Nå er det tid for plommer

23. august 2021Aktuelt
SØSTER: Dette er tilslørte plommepiker, en herlig variant av de klassiske tilslørte bondepikene.
SØSTER: Dette er tilslørte plommepiker, en herlig variant av de klassiske tilslørte bondepikene.
Foto: Krister Sørbø/VG

De norske plommene er endelig modne - og det høstes i bøtter og spann i det ganske land. Dette er det vi vil bruke dem til.

Sesongen er kort, så det må nytes nå! Men de ekstra gode nyhetene er at det går mot rekordsesong. Produksjonen er nær det dobbelte av fjoråret, melder NTB, så nå er det gode muligheter.

Ifølge Landbruksdirektoratets ukentlige rapport er det plommer av god kvalitet tilgjengelig i butikker over hele landet og mengden norske plommer vil bare øke i ukene framover.

Fuktlagerinspektør Leif Øie i Lofthus sier til Nationen at det aldri har vært en bedre plommesesong. Årets sesong gir to millioner kilo plommer.

– De neste ukene vil det komme flere typer på en gang. Opal, Mallard, Jubileum, Reevs og Viktoria er blant de største sortene. Den norske plommesesongen er kort, og det er nå de må nytes. Det er stor aktivitet i plommeplantasjene og pakkeriene for tiden. Mange hender er i sving. Det plukkes og pakkes og sendes ut til butikkene i rekordfart, sier Øie, ifølge avisen.

Så nå folkens er det bare å safte, sylte og bake. Dette er det vi vil bruke plommene våre til:

En lun plommepai som er passe søt og frisk, med sprø og «flakete» mørdeig, malte mandler i fyllet og masse plommer selvsagt.

En frisk og enkel dessert med gresk yoghurt og nydelige varme plommer.

Tilslørte plommepiker er bondepikenes søster, men en utrolig lekker rødfarge.

Det er lite som slår en frisk og god plommesaft! I oppskriften bruker Lise Finckenhagen kanel, men for eksempel kardemomme, allehånde, sort pepper, ingefær og nellik, passer også veldig godt sammen med plommer.

Plommechutney er nydelig til modne oster, krydrede indisk-inspirerte retter, andebryst, svinekjøtt, grillmat eller alt annet som har godt av et forfriskende og sødmefullt følge. Lag nå, og nyt langt utover vinteren.

Publisert: 23.08.2021 kl. 14:55
Oppdatert: 23.08.2021 kl. 15:43


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?