Derfor fortjener isbergsalaten en renessanse
Etter å ha sittet på benken de siste årene, er det på tide å gi isbergsalaten spilletid på middagsbordet igjen.
Er det lov å si at man savner isbergsalaten? I mange år føltes det som at det var den eneste salaten på markedet, før det plutselig kom poser med varianter som virket femogtyve hakk mer spennende – som babyleaf, crispi og den sylfrekke rucolaen.
Før det var det rapiden. Men den har jo nærmest forsvunnet fra markedet. For ikke å snakke om kinakålen – som slettes ikke er en salat, men en – logisk nok, ref navnet – kål.
En dag satt vi på kontoret og diskuterte middagene vi hadde laget i det siste, da en av oss nevnte at hun hadde laget kjendiskokken Alison Romans salatoppskrift «Isbergsalat med løk, kapers og parmesan».
Det viste seg at flere i redaksjonen hadde savnet isbergens overlegne saftighet og sprøhet – vi følte rett og slett den fortjente en renessanse etter mange år i skyggen.
– Bli itj be’r
– Jeg elsker isbergsalat!
Reneé Fagerhøi driver Bula Bistro i Trondheim. Hun er enig med oss.
– Den er sinnssykt sprø, crunchy og saftig, og den passer veldig godt til for eksempel sommersesongen som kommer nå: På burgeren er isbergsalaten uslåelig, spør du meg.
Grunnen er at salatklassikeren er nærme kålen uten å være trælete, i tillegg til at den tåler varmebehandling uten å dø og falle sammen helt – som mange andre salater gjør.
– Bare se for deg en burger toppet med masse finsnittet isbergsalat, og så blander kjøttsaften og dressingen seg med salaten. Det er godt, ass, sier Fagerhøi, som gjerne bruker isberg i fine dining-retter også.
– Å få den sprø salaten der med noe «creamy» dressing, det bli itj be’r!
Umami-punch
– Hvorfor tror du isbergen falt i unåde?
– Det har nok noe å gjøre med at det var den ene salattypen som gikk igjen i en periode. Grønnsakdisken på nittitallet i Norge var ikke veldig bugnende, så det var liksom isberg og kinakål. Vi trengte å få andre ting.
Hun fortsetter:
– Men det betyr ikke at de andre salattypene er dårlige. Det kommer an på bruken: En deilig pizza som er toppet med rucola, blir ikke det samme med tre blader isberg på toppen.
Kokken, som holder på med sin neste kokebok, har nettopp skrevet ferdig en ny oppskrift med, nettopp, isbergsalat: En wedge-salat der isbergen deles i fire store båter som serveres individuelt.
Mellom bladene gnis det en koriander- og misodressing, og det hele toppes med soyasyltet løk og crunchy brødsmuler.
– Det er en skikkelig umami-punch, med masse syre, det er sprøtt og det er deilig. Og da er det ikke noe kjedelig å spise salatblader. Da VIL du spise masse salatblader.
Middagssalat
Selv lagde jeg en isbergsalat-salat, sterkt inspirert av Alison Romans variant, med rødløk, kapers, hvitvinseddik, avokado og Vesterhavsost for å døyve savnet.
Salaten serverte jeg med børek og en klatt rømme, en helt perfekt hverdagsmiddag.
Salaten er syrlig, salt og frisk på grunn av eddiken og kapersen, og knasende sprø på grunn av isbergsalaten.
Avokadoen tilfører sødme, og rødløken tilfører et deilig sting. Vesterhavsosten brukte jeg rett og slett siden jeg ikke hadde parmesan, så bare bruk det du har. Men tenk at osten gjerne skal være fast og salt.
Publisert: 18.05.2022 kl. 16:26
Lag deg en gratis konto