Fransk afternoon tea med mye hemmelighold

23. juli 2021Aktuelt
ENESTÅENDE: I disse lokalene på Frogner åpner Oslos første, og eneste, franske tesalong.
ENESTÅENDE: I disse lokalene på Frogner åpner Oslos første, og eneste, franske tesalong.
Foto: Helle Øder Valebrokk
Helle Øder Valebrokk
Helle Øder Valebrokk

Det skjer mye bak tunge gardiner i et kryss på Frogner. Her skal Oslo sin aller første franske afternoon tea ligge. Men med mobil- og kameraforbud er det få som får en smakebit med det første.

Stylist og frisør Jojo Champfleur og kjæresten Lena Andrén er i full sving med å pusse opp Oslos cooleste te- og champagnesalong i samarbeid med sine «partners in crime» Silje Vegsund Andreassen og Daniel Vaz Berrum.

Bak blendede vinduer jobbes det nå med et nytt konsept Oslo aldri har sett maken til. Paret er utpreget frankofile, og hva er vel da mer naturlig enn å lage afternoon tea i fransk stil?

– Vi vil lage en vin- og champagnesalong med referanser til 1700-tallets Frankrike rett før revolusjonen, sier Jojo Champfleur.

MYSTIKK: Kjæresteparet Jojo Champfleur og Lena Andrén letter litt på sløret om hvordan den nye tesalongen deres blir, men mye forblir et mysterium inntil videre.
MYSTIKK: Kjæresteparet Jojo Champfleur og Lena Andrén letter litt på sløret om hvordan den nye tesalongen deres blir, men mye forblir et mysterium inntil videre.
Foto: Helle Øder Valebrokk

En egen verden

Nysgjerrige forbipasserende skal ikke kunne se inn i salongen utenfra. Det er faktisk bare de som har forhåndsbestilt bord som vil få gleden av å se hva som skjuler seg bak gardinene.

– Når man trykker på ringeklokken utenfor vil man få komme inn i vindfanget, og så føres man inn i salongen, forklarer Jojo Champfleur.

– Sengen som du ser på tegningen har vi bygget. Det blir en av sittegruppene. Sengen har en trapp opp lik den som førte opp til podiet der giljotinen sto i Paris. Fra trappen går man inn i himmelsengen. Nede i himmelsengen er det en salong med plass til seks personer.

Dette høres ut som «Alice in Eventyrland» på absint. Jojo og Lena ler.

– Vi restaurerer fem salonger i Louis seize (Ludvig den 16.) – og gustaviansk-stil som er fra samme tidsepoke. Disse fem salongene, pluss himmelsengsalongen, skal utgjøre Chat D’Or.

Jojo og Lena viser frem vakre originale disker fra da varemagasinet Galeries Lafayette i Paris ble bygget i 1896.

– Disse skal også stå i lokalet. Vi har også fått tak i et gammelt nydelig speil som skal opp på veggen.

Den rampete gullkatten i logoen til Chat D’Or har Tommy Løland designet.

Ikke bare søtsaker og te

Når Chat D’Or åpner i høst kan man booke bord for noen timer, men man kan også bestille hele stedet.

– Vi skal også ha underholdning. Det holder vi litt hemmelig foreløpig, sier paret, men røper at det dreier seg om blant annet DJs.

De har hatt ideen om stedet lenge.

– Vi har lenge ønsket oss en champagnebar. Og så er vi jo veldig frankofile begge to. Vi har tatt inspirasjon fra det franske konseptet le goûter, men på vår måte, forklarer de.

Goûter betyr «å smake», og le goûter er franskmennenes versjon av afternoon tea. Måltidet består av søte retter.

– Vi vil ha forskjellige sesongbaserte ting på menyen. Vi skal ha franske kaker og søte og friske ting på vår afternoon tea. Ingen sandwicher, sier Jojo.

– For eksempel vil du kunne forvente deilige jordbær dyppet i sjokolade.

– Hvordan blir deres afternoon tea?

– Det skal ikke bli så kjedelig som det kan bli når man får servert klassisk afternoon tea, sier Jojo.

– Vi kommer til å gi det mer fart.

Selve afternoon tea-seansen serveres på dagtid og ettermiddag. Og de skal ha åpent alle dager når de etter planen åpner i august.

– Vi skal også ha arrangement som for eksempel østers- og champagnesmaking som man kan booke seg inn på. Lokalet skal ha mange funksjoner. Vi vil lage en deilig opplevelse for gjestene på alle måter.

– Det er både skummelt og spennende, sier det sympatiske paret.

Vil forby mobilbruk

Det er ikke mye som avslører hva det skal bli bak de tunge gardinene på Frogner, men noen hint blir gitt i gullfargede forbudsskilt i gammel design.

FORBUDSSKILT: På Chat D’Or er det flere forbud gjestene må forholde seg til.
FORBUDSSKILT: På Chat D’Or er det flere forbud gjestene må forholde seg til.
Foto: Helle Øder Valebrokk

Skiltene viser forbud mot muskedundere, giljotin, kamera, hunder, gift og baguette.

– Hva symboliserer dette, spør Jojo?

– Kan det ha noe med Marie Antoinette å gjøre? Skal man spise kake i stedet for brød?

– Det var ikke langt unna. Vår høye beskytter er Madame de Pompadour. Hun var kjent for å frekventere Paris’ salonger, og hun var Ludvig den 15.s elskerinne som skapte stilen Louis seize. Petit Trianon på Versailles ble bygget for Madame de Pompadour, og senere bodde Marie Antoinette der.

– She’s our lady, sier begge i kor.

– Hvorfor er et av forbudsskiltene et kamera?

– Det er fordi vi ikke kommer til å tillate mobiltelefoner og kamera inne i lokalet. SoHo House, som er et medlemsklubbkonsept med restauranter og hoteller, har klart det. Da skal vi også klare det. De har hatt kjempesuksess med det.

– Vi har en løsning for hvordan vi skal gjennomføre det, og man må godkjenne at man ikke har lov til å bruke telefonen når man booker bord. Vi vil ikke at folk skal sitte med telefonen når de er her. Vi vil at folk skal være til stede, ikke ta bilder av hverandre eller alt rundt. Det handler litt om å ikke røpe for mye av hvordan det er her også, forklarer Jojo.

– Man vil jo bli overrasket.

Publisert: 23.07.2021 kl. 14:00
Oppdatert: 23.07.2021 kl. 14:12


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?