Fyller magen med gode ting for å roe nervene

30. oktober 2020Aktuelt
SMÅBRUK: Matblogger Nevada Berg og mannen har bosatt seg på et lite småbruk i Numedal.
SMÅBRUK: Matblogger Nevada Berg og mannen har bosatt seg på et lite småbruk i Numedal.
Foto: Nevada Berg, North Wild Kitchen
Åsa H. Aaberge
Åsa H. Aaberge
Journalist

– Det er så mye som står og faller på dette valget, så vi skal følge det med høye forventninger, sier Nevada Berg. Her deler amerikaneren, bosatt i Norge, sin valgnatt-meny.

Brunost, fårikål og naturens ville vekster. Matblogger og kokebokforfatter Nevada Bergs (35) oppskrifter er åpenbart inspirert av norske råvarer og matkultur. Men likeså hennes røtter, som er langt fra Norge og småbruket i Numedal hun nå kaller hjem. Berg er født og oppvokst i storbyen Salt Lake City i Utah, og kombinerer smaker fra oppveksten med råvarene fra hennes nye, norske livsstil når hun kokkelerer.

På bloggen North Wilde Kitchen deler Berg sin vri på norsk matkultur med stor suksess. Kokeboken hennes med samme navn, ble nevnt av New York Times som en av høstens beste kokebøker i 2018, og hun har mottatt flere utnevnelser for bloggen.

Selv om Nevada Bergs hverdag er norsk nå, ligger hennes fødeland hjertet nært, noe som skinner gjennom både i maten hun lager og tankene hun har rundt høstens skjebnevalg i USA.

Matbloggerens meny for valgnatten er en fusion mellom hennes gamle og nye hjemland, og oppskriftene finner du nederst i artikkelen.

– Vil dyrke vår egen mat

En norsk mann og drømmer om livet på landet gjorde at Berg for et par år siden slo seg ned på et småbruk i Numedal.

– Vi hadde ambisjoner om å flytte fra byen til en liten gård hvor vi kunne dyrke vår egen mat og bruke fritiden på hobbyer som ikke er mulig i byen, sier Berg fortsetter:

– Da vi fikk sønnen vår bodde vi i Roma, og det føltes riktig å gjøre drømmen til realitet da.

Norges frodige landskap og kultur lokket Berg og mannen til Norge. Dessuten føltes det som riktig sted å oppdra sønnen, nå fire år, i nærheten av familie og natur, sier hun.

NORGE MØTER USA: Marshmallows med brunost á la Nevada Berg.
NORGE MØTER USA: Marshmallows med brunost á la Nevada Berg.
Foto: Nevada Berg, North Wild Kitchen

– Tradisjonell matkultur

Bergs glede over norsk matkultur bidro til at hun i 2016 startet bloggen sin, hvor hun deler norsk mat med et internasjonalt publikum.

– Hvilke forskjeller og likheter opplever du at det er i det amerikanske og norske kjøkkenet?

– Den amerikanske maten jeg vokste opp med var som en smeltedigel av retter, med påvirkning og smaker fra hele verden. Norsk mat har også påvirkninger fra andre land, men føles mer forankret i tradisjonell matkultur og lokale ingredienser.

Hun fortsetter:

– Jeg vil imidlertid si at amerikansk og norsk mat er likt i måten «comfort food», laget hjemme, er en hjørnestein i begge matkulturene – og jeg elsker det!

Berg tror at oppveksten med mat fra ulike kjøkken gjør det lettere for henne å lage nye retter med en norsk vri. På bloggen finnes for eksempel typisk amerikansk «pie» med brunost, multekarameller og surkål.

– Å blande kjøkken er helt akseptert i USA, sier Berg.

– Matlagingen jeg vokste opp med var et myrra av smaker, retter og kulturer med ulike teknikker så jeg er takknemlig for at jeg har det å referere til og bygge videre på.

SØTT OG SALT: Bergs stekte pærer med spekeskinke.
SØTT OG SALT: Bergs stekte pærer med spekeskinke.
Foto: Nevada Berg, North Wild Kitchen

TV, mat og nerver

Selv om Berg har maten hun trenger, og mer til, i Numedal, savner hun autentisk meksikansk mat og amerikansk vaniljeekstrakt fra USA. Og familien.

– Jeg savner familien, våre samlinger og Thanksgiving. Men, samtidig som jeg prøver å innlemme det jeg savner og elsker i våre liv i Norge så mye som mulig, så føler jeg at det er like viktig å omfavne og være takknemlig for det livet har å tilby oss her.

Noen amerikanske tradisjoner viderefører Berg i livet i nord, som å følge med på valget.

– Vi setter oss foran TV-en med noe snacks og forbereder oss på en lang natt, forteller hun om en typisk valgvake.

– Hvilke tanker har du rundt valget?

– Uansett utfallet er det viktig for å forene landet igjen. Følelsen av samhold er det jeg elsker med landet mitt, og noe vi må opprettholde.

COMFORT FOOD: Prøvd brunost i burgeren før?
COMFORT FOOD: Prøvd brunost i burgeren før?
Foto: Nevada Berg, North Wild Kitchen

– Hvilke planer har du i år?

– Det er så mye som står og faller på dette valget, så vi skal følge det med høye forventninger. For å roe nervene fyller vi magen med gode ting, som pærer med spekeskinke til å starte med.

– Vi vil følge opp med min ultimate brunost-burger – en norsk tvist på en amerikansk klassiker, min sønns favorittburger akkurat nå.

– Til dessert mens resultatene sakte kommer, går vi ut for litt nødvendig frisk luft og steker mine hjemmelagde brunost-marshmallows over bålet.

– Uansett hva som skjer når vi våkner opp neste dag, vil vi være takknemlige for alt vi har her i Norge!

Publisert: 30.10.2020 kl. 15:22
Oppdatert: 09.04.2021 kl. 14:10


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?