Slik bruker du persimon

11. januar 2022Aktuelt
STENFRI OG SØT: Persimon kan enten nytes naturell med skallet på eller i søte og salte retter.
STENFRI OG SØT: Persimon kan enten nytes naturell med skallet på eller i søte og salte retter.
Foto: Godt

Bytt ut eplene med persimon eller prøv den på pizzaen mens den fortsatt er i sesong.

Du har kanskje sett den runde, guloransje frukten i nærbutikken din i det siste? Den som minner om fargen til en appelsin, men har formen og spensten til en stor tomat. Under skallet skjuler det seg en saftig og søt frukt med et hint av vanilje.

I 2014 skrev Godt om persimon som den gang var et sporadisk syn mellom epler og bananer. Nå får den stadig mer hylleplass i frukt og grøntavdelingen.

– Tilgjengeligheten har økt og mange har fått øynene opp for denne frukten, sier Toril Gulbrandsen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Salget av kakiplommer i Norge har nemlig økt med over 30 prosent de siste fem årene, viser tall fra frukt- og grøntstatistikken for 2020.

Slik vet du at den er moden

Kjær frukt, flere navn. Frukten går også under navnene kaki og sharon, som er to alternative sorter. Persimon er den spanske varianten av kaki og den som det er mest av i norske butikker nå.

Fellesnevneren er at smaken er ganske lik. Det som skiller de forskjellige sortene er størrelsen og fasongen.

I likhet med avokado smaker persimon best når den er moden. Da er den sterk oransje i fargen og skallet er glassaktig og nesten gjennomsiktig.

– En moden persimon er veldig myk i konsistensen, så det kan være noe å være klar over når du handler den inn, så du ikke ender opp med en hard, umoden frukt, tipser kokebokforfatter og matblogger Vidar Bergum.

VINTERSALAT: Knasende rødkål, syrlig eple og sødmefull persimon.
VINTERSALAT: Knasende rødkål, syrlig eple og sødmefull persimon.
Foto: Sara Johannessen Meek

Passer med kanel

Bergum holder til i Istanbul, hvor han utforsker og henter inspirasjon fra den lokale matkulturen. En gang fikk han gleden av å smake på persimon rett fra treet.

– Siste gang jeg spiste det var faktisk da jeg var i Antakya for en stund siden og bodde hos noen venner. Der fikk jeg det servert som den er, rett fra treet mens vi slappet av i hagen deres. Bedre kan det vel ikke bli! Saftig og med en honningaktig sødme, selv om det da var helt i starten av sesongen.

Den søte og aprikosaktige smaken gjør at frukten passer perfekt i desserter.

– Foruten å spises som frukt, brukes persimon oftest til desserter her jeg bor. Den må gjerne varmebehandles, og er for eksempel fin til å skive opp og legge på toppen av en kake, litt som vi gjør når vi lager eplekake. Persimon passer for øvrig veldig godt sammen med kanel, så hvorfor ikke bruke favorittoppskriften på eplekake til å lage persimonkake? Gjerne med noen nøtter på toppen i tillegg.

Søte og salte kontraster

Som mange andre frukter gjør persimon seg i en fruktsalat servert med vaniljesaus eller kesam. Den kler imidlertid også middagssalater og oster.

– Persimon er også spennende å bruke i salater. På grunn av den milde sødmen passer den best sammen med salte og bitre smaker, for eksempel fetaost og ruccula – og gjerne noe hakkede nøtter for litt kontrast i teksturen. Blåmuggost eller geitost funker også veldig bra, forteller Bergum.

Og rekker du ikke å spise opp fullmoden persimon, kan du lage puré av frukten. Da har du nydelig topping til flere melkebaserte desserter.

– Fruktpureen er en delikat og populær topping til muhallebi, en arabisk melkepudding som kan minne om en lettere panna cotta. Smaksett pureen med honning til den er passe søt. Ha raust med persimonpuré på muhallebien og topp med pistasjnøtter og litt frisk mynte, så har du mange spennende smaker på gang! Blir selvfølgelig like godt til panna cotta eller iskrem også.

Sjekk ut våre oppskrifter med persimon:

Publisert: 11.01.2022 kl. 05:30
Oppdatert: 22.11.2022 kl. 08:38


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?