for rundt 12–14 prosent av tomatproduksjonen i Norge.
Foto: Hallgeir Vågenes

Tomatdyrkeren poengterer også at det ikke bare er de små tomatene som kan være sødmefulle.

– Store tomater, som gourmetomatene eller bifftomat, får mer sødme hvis man varmebehandler dem. Det gjelder egentlig alle tomater, men aller mest de største. Da blir de skikkelig gode.

– Har du en personlig favoritt?

– Det har jeg! Varcetto, heter den. Den leverer vi til Jacobs utvalgte. Den er ikke den søteste, men den har den distinkte tomatsmaken som jeg er ute etter når jeg skal velge tomat.

Etter å ha vært omringet av tomater i mange år, kan man godt si at Stig Jakob Hanasand vet et par ting eller to om tomater, og tips om hva de kan brukes til holder han ikke tett til brystet.

– Hvis du skal lage bruschetta, så er klasetomater eller vanlige rundetomater godt.

– Skal du lage en god tomatsalat, så syntes jeg gjerne at man kan gå for romanse og rødmetomater fordi de gir god smak til tomatsalaten. De er også litt billigere enn de aller minste tomatene, og gir litt sødme.

– Og til en tomatsuppe så kan man gjerne bruke plommetomater, for de har mye smak og lite saft.

Slik velger du riktig tomat:

Siden det finnes utallig mange forskjellige tomatsorter, har vi valgt å fokusere på dem som vanligvis er å finne i butikk.

Bama er en av hovedleverandørene av blant annet tomater i Norge, de både importerer og har egne bønder som produserer.

Pia Guldbrandsen, som er direktør kommunikasjon og samfunnskontakt i Bama, forklarer at det hovedsakelig er fire hovedtyper som finnes.

– Runde, klase, cocktail og småtomater, sier hun, og begynner å utdype hva de ulike typene passer til.

– Klase og runde tomater faller innenfor kategorien store tomater. Disse passer fint i salater, gryter og sauser. Du kan også legge dem på brødskiven eller grille dem.

Videre forteller hun at Cocktailtomater, som i butikk gjerne heter «rødme», er snacks-tomatene.

– I tillegg er de flott å se på, og egner seg godt som pynt. Rødmetomatene høstes på klasen og er litt større enn cherrytomater, men mindre enn vanlig runde/klasetomater.

Miniplommetomater, som romanse eller romantica, er veldig populære, og har gjerne litt uregelmessig form og dyprød farge.

– De høstes på klase og har en svært god smak – passe søte, med en god del syre og aroma. De er litt større enn miniplommetomatene og cherrytomatene, og perfekte som snacks, sier hun, og fortsetter:

– Du kan også bruke dem i salater eller legge dem i ovnen med urter og olivenolje. Skal du grille dem, la dem gjerne ligge på klasen – det er veldig dekorativt.

Så sist – og kanskje minst av dem alle, er småtomatene som finnes i ulike sorter, former og farger. Disse brukes mest i salater eller snacks, og flere av dem er veldig søte.

– Miniplommetomater kan være både røde, guloransje eller brune. De er små og søte, og passer derfor godt som snacks.

– Juanitatomater kalles også honningtomater, fordi de er så søte. De er også crispy, og er derfor supre som snacks, men kan også wokkes eller bakes i ovnen.

– Cherrytomater er manges favoritt. De finnes i mange ulike farger – røde, oransje, gule og nesten svarte. Disse tomatene kan spises rå eller varmebehandles, og har en søt og kraftig smak.

– Hva bør man tenke på når man skal velge tomater?

– Det kommer an på hva du liker. Dersom du liker tomater uten for mye smak, velg klasetomater eller vanlige runde tomater, eventuelt cherrytomater eller cocktailtomater. Vil du derimot ha mer aroma, bør du velge for eksempel miniplommetomater i ulike farger, juanita, romanse/romantica eller adora når den er i sesong.

– Hvis du ønsker mye smak, bør du velge tomater som har en dyp farge og er mer modne, ikke de som er lyserøde.

Publisert: 26.07.2021 kl. 15:54
Oppdatert: 20.07.2022 kl. 13:32


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?