Lise Finckenhagens hyllest til Ingrid Espelid Hovig

TIL FEST: Lise Finckenhagen hedrer Ingrid Espelid Hovig med en ordentlig festmeny bestående av kalvestek, rekecocktail og karamellpudding. Foto: Sara Johannessen/VG
TIL FEST: Lise Finckenhagen hedrer Ingrid Espelid Hovig med en ordentlig festmeny bestående av kalvestek, rekecocktail og karamellpudding. Foto: Sara Johannessen/VG
AvLise FinckenhagenogSara Johannessen

Festmeny til Ingrid!

Årets siste meny er en liten hyllest til Ingrid Espelid Hovig. Ærlig, god og tradisjonsrik mat med en ørliten grad av modernisering. Ja, for jeg tenker jo gjerne at Ingrid stod for det tradisjonelle, men samtidig var hun forut for sin tid – hele veien.

Hun var rett og slett veldig innovativ, og introduserte oss for nye retter og eksotiske ingredienser vi aldri hadde hørt om før, som for eksempel rekecocktailen. Det var folkeopplysning og kunnskapsformidling på en naturlig, varm og lettfattelig måte.

Maten og programmene hennes var alltid basert på respekt, omsorg og nøkternhet. Og når du klarer å lære bort hvit saus med entusiasme og kjærlighet, ja da har du en formidlingsevne litt utenom det vanlige.

Ingrid var aldri redd for å prøve noe nytt, og hun har mang en gang inspirert meg til å kombinere nye varianter av tradisjonelle retter og smakskombinasjoner. Etter noen år med «fancy» mat og molekylær gastronomi, er det ganske fantastisk å se hvordan alt er i ferd med finne tilbake til «Ingrids ånd», med fokus på ærlighet, smak og bærekraft. Moderne teknikker blandes sammen med gamle tradisjoner og løfter frem råvarene - og nye spennende retter.

Rekecocktail med tvistet sitron, kalvestek med fløtesaus og rosenkål, og karamellpudding med ekte vanilje og myk pisket krem inneholder mange av stikkordene jeg forbinder med maten til Ingrid. Men ingen kan måle seg med sjefskokka selv!

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?