Ungarsk kyllinggryte med paprika - Godt.no - Finn noe godt å spise
http://www.godt.no/o1191
Denne retten heter "Paprikás Csirke", som rett og slett betyr kylling i paprika. Jeg er halvt ungarer, men snakker hverken språket eller følger så mange tradisjoner. Bortsett fra at jeg innimellom lager denne ungarske husmannskostretten hvor oppskriften har gått i arv fra farmor. I familien vår er dette festmat, og noe ungene i huset krever når vi kommer hjem til mor. Men det er husmannskost, og er overraskende lett og raskt å lage. En stor del av denne retten er "nockerlien", som er ferske pastaboller. Farmoren min jobbet på sykehus i Ungarn etter krigen og hadde storproduksjon av nockerli. Dette er tungt arbeid, og jeg har selv laget flere kilo av det til omtrent femti personer på restauranten Smalhans. Riktignok finnes det er jern man kan presse deigen gjennom, på samme måte som tysk "spetzele". Men med riktig teknikk og litt øving trenger man ikke å investere i det, og du kan fint lage ungarsk nockerli til middagen.

Den opprinnelige oppskriften sier hel kylling. Det fine med hel kylling er at du kan koke kraft på skroget og så har du basen for en ny middag dagen etter. Om du ikke er så god på å dele hel kylling anbefaler jeg å bruke gode kyllinglår. Beregn ett stort lår til hver, og spe eventuelt på med et stort saftig kyllingbryst. Dette blir ikke like saftig som lårene, men fremdeles helt nydelig! Best blir det selvfølgelig med ekte, ungarsk paprika siden det er en helt egen type. Men om du ikke får tak i det, så kan du bruke vanlig paprikakrydder fra Spania for eksempel. Dette selger de en grønnsakshandler og velassorterte butikker.

Slik gjør du

 1. Ungarsk kyllinggryte med paprika

  1. Start med å dele kyllingen i biten hvis du bruker hel kylling. Kutt løken og paprikaen i strimler og kutt tomatene i båter.

 2. Ungarsk kyllinggryte med paprika

  2. Surr først løken og paprikaen i smør i en stor gryte. Når det er mykt har du i tomatene også. Bland godt. Legg kyllingen over grønnsakene og fyll på med 1 dl vann, paprikapulveret og salt. Vannet skal ikke dekke kyllingen helt. Kyllingen og grønnsakene gir fra seg mye væske. Kok opp og la det putre i 30 minutter.

 3. Ungarsk kyllinggryte med paprika

  3. Tilsett fløten og gi det et nytt oppkok. Tilsett eventuelt litt maizenna for å få en tykkere saus.

 4. Ungarsk kyllinggryte med paprika

  4. Mens gryta står og godgjør deg lager du nockerlideigen. Bland først sammen egg, salt og olivenolje. Tilsett melet og rør det sammen med en sleiv. Deigen skal ikke være for rennende og ikke for våt. Den skal kunne ligge på en fjøl uten å flyte utover, men det skal heller ikke være så fast at det kjennes som brøddeig. Bruk litt vann for å justere konsistensen.

 5. Ungarsk kyllinggryte med paprika

  5. Kok opp vann i en stor kjele og legg deigen på en fjøl. Bruk en skarp kniv til å skrape av små biter ned i vannet. De skal være omtrent 1-2 cm store. Pastabollene stivner med en gang de treffer vannet. Dypp kniven ned i det kokende vannet for å lettere kutte neste bit. Jobb så raskt du kan, så de ikke blir så veldig forskjellig kokt. Når du har gjort dette med all deigen rører du litt rundt i gryta og lar det småkoke i ca 5 minutter til.

 6. Ungarsk kyllinggryte med paprika

  6. Server Paprikás Csirke med nockerlien og tradisjonstilbehøret sylteagurk. Rømme er vel ikke helt tradisjon, men passer veldig godt sammen.

(Publisert , endret )

Kommentarer 0

Kommenter
Vær den første til å kommentere!