Credo-kokk Live Krangnes Edvardsens favorittråvare: Blod
Det ferske kokketalentet synes blod og portvin er en magisk smakskombinasjon.
– Det er nok ganske mange som har et hatforhold til blod, men det er faktisk ganske godt hvis du for eksempel får en skikkelig god blodpudding.
Live Krangnes Edvardsen er kokk på den anerkjente restauranten Credo i Trondheim, og fikk tildelt Kokkekarlas Legat i september etter å ha tatt fagbrevet bare noen måneder tidligere. Hun trekker fram blod som en av sine favorittråvarer.
– Vi hadde griser hjemme da jeg vokste opp, og vi tok alltid vare på litt av blodet så vi fikk brukt hele dyret. Men det er ikke før i voksen alder jeg begynte å virkelig like råvaren, sier kokketalentet.
Selv pleide faren å lure henne ved å servere blodpudding med melis da hun var barn.
– Han sa det var sjokoladekake, så det gikk ikke, ler hun.
Nå, derimot, serverer hun daglig en blodpuddingrett på Credo som lages med portvin.
– Smakskombinasjonen er bare helt magisk, sier Edvardsen om retten, som har blitt servert i mange år.
Når folk får den servert, varierer reaksjonen mellom skepsis og glede.
– Men når de smaker blir flesteparten veldig positivt overrasket. Det er til og med folk som spør om å få en til.
Hvis du vil prøve å lage noe med blod selv, tipser kokken om å lage klassiske retter som blodpannekaker, blodpudding og blodklubb. Blodet får du kjøpt i velassorterte matbutikker.
Her deler hun sin tippoldemors blodpuddingoppskrift.